Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Antibioticagebruik bij siervissen, met een focus op de koi karper

Frederique van den Wildenberg
Onderzoek naar het gebruik van antibiotica bij koi karpers. Er wordt uitgezocht welke antibiotica er zijn, tegen welke ziektes ze werken, maar ook worden er preventieve en alternatieve opties gegeven om de koi kaper gezond te houden en het gebruik van antibiotica te reduceren

Collateral sensitivity-based drug cycling in Candida auris: “Breaking the Cycle” of multi-drug resistance evolution by treatment redesign

Alicia Chen
Een studie naar cyclische antifungale therapie gebaseerd op collaterale sensitiviteit, een trade-off mechanisme waarin resistentie tegen een geneesmiddel gepaard gaat met een verhoogde sensitiviteit, en het onderzoeken van resistentie mechanismen in Candida auris.

Nuttige bacteriën en insecten bundelen hun krachten in de strijd tegen plantpathogenen

Jari Temmermans
Aardbeitelers wereldwijd hebben te lijden onder grijsrot. Hommels en gunstige bacteriën worden samen ingezet om deze schadelijke schimmel te bestrijden. Dit systeem kan een duurzaam alternatief vormen voor het sproeien van chemische fungiciden.

Towards a functional metagenomic platform for lysin discovery

Marte Elias
Het is van mondiaal belang om alternatieve antibiotica te ontwikkelen om de antibioticaresistentie tegen te gaan. In dit onderzoek werd een stappenplan ontwikkeld om met hoge efficiëntie uitgebreid metagenomen te kunnen screenen voor lysines en dus lysine-bouwblokken. Met een techniek die vergeleken kan worden met Legoblokjes zal het mogelijk zijn om geoptimaliseerde lysines te maken die ingezet kunnen worden tegen tal van gevaarlijke bacteriën.

Antibiotica voor dummies - Verpleegkundigen tegen het kennistekort

Lina Cassiers
Antibioticaresistentie wordt wereldwijd vastgesteld en heeft een ernstige impact op onze gezondheidszorg. De oorzaak ligt voornamelijk bij de algemene bevolking... Maar waar ligt de oplossing?

Optimalisatie van de Gezondheidsstatus op Rundveebedrijven

Liesbeth Rommelaere
Deze thesis handelt over een vooronderzoek naar de ontwikkeling van een applicatie die een bedrijfsgezondheidsplan omvat waarmee dierenarts en veehouder aan de slag kunnen om de gezondheidsstatus op het veebedrijf te optimaliseren en zo ook het gebruik van antibiotica te reduceren.

Sustainable control of gastrointestinal parasite infections in ruminants

Laurens Zwanenburg
Om de ontwikkeling van anthelmintica-resistentie bij runderparasieten tegen te gaan onderzoekt deze masterthesis het anti-parasitair effect van biologisch actieve voeders als alternatief op de reguliere behandeling.

Rol van CD13-gemedieerde signalisatie in de opbouw van mucosale immuniteit

Sanne Van Campenhout
Het richten van vaccin antigenen naar CD13 verhoogt de intestinale immuunrespons na orale toediening. CD13 staat in voor antigeen transport door de epitheelbarrière, waardoor deze beschikbaar worden voor dendritische cellen. Deze masterproef bestudeert de rol van CD13-gemedieerde endocytose door enterocyten en de signalisatie die hiermee gepaard gaat.

Droogzetten met beperkt gebruik van antimicrobiële middelen: Toepassing in de Vlaamse melkveehouderij

Hans De Schutter
Selectief droogzetten: Toepassing in de Vlaamse melkveehouderijHet antibioticagebruik in de veehouderij ligt onder vuur vanwege de maatschappelijke bezorgdheid rond  antibioticaresistentie. Selectief droogzetten is een mogelijke  manier om het gebruik van antimicrobiële middelen terug te dringen.Als gevolg van een toenemende resistentie tegen verschillende soorten antibiotica groeit de maatschappelijke bezorgdheid rond antibioticagebruik in de veehouderij.

Preventie: zin of onzin? - Antibioticaresistentie

Anouk De Saedeleer
Antibiotica: Game over
 
Iedereen is het er over eens dat massale consumptie van antibiotica leidt tot verdere ontwikkeling van krachtige resistente bacteriën. Antibioticaresistentie is en blijft dus een groot probleem in de maatschappij. Ondanks alle informatie en waarschuwingen blijven artsen onnodig antibiotica voorschrijven en zijn er patiënten die de instructies niet volgen. Er is nood aan een duurzame methode om gedragsverandering en gedragsbehoud te bekomen.