Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Welke genetische factoren verhogen het risico op borstkanker?

Sofie Vannerom
Met het optreden van borstkanker zijn een aantal risicofactoren geassocieerd. In deze scriptie werd gefocust op de genetische risicofactoren en hun rol bij het optreden van familiaal overerfbare borstkanker. Er wordt ook ingegaan op risicobepaling voor het optreden van dit soort kanker.

Population connectivity across a highway in large ungulates: testing the power of redundancy analyses

Marc Bijnens
Preserving nature in an urbanized modern environment proves to be rather difficult. A lot of effort is put into conserving the natural habitat. However in western Europe this natural habitat is reduced to small patches if not completely gone. Centuries of urbanization have reformed the landscape from a wild, natural environment to a more controlled, humanized creation. This shaping of the scenery has lead to a massive increase of human-induced pressure on natural populations of organisms.

Attitude ten opzichte van preconceptueel dragerschapsonderzoek naar mucoviscidose in de algemene bevolking

Carmen Binst Inge Mahieu
Wat is de houding van personen met mucoviscidose en hun ouders tegenover het uitvoeren van een dragerschapsonderzoek naar mucoviscidose voor de zwangerschap in de algemene bevolking?Mucoviscidose, ook wel gekend als taaislijmziekte, krijgt dankzij verschillende informatiecampagnes en films meer en meer naamsbekendheid. In België worden elk jaar ongeveer 50 kinderen geboren met deze aandoening. Vaak worden deze kinderen geboren in families die zich niet bewust zijn van hun dragerschap.