Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Chronotherapy in chronically ill patients

Laura Vandecasteele
Het hoofddoel van deze masterthesis is het onderzoeken van de pathogenese van ziekten met gekende oscillatoire ritmes en het verkennen van het gebruik van chronotherapie als mogelijke behandelingsoptie voor hypertensie en reumatoïde artritis. Deze thesis heeft ook als doel om de impact van circadiaanse ritmes op de farmacokinetiek en farmacodynamiek van medicatie te onderzoeken om optimale concentraties van het geneesmiddel op de beoogde plaats van werking in het lichaam te bereiken op het correcte tijdspunt zodat het beste antwoord op de therapie bekomen wordt.

Collateral sensitivity-based drug cycling in Candida auris: “Breaking the Cycle” of multi-drug resistance evolution by treatment redesign

Alicia Chen
Een studie naar cyclische antifungale therapie gebaseerd op collaterale sensitiviteit, een trade-off mechanisme waarin resistentie tegen een geneesmiddel gepaard gaat met een verhoogde sensitiviteit, en het onderzoeken van resistentie mechanismen in Candida auris.

Structure based development of Plasmodium hypoxanthine-guanine phosphoribosyltransferase inhibitors: a proof of concept study

Manon Laporte
Malaria uitroeien?The battle continuesElke minuut sterft een kind aan malaria. Ondanks grote inspanningen is dit nog steeds de verontrustende werkelijkheid. Bovendien raken de geneesmiddelen waarmee tegen malaria gestreden kan worden schaars. Heel veel malaria parasieten hebben immers resistentie ontwikkeld tegen de bestaande antimalaria geneesmiddelen.

The role of polyubiquitin chains in repair and mutagenicity of benzo(a)pyrene-induced DNA damage

Sabine Langie
Tolerantie van DNA schade kan leiden tot meer DNA mutaties.
 
     Gedurende het dagelijkse leven wordt de mens continu blootgesteld aan verschillende kankerverwekkende stoffen (carcinogenen). Hiertoe behoren ook de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), die ontstaan door onvolledige verbranding van organische materialen zoals hout, stookolie, voedsel, enz. Nadat PAKs zijn opgenomen door ons lichaam worden ze in verschillende organen (vb. longen en lever) omgezet tot metabolieten die aan het DNA kunnen binden.