Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The Neuro-Invasive Potential of Human Herpesvirus Type 7

Rianne Verbeek
Het Humaan Herpesvirus Type 7 (HHV-7) is een lid van de herpesviridae-familie en wordt geassocieerd met meerdere ziektes, variërend van dermatologische aandoeningen zoals exanthem subitem, tot ernstige neurologische defecten zoals encefalitis of meningitis. Toch is er weinig
bekend over zijn levenscyclus, en nog minder over zijn pathogene potentieel. Daarom hebben wij rood-fluorescente HHV-7 virussen gemaakt om visueel de infectie en replicatie van HHV-7 te kunnen volgen in verschillende celtypes.

Tuning the percolation of attractive Red Blood Cells

Kwinten Torfs
Bouwen met de cellen van het lichaam? Rode bloedcellen zijn in staat zich te organiseren in treintjes en zelfs om heuse percolatienetwerken te bouwen!

The obstacle course of biomarker discovery research for mood disorders - Protocol optimization and validation for peripheral blood mononuclear cell and neuronal extracellular vesicle isolation and analysis

Selina Cortoos
Deze masterproef onderzocht nieuwe mogelijkheden voor de differentiële diagnose van unipolaire majeure depressie en de bipolaire stoornis. Zowel optimalisaties als validaties van verschillende protocols werden uitgevoerd om de verzameling en analyse van perifere mononucleaire cellen en neuronale extracellulaire vesikels verder op punt te stellen. Hierbij lag de focus op het ontwikkelen van een nieuwe potentiële bron van biomerkers voor stemmingsstoornissen.

Breaking the habit – Exploring the potential of peripheral blood mononuclear cells in comparison with plasma as a sample source for biomarker discovery in psychiatry

Jolien Hendrix
Deze thesis vergelijkt bloedplasma en witte bloedcellen in functie van hun eigenschappen om gebruikt te worden voor de identificatie van biomerkers voor de psychiatrische gezondheidszorg. Uit de resultaten blijkt dat witte bloedcellen hiervoor beter zijn dan bloedplasma.

Nieuwe melkparameter voor een verbeterde opvolging van uiergezondheid bij melkkoeien, differentiële somatische celtelling

Lieze Coemans
Mastitis is een ontsteking van het uierweefsel die kan worden veroorzaakt door verschillende
micro-organismen, zoals schimmels, gisten, algen en virussen, maar bacteriën blijven de
belangrijkste ziekteverwekkers. De huidige methodes detecteren uierontsteking meestal pas als er al aanzienlijke
schade is aangericht, daarom is er nood aan een nieuwe parameter: het gedifferentieerd celgetal (DSCC) kan deze parameter zijn. De DSCC
splitst het somatisch celgetal op in neutrofielen en lymfocyten enerzijds en macrofagen
anderzijds. Het detecteert aldus veranderingen in relatieve celpopulaties voordat het totale
celgetal toeneemt.

Upregulation of acid sphingomyelinase in exosomes contributes to multiple myeloma drug resistance

Inge Oudaert
Deze scriptie onderzoekt de rol van het enzym zuur sfingomyelinase in resistentieontwikkeling bij multipel myeloom patiënten, een bloedkanker. De bijdrage van kleine vesikels, alsook inhibitie van dit enzym wordt uitgebreid geanalyseerd in myeloomcellen om uiteindelijk deze kanker te overwinnen.

Hoe stamcellen ons helpen in de strijd tegen kanker

Caroline Martens
Stamcellen kunnen ons helpen in de strijd tegen kanker door de gezonde cellen die beschadigd geraken door hoge dosissen chemotherapie te vervangen. Zo vormt de autologe stamceltransplantatie een belangrijk onderdeel in de behandeling van lymfeklierkanker. Mijn onderzoek betreft meer specifiek de resultaten van autologe stamceltransplantatie bij patiënten met een mantelcellymfoom.

