Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Intra-site variabiliteit van de hydraulische eigenschappen van lianen: een case study in Horizontes, Costa Rica

simon dequeker
Lianen verlagen de koolstofopslag in tropische bossen en versnellen zo de klimaatverandering. Er is echter nog maar weinig gekend over de droogtetolerantie van lianen. De onderzochte lianen maken gebruik van een spectrum aan overlevingsmechanismen en blijken sterk gewapend te zijn tegen droogte. De integratie van het heterogene en droogtetolerante karakter van lianen in klimaatmodellen is noodzakelijk om de klimaatverandering nauwkeuriger te gaan voorspellen.

Characterization of spatially variable riverbed hydraulic conductivity using Electrical Resistivity Tomography (ERT) and Induced Polarization (IP)

Sien Benoit
Twee geo-elektrische methodes (ERT & IP) zijn getest op hun bruikbaarheid op rivieren, in plaats van hun gewoonlijke gebruik op land. Uit dit onderzoek blijken deze methodes wel degelijk toepasbaar op rivieren en leveren ze bovendien ook resultaten op die kwalitatief in verband kunnen gebracht worden met hydraulische conductiviteit. Dit is nuttig voor een meer gedetailleerde bepaling van deze eigenschap in rivierbodems, wat grondwatermodellen kan optimaliseren in de toekomst.

Vascular self-healing optimization and evaluation by means of four-point bending

Gerlinde Lefever Jannes Van Cauwenberghe
Zelfhelend beton is een biologisch geïnspireerde techniek om scheuren in beton te herstellen zonder enige interventie na het scheuren. De techniek is echter nog niet klaar voor massaproductie, waardoor optimalisatie een noodzaak is. In deze scriptie worden enkele nadelen van het gebruik van een vasculair systeem aangehaald en een mogelijke oplossing wordt besproken.

Duurzame ontwikkeling van hydraulische bindmiddelen uit industrieel afval van biomassavliegas

Eveline Buyens
Biomassavliegas is een afvalproduct van biomassacentrales die momenteel gestort worden op stortplaatsen. Deze thesis zette de eerste stappen in het onderzoek naar biomassavliegas als cementvervanger in beton. De recyclage van vliegas zorgt niet alleen voor een daling van de afvalberg, maar ook voor een daling in cementproductie en bijgevolg CO2-uitstoot.

Modelling of geomechanical performance of underground compressed air energy storage

Niels Tommelein
Modelleren van een ondergrondse opslagruimte voor gecomprimeerde lucht voor energieopslag. Het onderzoekt focust op het thermo-hydraulisch gedrag en de lekkage van lucht naar de omgeving. Het doel bestond erin een set van optimale condities te definiëren voor dergelijke installatie.

De vertakking van onverzadigde vetzuren met hiërarchische zeolieten

Dorien Kerstens
Vertakte vetzuren: het nieuwe wondermiddel?Wat hebben cosmetica, shampoos, voedingsadditieven, zepen, smeer- en hydraulische oliën, kaarsen, … met elkaar gemeen? Weinig, zou je op het eerste zicht denken. Nochtans kunnen al deze producten stoffen bevatten die geproduceerd worden op basis van plantaardige of dierlijke oliën en vetten.Oleochemie, de toekomst?De oleochemie, een tak in de chemische industrie, houdt zich bezig met de verwerking van zulke plantaardige en dierlijke oliën en vetten tot verschillende producten.

De rol van water in het Israëlisch-Palestijns/Arabisch conflict.

Tineke Louagie
De rol van water in het Israëlisch-Palestijns/Arabisch conflict
 
Water is een schaars goed, dat vitaal is voor ieder aspect van het overleven van een natie, van haar inwoners tot haar economie. Dit leidt soms tot intense politieke druk, die ook wel eens “waterstress” genoemd wordt.
 
Bovenstaande eigenschappen zorgen ervoor dat de beschikbaarheid van water doorheen de geschiedenis steeds een rol speelde in de relaties tussen mensen. Het bestuderen van deze verbanden is niet altijd even makkelijk maar kan wel interessant en fascinerend zijn.