Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

ERRORS ON THE RACETRACK: INVESTIGATING THE IMPACT OF ERRORS IN FORMULA ONE RACING

Ayala Denul
In mijn thesis wilden we het inzicht in adaptatie na fouten in een bredere context bestuderen dan enkel bij basketbal. Daarom focust mijn thesis op adaptatie na fouten in een andere sport, namelijk Formule 1 racen. Aan de hand van online beschikbare data hebben we onderzocht hoe Formule 1 coureurs zich aanpassen na een fout, en of dit samenhangt met prestatie.

Eerste hulp bij onwetendheid

Louka Thys Lyna Goris
Hoe reanimatievaardigheden en de kennis rond EHBO integreren in een provinciale voetbalclub? 2 verpleegkundige werkte rond deze 2 topics een prototype uit. Vertrekkende van eerste - hulp - fiches en een reanimatievideo wordt er een mooi vervolg aan dit initiatief gegeven om ook andere clubs te betrekken en meer oefenmomenten te voorzien om al de vaardigheden ook effectief in te oefenen.

start-to-powernap

Jans Parrein Yentl Fiers
Deze bachelorproef of scriptie omvat de meest relevante informatie samengevat in een notendop rond powernap. Het geeft bepaalde richtlijnen weer die verduidelijkt worden. Daarnaast werd er een kleinschalig onderzoek opgezet rond het gebruik van powernap.

Huiswerk voor LO?

Glenn Junior Pepermans Jari De Pauw
Dit eindwerk laat zien dat huiswerk voor lichamelijke opvoeding perfect kan.

UNDER THE ABAYA AN EXPLORATIVE STUDY ON THE IMPACT OF THE SAUDI 2030 MODERNIST REFORM ON WOMEN IN JEDDAH FROM A TRANSNATIONAL FEMINIST PERSPECTIVE

Margot Verleyen
Een etnografisch onderzoek naar Saudische vrouwen in de
stadskern van Jeddah teneinde de impact van de modernistische hervormingen te bestuderen. Vanuit een transnationaal feministisch perspectief wordt de invloed van de hervormingen op de sociale mobiliteit en posities van vrouwen bestudeerd. Deze studie heeft bijzondere aandacht voor de circulatie van globale discoursen, lokale autonomie en identiteitsformaties van Saudische vrouwen, anno 2020.

Copingstrategieën bij studenten van Howest, campussen regio Brugge

Layla Deldycke Layla Deldycke
Het gezondheidsbevorderend project gaat over omgaan met stress bij studenten van Howest campussen Brugge. Het doel van het onderzoek is dat de studenten hun copingstrategie vinden om met stress om te gaan. Hierbij werd gebruikgemaakt van het Intervention Mapping Protocol. Een literatuurstudie, kwantitatief onderzoek en een workshop werden ontwikkeld voor studenten.

Succescriteria voor een vlotte opstart van G-atletiek

Elgin Gillebert Joaquim Fatoïchan De Meester
In deze scriptie onderzoeken we wat de succescriteria zijn voor een vlotte opstart van een G-werking in een sportclub. Daarnaast toetsen we de geselecteerde succescriteria in de praktijk door zelf onze G-werking op te stellen. Ten slotte stelden we ook een event bundel op voor het organiseren van een introductiedag.

Sport als aandachtspunt in de nazorg voor (ex-)gedetineerden

Marie-Lou Libbrecht
Sport is een eenvoudig hulpmiddel voor gevangenen om zich na hun vrijlating in de samenleving terug te integreren. Meer aandacht voor sport na een gevangenschap is dan ook aangewezen. Dit onderzoek gaat na of er voor (ex-)gevangenen wel enige nazorg voor sport is uitgewerkt of hoe deze gerealiseerd kan worden.

De brug van eenzaamheid naar aanbod

Birger Baert
Deze scriptie onderzoekt de noden van jongvolwassenen in eenzaamheid. Het kijkt naar hoe het huidige aanbod aan deze noden voldoet. Dit resulteert in 13 concepten die in de ruime samenleving toepasbaar zijn.

