Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

The Neuro-Invasive Potential of Human Herpesvirus Type 7

Rianne Verbeek
Het Humaan Herpesvirus Type 7 (HHV-7) is een lid van de herpesviridae-familie en wordt geassocieerd met meerdere ziektes, variërend van dermatologische aandoeningen zoals exanthem subitem, tot ernstige neurologische defecten zoals encefalitis of meningitis. Toch is er weinig
bekend over zijn levenscyclus, en nog minder over zijn pathogene potentieel. Daarom hebben wij rood-fluorescente HHV-7 virussen gemaakt om visueel de infectie en replicatie van HHV-7 te kunnen volgen in verschillende celtypes.

Tuning the percolation of attractive Red Blood Cells

Kwinten Torfs
Bouwen met de cellen van het lichaam? Rode bloedcellen zijn in staat zich te organiseren in treintjes en zelfs om heuse percolatienetwerken te bouwen!

The obstacle course of biomarker discovery research for mood disorders - Protocol optimization and validation for peripheral blood mononuclear cell and neuronal extracellular vesicle isolation and analysis

Selina Cortoos
Deze masterproef onderzocht nieuwe mogelijkheden voor de differentiële diagnose van unipolaire majeure depressie en de bipolaire stoornis. Zowel optimalisaties als validaties van verschillende protocols werden uitgevoerd om de verzameling en analyse van perifere mononucleaire cellen en neuronale extracellulaire vesikels verder op punt te stellen. Hierbij lag de focus op het ontwikkelen van een nieuwe potentiële bron van biomerkers voor stemmingsstoornissen.

Relatie tussen geglycosyleerd hemoglobine en parodontitis

Maxime Van Looveren
De bidirectionele relatie tussen diabetes type 2 en parodontitis.
Beide aandoeningen komen zeer frequent voor in de samenleving en beïnvloeden elkaar.
Tijdige diagnose en behandeling kan levens redden!

Upregulation of acid sphingomyelinase in exosomes contributes to multiple myeloma drug resistance

Inge Oudaert
Deze scriptie onderzoekt de rol van het enzym zuur sfingomyelinase in resistentieontwikkeling bij multipel myeloom patiënten, een bloedkanker. De bijdrage van kleine vesikels, alsook inhibitie van dit enzym wordt uitgebreid geanalyseerd in myeloomcellen om uiteindelijk deze kanker te overwinnen.

Hoe stamcellen ons helpen in de strijd tegen kanker

Caroline Martens
Stamcellen kunnen ons helpen in de strijd tegen kanker door de gezonde cellen die beschadigd geraken door hoge dosissen chemotherapie te vervangen. Zo vormt de autologe stamceltransplantatie een belangrijk onderdeel in de behandeling van lymfeklierkanker. Mijn onderzoek betreft meer specifiek de resultaten van autologe stamceltransplantatie bij patiënten met een mantelcellymfoom.

Leukemie, altijd slecht nieuws?

Febe Demeurisse
Acute myeloïde leukemie, een bloedziekte. De toekomstperspectieven hiervan worden beïnvloed door verscheidene factoren waaronder de minimale residuele ziekterest. Deze recent ontdekte prognostische factor belooft een grote rol te spelen.

The effect of hypoxia on epithelial-to-mesenchymal transition and microbiome composition in the invertebrate model organism Daphnia magna

Emile Clappaert
Het uitzaaien van kankercellen in het lichaam van de patiënt gaat nog steeds gepaard met een lage levensverwachting. Eén van de eerste stappen is het loskomen van de cellen uit de tumor (de epitheliale-naar-mesenchymale transitie) en wordt vaak geactiveerd door het gebrek aan zuurstof (hypoxie). Omdat een goed modelorganisme om deze transitie te bestuderen ontbreekt, introduceren we hier Daphnia magna, een invertebrate kreeftachtige, als nieuw model in kankeronderzoek.

Karakterisering van myeloïde cellen tijdens trypanosoom-gemedieerde encefalitis

Karen De Vlaminck Kiavash Movahedi
Aan de hand van verschillende experimentele analyses werd het mechanisme achterhaald dat aan de basis ligt van trypanosoom-gemedieerde encefalitis (herseninflammatie) en werd de rol van het myeloïde cel-compartiment (een subsectie van immuuncellen) in hersenimmunopathologie onderzocht. Onze resultaten bieden een nieuwe kijk op het ziekteverloop van trypanosoominfecties.