Ontwikkeling van humane T cellen met gemodificeerde T-celreceptor en karakterisering van hun antitumoractiviteit

Gils Roex
Deze scriptie beschrijft een effectieve elektroporatietechniek om CD4 T-cellen te modificeren met een WT1-specifieke TCR en de CD8 co-receptor. Tegelijkertijd wordt de endogene TCR onderdrukt via silencing RNA om mismatching te voorkomen. Via de nieuwe TCR+CD8 combinatie kunnen de CD4 T-cellen geactiveerd worden en lytische activiteit vertonen bij de specifieke herkenning van WT1-geladen tumor cellen.

Leukemie, altijd slecht nieuws?

Febe Demeurisse
Acute myeloïde leukemie, een bloedziekte. De toekomstperspectieven hiervan worden beïnvloed door verscheidene factoren waaronder de minimale residuele ziekterest. Deze recent ontdekte prognostische factor belooft een grote rol te spelen.

Tumor Immunology of Ovarian Cancer

Ann Vankerckhoven
De tumor immunologie van eierstokkanker bestuderen met als doel het immuunsysteem als bondgenoot te gebruiken in nieuwe behandelingsstrategieën.

Moleculaire diagnostiek toegepast op spierdystrofieën: Mutatieanalyse, screening en prenatale diagnostiek

Jens Van Bouwel
Exoomdata werden opnieuw geanalyseerd in het kader van de uitbreiding van een genpanel van 31 naar 141 genen, hierbij werd 1 nieuwe mutatie ontdekt. Verder werd een screening gedaan op zoek naar een nieuw ontdekte mutatie in COL6A1. Tot slot werd getracht de PGD-procedure te optimaliseren.

Humaan Leukocyten Antigeen-B27

Cato Jacobs
In de scriptie wordt een vergelijking gemaakt tussen de bepaling van HLA-B27 via een flowcytometrische en een moleculaire methode. Aan de hand van een validatie wordt nagegaan of de bepaling zijn intrede kan doen in het laboratorium.

Can L-leucine counteract the negative role of a PHD1 KO in protein metabolism?

Christel van Beijsterveld & Anneleen van Bulck Anneleen Van Bulck
Can science bring sport performance to a higher level?“Citius, altius, fortius” zo luidt de officiële slogan van de olympische spelen. Maar kunnen onze topsporters nog wel snellere, hogere en sterkere prestaties leveren of loopt de mens tegen zijn eigen biologische limieten aan? Betekenen deze menselijke grenzen het einde voor de topsport of slaagt de wetenschap erin deze steeds weer te verleggen?

Targeting the E3 ubiquitin ligases, Inhibitor of Apoptosis Protein and Anaphase Promoting Complex/Cyclosome, in multiple myeloma

Anke Maes
Een stap dichter bij het genezen van kanker.Multipel myeloom of de ziekte van Kahler is één van de meest voorkomende hematologische kankers (tumoren in bloed, beenmerg en lymfeknopen). Deze ziekte is gekarakteriseerd door een ongecontroleerde groei van plasmacellen in het beenmerg. Plasmacellen behoren tot de witte bloedcellen en worden samen met andere bloedcellen aangemaakt in het beenmerg. Door een overwoekering van de tumorcellen ontstaat er echter een tekort aan normale bloedcellen.

Structure based development of Plasmodium hypoxanthine-guanine phosphoribosyltransferase inhibitors: a proof of concept study

Manon Laporte
Malaria uitroeien?The battle continuesElke minuut sterft een kind aan malaria. Ondanks grote inspanningen is dit nog steeds de verontrustende werkelijkheid. Bovendien raken de geneesmiddelen waarmee tegen malaria gestreden kan worden schaars. Heel veel malaria parasieten hebben immers resistentie ontwikkeld tegen de bestaande antimalaria geneesmiddelen.