Gender en sport: Een exploratief onderzoek naar de sportparticipatie van transgender personen in Vlaanderen

Sien Heirweg
Een mixed methods onderzoek, bestaande uit een online survey en diepte-interviews, dat een eerste blik werpt op de sportervaringen van transgender personen in Vlaanderen.

The influence of different types of footwear during sport activities on ankle stability

Jente Wagemans
Verstuikingen van de enkel zijn een frequent voorkomend probleem in de sport. In ernstige, terugkerende en/of slecht gerevalideerde gevallen leidt dit tot enkelinstabiliteit. Om een bijdrage te leveren in de preventie en behandeling van enkelstabiliteit, hebben we in deze studie de invloed van verschillende types schoeisel tijdens sportactiviteiten op enkelstabiliteit onderzocht.

Fiscaliteit en sport: de sportclub

Dean Braeckman
Fiscaliteit en sport: het lijken twee erg van elkaar verwijderde begrippen. Nochtans moeten ook sportclubs belastingen betalen. Er bestaan wel een aantal specifieke regels voor sportclubs. Vaak zijn deze gunstiger dan de normaal geldende fiscale regelgeving.

Re-shuttle

Robrecht Vandekerkhove
Re-shuttle is een project waarbij de ecologische problematiek van badminton wordt onderzocht en aangepakt. Het toestel zorgt ervoor dat gebruikers hun shuttles (pluimpjes) zelf kunnen herstellen, zodat deze niet meer in de vuilnisbak terecht komen.

De regierol van lokale besturen in het lokaal integratiebeleid: Een case study van de stad Mechelen

Elien Diels
Deze scriptie handelt over de regierol van lokale besturen in het lokaal integratiebeleid. Op basis van een case-study van de stad Mechelen bestaande uit zowel een documentanalyse, negentien interviews met actoren op politiek-, ambtelijk- en middenveldniveau, als een netwerkanalyse, werd het mogelijk om een aantal conclusies te formuleren.

Vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing bij sportclubs: onderzoek naar staatssteun

Dimitri Thijskens
Voetbal-, volleybal en basketbalclubs genieten in België sinds 1 januari 2008 van een belangrijk fiscaal voordeel met de vrijstelling van doorstorting van tachtig procent van de
bedrijfsvoorheffing ingehouden op de lonen van hun sporters-werknemers. Uit het onderzoek in deze masterscriptie blijkt dat deze steunmaatregel moet beschouwd worden als staatssteun. Gevolg is dat de Europese Commissie de steun aan de verschillende sportclubs ab initio moet terugvorderen als er een klacht zou ingediend worden, wat de Belgische voetbalclubs meer dan vierhonderd miljoen euro zou kosten.

Nieuwsconsumptie en de responses op terrorisme

Lennart Tobback
De invloed van nieuwsconsumptie op een cognitieve en emotionele respons op terrorisme, namelijk de angst voor terrorisme en het catastroferen van terrorisme en het verband van die responsen op de attitude ten opzichte van moslims en vluchtelingen.

De integratie optimaliseren van een sporter met een verstandelijke beperking die overstapt van een G-sportclub naar een reguliere sportclub in Limburg.

Michaël Maes
Stel: Je sport (Voetbal, handbal, atletiek,…) in een sportclub die wel of geen competitie speelt. Volgend seizoen komt er een nieuwe speler bij. Een speler met een verstandelijke beperking. Hoe pakken we dit aan? Hoe kunnen we deze integratie zo vlot mogelijk laten verlopen?

Nooit meer je enkel verstuiken: het mechanisme ontbloot?

Lynn Leemans Lynn Leemans
“Sporten is gezond”, een alom gekend spreekwoord dat echter ook een minder aangename keerzijde heeft. Enkelverstuikingen (in de volksmond ook wel het verrekken of scheuren van de enkelbanden genoemd) zijn een van de meest voorkomende sportblessures, maar worden veelal als banaal beschouwd. Toch leiden dergelijke blessures tot een hoge maatschappelijke kostprijs. In de VS alleen al wordt de jaarlijkse totale medische kost die enkelverstuikingen teweegbrengen op meer dan 3 miljard dollar geschat.