Validatie van een Phadia 250-systeem voor de bepaling van tryptase

Céline Christiaens
Het Phadia 250-systeem van het AZ Groeninge wordt gevalideerd voor de tryptasetest. Deze test wordt gebruikt om een anafylactische shock te bevestigen of om te helpen bij de diagnose van systemische mastocytose.

Validatie van een Phadia 250-systeem voor de bepaling van tryptase

Céline Christiaens
Het Phadia 250-systeem van het AZ Groeninge wordt gevalideerd om zo de tryptasetest in het eigen labo in routine te kunnen uitvoeren. Deze tryptasetest wordt gebruikt om een anafylactische shock te bevestigen of om te helpen bij de diagnose van systemische mastocytose.

Can L-leucine counteract the negative role of a PHD1 KO in protein metabolism?

Christel van Beijsterveld & Anneleen van Bulck Anneleen Van Bulck
Can science bring sport performance to a higher level?“Citius, altius, fortius” zo luidt de officiële slogan van de olympische spelen. Maar kunnen onze topsporters nog wel snellere, hogere en sterkere prestaties leveren of loopt de mens tegen zijn eigen biologische limieten aan? Betekenen deze menselijke grenzen het einde voor de topsport of slaagt de wetenschap erin deze steeds weer te verleggen?

Verband tussen nierfunctieprofiel en haptoglobine type bij volwassenen

Alexander Van Ranst
Nycturie is een vervelende aandoening. Het wil zeggen dat mensen 's nachts moeten opstaan om te gaan plassen. Aangezien het zo frequent is, kijkt niemand er nog van op. Het is echter zo dat naarmate men vaker moet opstaan om te wateren, de levenskwaliteit en zelfs de levenskwantiteit significant vermindert. Aangezien de slaapkwaliteit gecompromitteerd wordt, zijn patiënten overdag moe en versufd. Dit kan leiden tot meer ongevallen en psychische problematiek.

CRYOPRESERVATION OF LIPOASPIRATE MATERIAL FOR FUTURE PURPOSES

Sam Brondeel Phillip Blondeel Filip Stillaert Hilde Beele
Vettransplantatie de toekomst in plastische chirurgie ?Liposuctie is wereldwijd één van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen. Vanwege deze populariteit zijn de mogelijkheden met het verwijderde vet enorm uitgediept. Vandaag de dag worden er meer en meer transplantaties met eigen vetweefsel, of lipofilling, uitgevoerd. Naast de mogelijkheid voor esthetische doeleinden, biedt het ook de mogelijkheid om defecten veroorzaakt door kanker, trauma, aangeboren afwijkingen en radiotherapie te behandelen.

Structure based development of Plasmodium hypoxanthine-guanine phosphoribosyltransferase inhibitors: a proof of concept study

Manon Laporte
Malaria uitroeien?The battle continuesElke minuut sterft een kind aan malaria. Ondanks grote inspanningen is dit nog steeds de verontrustende werkelijkheid. Bovendien raken de geneesmiddelen waarmee tegen malaria gestreden kan worden schaars. Heel veel malaria parasieten hebben immers resistentie ontwikkeld tegen de bestaande antimalaria geneesmiddelen.

Autophagy as the main proteolytic pathway in human skeletal muscle in response to acute hypoxia

Stijn Van Driessche
Hypoxie? Prestatie bevorderend en toch schadelijk!Wat zeggen onze spieren?Is het niet fascinerend om te zien hoe het menselijk lichaam zich altijd weer aanpast aan de meest extreme leefomstandigheden? Van de koudste poolgebieden tot broeierige regenwouden, van droge en barre plekken in  woestijnen tot ijle hoogvlaktes, overal vind je wel mensen of sporen van menselijke beschaving. Hoe slaagt de mens er toch in om altijd weer een soort van ‘biologisch compromis’ te sluiten met moeder natuur om op zulke extreme locaties te kunnen gedijen?

Resistentie bij T. congolense in de Ghibe vallei, Ethiopië

Jana Pauwels
De slaapziekte ontwaaktStelt u zich eens voor dat uw gehele financiële vermogen bestond uit twee Zeboe koeien en een kalf. Dat zij er voor zorgden dat u uw zes kinderen kon voeden, dat zij onmisbaar waren bij het ploegen en bewerken van uw land en dat zij bovendien de basis vormden voor uw aanzien binnen het dorp.Wat zou u doen als u wist dat uw dieren dagelijks, tijdens het grazen, risico liepen om geïnfecteerd te worden met slaapziekte?