Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Implementatie van de SRD II: een blik op remuneratie

Dominik Verbist
Deze scriptie vormt een onderzoek naar de omzetting van de regels omtrent remuneratie voor bestuurders van beursgenoteerde vennootschappen uit de SRD II naar Belgisch recht. Hierbij wordt rekening gehouden met de Belgische rechtsleer aangaande het oude regime. Een rechtsvergelijking met Nederland en Frankrijk gaat op zoek naar lessen die de Belgische wetgever uit de omzetting in deze landen kan trekken.

De uitdagingen voor het vennootschapsrecht door de opkomst van stemadviseurs (‘proxy advisors’)

Arnaud Van Caenegem
Stemadviseurs zijn rechtspersonen die beroepshalve en op commerciële basis bedrijfs- en andere informatie van beursgenoteerde vennootschappen analyseren om vervolgens beleggers advies te geven over hoe zij moeten stemmen in de algemene vergadering. Ondanks hun louter adviserende functie hebben stemadviseurs in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een invloedrijke rol in het bepalen van goede corporate governance in de meeste beursgenoteerde vennootschappen.

Deze masterproef zal aan de hand van twee opeenvolgende tendensen verklaren waarom stemadviseurs ook in België aan invloed winnen. Aansluitend past dit onderzoek de agency theorie toe om een duidelijk economisch beeld weer te geven van de kosten en baten verbonden aan het gebruik van stemadviseurs. Uit deze analyse blijkt dat de voornaamste kosten voortkomen uit een gebrek aan transparantie in de methodologieën en het bestaan van belangenconflicten. Het Belgisch juridisch kader komt hier vooralsnog niet aan tegemoet. Op Europees niveau werden een aantal maatregelen genomen waarbij de nadruk ligt op transparantie. Na een bespreking en evaluatie van een aantal Belgische rechtsfiguren en deze Europese maatregelen worden voorstellen gedaan om het juridisch kader aan te scherpen.

Groepsinterne belangenconflicten: is er nood aan hervorming ?

Jolien Bulcke
De scriptie handelt over de eventuele noodzaak tot bijkomende hervorming aan de bestaande groepsinterne belangenconflictregeling. Verder wordt beoordeeld of de geplande hervormingen in het kader van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen zouden volstaan.

De oprichting van een GVV versus private equity

Gilles Dupont
Analyse en bespreking van de Belgische openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap, alsook een korte vergelijking van verschillen met de niet-beursgenoteerde operationele vastgoedvennootschap. Hierbij wordt de lezer vertrouwd gemaakt met het bestaan van voormelde vastgoedbedrijven op een breed niveau, gaande van het wetgevend kader tot de financiële aspecten. Eveneens wordt de aantrekkelijkheid van voormelde vastgoedbedrijven in kaart gebracht voor particuliere beleggers.

Indirect beleggen in vastgoed via een (residentiële) vastgoedbevak versus een gereglementeerde vastgoedvennootschap.

Maria Zalubovskaja
Gereglementeerde vastgoedvennootschap als nieuwe toevluchtsoord voor de bestaande vastgoedbevaks. De wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders heeft het landschap van de vastgoedbevaks grondig gewijzigd. Sindsdien moesten de vastgoedbevaks zich immers organiseren als een alternatieve beleggingsinstelling, wat  veel bijkomende formaliteiten en onnodige kosten met zich mee zou brengen zonder enkele economische meerwaarde daartegenover. De Belgische wetgever zag dat ook in en schiet ter hulp.

Genderdiversiteit bij bestuursleden en earnings quality Een analyse van Belgische beursgenoteerde ondernemingen

Koenraad Block Bart Kuijper Louis Lesage
‘Quota voor vrouwen in raad van bestuur werpen hun vruchten af’Beursgenoteerde vennootschappen die een algemeen beleid voeren met aandacht voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen rapporteren winstcijfers van een hogere kwaliteit. Onze masterproef bevestigt het belang van genderdiversiteit binnen de raden van bestuur en ondersteunt de invoering van de Belgische quotawet.QuotawetBelgië keurde in 2011 het wetsvoorstel goed dat, in de raden van bestuur van alle Belgische beursgenoteerde vennootschappen, tegen 2017 minstens één derde vrouwen moet zetelen.

Onroerende vermogensplanning via een vastgoedbevak - Ontmijner van de patrimoniumvennootschap als tikkende tijdbom

Kaat Coppens
 Onroerende vermogensplanning via een vastgoedbevakOntmijner van de patrimoniumvennootschap als tikkende tijdbomOpgang van de patrimoniumvennootschapToen in de jaren ’80 en ’90 advocaten en fiscalisten vermogende particulieren aanspoorden tot het opzetten van een vennootschap om hun onroerend vermogen onder te brengen, voorzag niemand de problemen die deze patrimoniumvennootschap nu teweeg brengt.De motieven voor dergelijke oprichting waren duidelijk en voornamelijk fiscaal van aard, onder meer:-       Zowel schenkings- als successierechten worden vermeden, o.a.

Corporate governance: een kwestie van zelfregulering per Lid-Staat?

Dennis Lievens
 
Corporate Governance: een kwestie van zelfregulering per Lid-Staat?
 
Golden Parachutes, Silver Handshakes en fabelachtige oprotpremies voor laag presterende topmanagers waren eind vorig jaar niet uit het nieuws weg te slaan. De kranten stonden destijds vol kritiek op het loonbeleid dat sommige – zo niet alle - van ‘onze’ topbanken hanteerden om hun topmanagers te bedanken voor hun ‘inzet’ of om hen aan de deur te zetten.

Corporate Governance en de implementatie van de Code Lippens: een empirische studie

Wouter Vermeersch
Is er iets veranderd sinds de affaires L&H en Picanol?
“Het duurt 20 jaar om een reputatie op te bouwen… en slechts vijf minuten om die terug af te breken.”


Deze woorden van Warren Buffet, Amerikaans zakenman en investeerder, hebben meerdere malen het debat over deugdelijk bestuur ingeleid.