Autophagy as the main proteolytic pathway in human skeletal muscle in response to acute hypoxia

Stijn Van Driessche
Hypoxie? Prestatie bevorderend en toch schadelijk!Wat zeggen onze spieren?Is het niet fascinerend om te zien hoe het menselijk lichaam zich altijd weer aanpast aan de meest extreme leefomstandigheden? Van de koudste poolgebieden tot broeierige regenwouden, van droge en barre plekken in  woestijnen tot ijle hoogvlaktes, overal vind je wel mensen of sporen van menselijke beschaving. Hoe slaagt de mens er toch in om altijd weer een soort van ‘biologisch compromis’ te sluiten met moeder natuur om op zulke extreme locaties te kunnen gedijen?

Oxidized cholesterol taking the lead in hepatic inflammation

Tom Houben
Geoxideerd cholesterol: de heilige graal in het obesitasverhaal? Obesitas is één van de grootste gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw. De media, wetenschap en bovenal de gezondheidszorg hebben al uitgebreid onze aandacht gevestigd op het risico van hart- en vaataandoeningen, maar obesitas heeft ook schadelijke gevolgen op andere organen zoals de lever.

Glycolipids and iNKT-cells: a promising marriage in immunity

Matthias Vandekerckhove Anton De Spiegeleer
 Van zeespons tot proefbuis: maken glycolipiden hun beloftevolle toekomst waar?Vooruitgang wordt gekenmerkt door een toenemende complexiteit, een groeiend monster dat niet meer aan de ketting wil. In een gevoel van onbeheersbaarheid slagen weinigen er nog in het overzicht te bewaren. Ook voor de meeste wetenschapsdomeinen is onderzoek complex, kostelijk en onvoorspelbaar geworden, al hoeft een gebrek aan overzichtelijke kennis geen hindernis te vormen voor goede uitvindingen.

Circulerende angiogene cellen en obese adolescenten: focus op de leptine-pathway

Diana Dos Santos Fidalgo Pimentel
 Link tussen obesitas en cardiovasculaire ziektenLeptine: friend or foe?Obesitas is een aandoening die onder andere gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk, verhoogd vetgehalte in het bloed en een pro-inflammatoire status. Dit leidt tot een verstoring van de normale werking van het endotheel (endotheeldisfunctie) wat resulteert in endotheelschade. Het endotheel is een cellaag die de binnenzijde van een slagader aflijnt en is belangrijk voor de regeling van de spierspanning van bloedvaten.

Ventilator Associated Pneumonia

Nathalie Lievens
 
Ventilator Associated Pneumonia
 
De familie is het hart van in…
 
Na wat een simpele ingreep had moeten zijn, wordt papa onverwachts opgenomen op de afdeling intensieve zorgen, slechts voor enkele dagen, zegt de dokter.
 
Na een maand ligt hij nog steeds op intensieve zorgen, zwevend tussen leven en dood… volgens de dokters een gevolg van het “fenomeen beademing”.
 
Bij gebrek aan informatie in het ziekenhuis doet de familie opzoekingen en leert tot hun grote ontsteltenis dat 30% tot 70% van de VAP-patiënten aan deze ernstige infectie overlijdt en dat met de juiste zorgen in het zi

Whole Body en Dynamische Contrast Magnetische Resonantie bij Patiënten met Multipel Myeloom

Elke Colman
Kanker, een woord van deze tijd. Volgens cijfers van de Vlaamse Liga tegen Kanker krijgt 1 op 3 Vlamingen ooit kanker, iedereen komt er dus zelf of in zijn nabije omgeving wel eens met in aanraking. Het is hoe dan ook een lijdensweg waarbij de betrokken personen zich vaak hulpeloos en onwetend voelen. De patiënten zijn volledig overgeleverd aan de zorgen en kennis van de medische wereld. Deze dragen de levensbelangrijke verantwoordelijkheid de ziekte optimaal te diagnosticeren en te behandelen.