Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Een model voor efficiënt coöperatief leren in STEM-projectonderwijs 2A

Andreas Boussery
In dit werk ga ik op zoek naar een efficiënte manier om groepswerk vorm te geven tijdens STEM-lessen binnen de eerste graad A-stroom. Hiervoor ontwikkelde ik een model gebaseerd op literatuur en testte ik dit uit in mijn eigen klaspraktijk met positieve resultaten tot gevolg.

Wat is het effect van een buitensportkamp op de gedragsontwikkeling van de studenten?

Joep Baetsen
Heeft een buitensportkamp effect op de gedragsontwikkeling van de studenten? En welke coachende vaardigheden stimuleren het leerproces en dragen bij aan de gedragsontwikkeling?

De samenwerking tussen het gewoon en buitengewoon basisonderwijs

Luca De Coninck
Alle leerlingen zijn welkom in het gewoon onderwijs. Sinds september 2017 kreeg het Vlaams onderwijs een nieuw ondersteuningsmodel die middelen van het buitengewoon onderwijs flexibeler wil inzetten in het gewoon onderwijs door vooral leraren en lerarenteams te ondersteunen. Het vergt een nauwe samenwerking tussen de leraar en de ondersteuner. Lees in deze scriptie hoe de samenwerking verloopt in de praktijk.

De Droomfabriek, een droom voor elke school?

Aline Caerels
                                                   Caerels Aline

De Droomfabriek, een droom voor elke school?
Bij het horen van De Droomfabriek denkt u waarschijnlijk meteen aan het gelijknamige kinderprogramma uit de jaren ’90, maar Vlajo vzw gaf het begrip een nieuwe invulling binnen het onderwijs. Het concept blijft grotendeels hetzelfde, namelijk kinderdromen vervullen, maar dit keer gaat het over ‘ondernemende’ kinderdromen.
Aangezien het ondernemerschap in Vlaanderen de voorbije jaren sterk gedaald is, greep de overheid in en richtte ze haar pijlen op de toekomstige generatie.

Coaching: “De confrontatie tussen de theorie en de praktijk van het bedrijfsleven.”

Lindsey Ledoux
Coaching binnen Vlaamse ondernemingen: droom of werkelijkheid?
 
Coaching: een relatief jong begrip, doch in veel contexten – sport-, onderwijs- en bedrijfswereld - terug te vinden. Volgens Vandaele betekent het zoveel als ‘trainen, opleiden, begeleiden. De betekenis in de pure zin van het woord is echter terug te vinden in de figuur van Socrates. Hij zag zichzelf toen, zo een 2000 jaar geleden, al als een geestelijke verloskundige van vaardigheden. Deels door het materialisme en reductionisme van de laatste eeuwen is zijn filosofie veloren gegaan.