Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Coping with fatigue for people with end stage kidney disease: a qualitative study

Kyara Boete
Deze thesis betreft een kwalitatieve studie die de ervaringen van personen in het eindstadia met een chronische nierziekte die hemodialyse volgen, na te gaan omtrent hun vermoeidheid en hoe men hier mee omgaat. Dit proefschrift dient als basis voor het identificeren en ontwikkelen van effectieve interventies ter ondersteuning van mensen met een nierziekte in het eindstadium die vermoeidheid ervaren, en kan een eerste basis vormen om de toekomstige zorg voor patiënten met chronische nierinsufficiëntie te verbeteren.

'De mondhygiënist: Een nieuwe (tot nu toe onbekende) essentiële zorgverlener binnen het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose'

Louise Fouyn Emma Pareng
Inclusie van de mondhygiënist in het interdisciplinair team bij personen met multiple sclerose. Effecten van deze aandoening op de (mond)gezondheid van de personen en hoe de mondhygiënist hierop kan inspelen.

Zelfmanagement als kernactiviteit van persoonsgerichte MS-zorg. Zorgen waar het moet, ontzorgen waar het kan.

Elise Peeters
Zelfmanagement wordt aanzien als een belangrijke sleutel tot effectieve MS-zorg en impliceert dat de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager vanuit een nieuw referentiekader moet bekeken worden. Maar zijn zorgverstrekker en patiënt voldoende empowered om de nieuwe rol, die hen toebedeeld is, op te nemen? Daarom wordt een kwalitatief uitgewerkt concept (SOCK) aangeboden dat alle sterke factoren van optimaal zelfmanagement omvat. Zodat de moderne zorgverlener een houvast heeft om de patiënt vanuit een holistische visie te versterken in het beheersen van zijn ziekte.

De onzichtbare ziekte die tienduizenden Belgen treft: De gevolgen van de niet-erkenning van ME/CVS als een neurologische aandoening

Charlotte Deprez
Deze masterproef onderzoekt de gevolgen van de niet-erkenning van ME als neurologische aandoening in België.

The follow-up of alterations in gait pattern and muscle strength in ambulant growing children with Duchenne muscular dystrophy

Susan Song Amber Scheers
Wat zijn de veranderingen in het gangpatroon en spierkracht van de onderste ledematen bij ouder worden kinderen met de ziekte van Duchenne? En hoe is het pathologische gangpatroon gelinkt aan de onderliggende spiermechanismes? Deze vragen bestudeerden we in onze masterproef met een longitudinaal design.

Polio, een vergeten virus?

Lauranne Verhasselt
Hoewel polio sinds de opkomst van het vaccin eind jaren '50 lijkt uitgeroeid te zijn in België, leven er tot op de dag van vandaag enkele duizenden Belgen met de gevolgen van dit virus. In deze masterproef krijgen deze mensen een stem.

Kinematics and Kinetics of the Ankle-Foot Complex in Women with the Hypermobile Type of Ehler-Danlos Syndrome: A case-control study

Stefan Vermeulen Sofie Verstraelen
De identificatie van de verschillen in kinematica en kinetica van het enkel-voetcomplex tijdens het stappen tussen patiënten met EDS-HT en een gezonde controlegroep en het onderzoeken van de voetfunctie en –pijn in deze patiëntenpopulatie.

Longitudinal follow-up of children with Cerebral Palsy after Single-Event Multilevel Surgery

Lise Loyens Evie Moonemans Anja Van Campenhout Lynn Bar-on
Deze retrospectieve studie gaat het effect na van Single-Event multilevel surgery (SEMLS) bij kinderen met CP op lange termijn (5-8 jaar follow-up) en gaat na welke factoren de uitkomst van SEMLS kunnen voorspellen.

Longitudinal follow-up of children with Cerebral Palsy after Single-Event Multilevel Surgery

Evie Moonemans Lise Loyens Anja Van Campenhout Lynn Bar-on
Deze retrospectieve studie gaat het effect na van Single-Event multilevel surgery (SEMLS) bij kinderen met CP op lange termijn (5-8 jaar follow-up) en gaat na welke factoren de uitkomst van SEMLS kunnen voorspellen.

De rol van collageen type V en VI in erfelijke bindweefselaandoeningen

Eva Mortier
Collageen, meer dan cosmetica“Look 10 years younger with collagen cream” ~ BRTC Medi Stem Collagen CreamIedereen kent de reclames wel waarin cosmetica met collageen worden aangeprezen om beginnende rimpels weg te werken. Collageen komt echter niet alleen voor in de huid en tekort aan collageen kan, indien aangeboren, grote gevolgen hebben.CollageenHet menselijk lichaam is naast spierweefsel, epitheel, bloed en zenuwen opgebouwd uit bindweefsel (figuur 1).

Notch-1 signaaltransductie en oligodendrocyten dysfunctie in amyotrofe laterale sclerose

Caroline Eykens
Het onderzoek naar ALS in een stroomversnelling?LEUVEN - ‘Wat wanneer amyotrofe laterale sclerose (ALS) je lichaam binnensluipt?’. Met deze slogan kreeg de zenuwspierziekte ALS de jongste maanden heel wat media-aandacht. Het antwoord is helaas niet erg hoopgevend. De aandoening is doorgaans fataal 2 à 5 jaar na diagnose aangezien er nog geen doeltreffende therapie beschikbaar is. Wat is nu de precieze oorzaak van ALS? Dat houdt het biomedisch onderzoek al ettelijke jaren bezig. Een eenduidige verklaring hiervoor heeft men echter nog niet gevonden.

Vasculaire greffes, celoverleving en connexines

Saskia Baert
Gap 27, een nieuw wondermiddel voor het transplanteren van bloedvatenDichtslibbende bloedvaten kunnen leiden tot een gebrekkige bloedvoorziening, met spierzwakte en hartfalen als mogelijke gevolgen. Het chirurgisch corrigeren of vervangen van vernauwde bloedvaten is een adequate behandeling die de bloeddoorstroming opnieuw kan herstellen. In sommige gevallen worden hierbij bloedvaten gebruikt die afkomstig zijn van donoren; deze bloedvaten worden ingevroren, bewaard in een weefselbank, en ontdooid op het ogenblik van de transplantatie. Dergelijke bloedvaten worden vasculaire greffes genoemd.

Stap voor stap - Het opstellen van een beslisboom voor Developmental Coordination Disorder in een basisschool

Katleen Kielbaey
 
DCD op school: diagnostiek en begeleiding
 
Wie kent ze niet: onhandige kinderen die overal tegenaan botsen, de melk naast het glas gieten of naast de bal grijpen? Bij sommige kinderen zijn dit problemen die spontaan verdwijnen. Bij een aantal anderen is er echter iets erger aan de hand: zij lijden aan DCD.
 
Wat is DCD?
DCD (Developmental Coordination Disorder) is een ontwikkelingsstoornis die coördinatieproblemen veroorzaakt.