"Où est mon boekentas ?" - Langues en contact et l'interférence linguistique auprès les Anversois francophones

Judith Witters
Een belangrijke term om over de taalkundige situatie in België te spreken, is die van taalcontact of het samenleven van twee of meer verschillende talen in een regio. Doordat in België drie gemeenschappen en drie talen naast elkaar leven, kunnen we, op nationaal niveau, spreken van een taalcontactsituatie, maar ook binnen de gemeenschappen is er sprake van taalcontact. In Vlaanderen, Brussel buiten beschouwing gelaten, wonen naar schatting 200.000 Franstaligen.

Doven en Slechthorende en het probleem op sportgebied. Wat kunnen we er zoal aan doen?

kristel Bertels
Doven en Slechthorende en de problemen op sportgebiedMijn naam is Kristel Bertels en ik ben geboren in Diest op 21 Juni 1991.Daar mijn beide ouders gehoorproblemen hebben werd ik als kind al geconfronteerd met de problemen die dove mensen ondervinden in onze maatschappij. Deze problemen komen ook voor op sportvlak. Één van deze problemen is dat er te weinig sportaanbod is voor doven en slechthorenden jongeren.

Sport, ethiek en politiek in Vlaanderen (1970-heden). Historische analyse van een bewustwordingsproces.

Guillaume Maebe
 “Deelnemen is belangrijker dan winnen”Sportethische bewustwording binnen de Vlaamse politiek (1970-heden)Wat hebben de beenbreuk van Marcin Wasilewski, de dopingpeer van Pollentier en de passage van gokchinees Zheyun Ye doorheen het Belgische voetbal met elkaar gemeen? Allen lappen ze de waarden achter sportbeoefening aan hun laars. Naast het doel om de beste te zijn, bevat sport immers ook een ethische component. In zijn masterscriptie Sport, ethiek en politiek in Vlaanderen (1970-heden).

Hoe kan een lokale investering in toegankelijkheid een investering zijn in de toekomst?

Mark Van Assche
Hoe kan een lokale investering in toegankelijkheid een investering zijn in de toekomst?Dat het aantal mensen met een beperking in de komende jaren, mede als gevolg van de vergrijzing van bevolking en de vooruitgang van de wetenschap, zal wel niemand verbazen. Neem daarnaast noch een persoon met een gebroken been  die het moeilijk heeft om het openbaar vervoer te gebruiken of een leverancier met een zware last moet doos per doos binnenbrengen omdat zijn wagentje de vijf treden naar de ingang niet kan nemen dan komt men tot een zeer grote groep van mensen die met een ‘toegankelijkheidsprobleem’

Private verzekeringen en sociale zekerheid bij sporters in Vlaanderen

Kathleen Cardinaels
Kathleen Cardinaels
Risicoperceptie en verzekeringen bij sporters
Het is maandag 28 juni 2010. In de achtste finale van Wimbledon speelt Justine Henin tegen Kim Clijsters. In de derde game van de eerste set, bij een 30-0 voorsprong, glijdt Henin uit en valt op haar rechterarm. Ze besluit verder te spelen, ondanks de blessure. Hiermee neemt ze een zeer groot risico en waarschijnlijk verzwaart ze de gevolgen van haar val. Later blijkt dat ze hierdoor een scheur in de ligamenten van haar rechterarm opliep en dat ze maanden buiten strijd zal zijn.

Het verband tussen internetgebruik en depressie

Eef Vervecken


Depressief door internet?

Dialectica, een methodiek voor diversiteitswerking

Ellen Van den Bulck
Dialectica: multiculturele dialoog in de Arenbergschouwburg


“Diversiteit binnenhalen is geen kortetermijnproject of een aparte case die je tijdig uitwerkt; het is een gegeven dat integraal en organisch wordt opgenomen en verwerkt in de gehele organisatie.” An Van. Dienderen[1]
 
***
De Arenbergschouwburg is een provinciaal cultureel centrum dat reeds sinds de jaren zestig een belangrijke rol speelt in het Vlaamse culturele landschap.