Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Representatie van dierenleed in Vlaamse nieuwsmedia: een Critical Discourse Analysis van Vlaamse geschreven pers

Eden Reuven
Een Critical Discourse Analysis van 47 artikels uit Vlaamse geschreven pers, geselecteerd in het jaar 2022 die analyseert hoe het discours rond dieren in slachthuizen vorm krijgt in de Vlaamse nieuwsmedia, vijf jaar na de undercoverreportage van Animal Rights in het slachthuis van Tielt.

Anti-factcheckdiscours in Facebookreacties op factchecks van Vlaamse kwaliteitskranten

Eline Broeckx
Deze masterproef bestudeert de anti-factcheckkritiek van nieuwsconsumenten in de Facebookcomments onder factchecks van de Vlaamse kwaliteitskranten De Morgen en De Standaard.

Gezondheidsnieuws in quarantaine

Febe Visart
Deze masterproef onderzoekt het gratis en betalende gezondheidsnieuws van Vlaamse nieuwsmedia tijdens de coronacrisis. Aan de hand van een inhoudsanalyse wordt nagegaan welke soorten artikels achter een betaalmuur zitten en waarom. Daarnaast wordt de aanpak van De Standaard vergeleken met die van De Morgen.

The representation of foreign language education and multilingualism in the Flemish press: a mixed-methods content analysis

Elien Prophète
Dat de massamedia onze gedachten en opinies kunnen beïnvloeden, staat tegenwoordig als een paal boven water. Het is dan ook erg belangrijk te onderzoeken hoe de media bepaalde onderwerpen weergeven. Dit onderzoek gaat na hoe de Vlaamse pers over vreemdetalenonderwijs en meertaligheid bericht.

De Europese vluchtelingencrisis: de aanwezigheid en evaluatie van de waarden ‘menselijkheid’, ‘mededogen’ en ‘solidariteit’ in krantenartikelen van de Vlaamse pers

Charlotte Teunis
In dit onderzoek wordt op basis van een kritische discoursanalyse bekeken hoe vier Vlaamse kranten de waarden menselijkheid, solidariteit en mededogen evalueren in artikels over de Europese vluchtelingencrisis. Een belangrijk aspect is of er in deze evaluatie een zeker eenheidsdenken is terug te vinden, wat verontrustend zou kunnen zijn aangezien een pers waarin verschillende stemmen aan bod komen onontbeerlijk is voor een goed functionerende democratie.

God bless America: Clinton vs. Trump in de Vlaamse geschreven pers

Alicia Bremmers
Een thematische inhoudsanalyse van de portrettering van Donald Trump en Hillary Clinton in kwaliteits- en publiekskranten

Media-economen in Vlaanderen. Een studie naar de dominante elite van economen en hun metaforen over het Europese austeriteitsbeleid.

Tom Wolfs
Een onderzoek naar welke Belgische economen het vaakst aan bod komen in de Vlaamse kwaliteitskranten en hoe die zich via metaforen uitspreken over het Europese austeriteitsbeleid.

Zwarte hond bijt waakhond, of net andersom? Kwalitatieve studie naar de beeldvorming van 'depressie' in De Standaard en Het Laatste Nieuws

Lauranne Harnie
Steeds meer mensen worden geconfronteerd met een depressie. Mediaberichtgeving heeft een aanzienlijke invloed op het ziektebeeld en de maatschappelijke perceptie van de stoornis. Deze framing-analyse bestudeert en vergelijkt artikels uit De Standaard en Het Laatste Nieuws.

Berichtgeving over zelfdoding in Vlaanderen en Nederland

Jana Brusten
Nederlandse kranten berichten sensationeler over zelfdoding dan Vlaamse. Hierdoor neemt de kans op imitatie toe bij suïcidale personen. Dat blijkt uit een masterproef van een student journalistiek aan de KULeuven."Hierop reageerde hij door te roepen dat hij Russische roulette zou gaan spelen. Nog voor iemand kon reageren, jaagde de jongeman drie kogels door zijn hoofd" (HLN, 22/12/2014). Berichtgeving over zelfdoding is soms erg belust op sensatie. Zo wordt de methode in het vorige artikel uitgebreid beschreven.

Framing Putin. Het beeld van de Russische president in Vlaamse berichtgeving over het Oekraïne-conflict

Jonas van Boxel
Vlaamse kwaliteitskranten vaak te ongenuanceerd over Poetin‘Het beeld van Vladimir Poetin in onze media is vaak te simplistisch en gekleurd, zegtjournalistiekstudent Jonas van Boxel. Voor zijn masterproef onderzocht hij hoe de Vlaamsekwaliteitskranten de rol van de Russische president in het Oekraïne-conflict beschrijven. ‘Inmeer dan de helft van de artikels is het discours vijandig.’ We zijn met z’n allen licht geobsedeerd door Vladimir Poetin.

Vlaanderen schandaalland. Politieke schandalen en de rol van de gedrukte pers.

Jimmy Driesen
Vlaanderen, politiek schandaallandDe tijd dat schandalen beperkt bleven tot sappige verhalen over bekende mediafiguren is definitief voorbij. Ook onze politici ontsnappen er niet langer aan. Meer zelfs, zij staan steeds vaker centraal bij zulke ophefmakende onthullingen. Dat blijkt uit de resultaten van een recent onderzoek, uitgevoerd door een student van de KU Leuven.

De berichtgeving over archeologie in de Belgische Nederlandstalige gedrukte dagbladpers in 2012

Ine Leonard
Archeologen en journalisten zijn geen goede maatjesArcheologie is meer dan ooit een hot topic. In 2012 verschenen maar liefst 800 kranten-artikelen over archeologie, waarvan er 600 gingen over Vlaanderen. Toch heeft de helft van de Vlaamse archeologische instanties naar eigen zeggen nauwelijks contact met de pers. 18 procent is zelfs ronduit ontevreden over de berichtgeving. INE LEONARDEen nieuw masteronderzoek van de Hogeschool-Universiteit Brussel heeft de berichtgeving over archeologie van 2012 in de Vlaamse kranten doorgelicht.

Framing van groene energie in de Vlaamse pers

Yannick Ashman
In deze masterproef ben ik nagegaan hoe groene energie geframed wordt in de Vlaamse pers in de periode voorafgaand en na de kernramp in Fukushima. Enerzijds onderzoek ik of er verschillen zijn tussen kwaliteitskranten en populaire kranten als er gesproken wordt over groene energie. Anderzijds ga ik na of er op een andere manier wordt gesproken over groene energie na de kernramp. Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen worden in de masterproef als populaire kranten bestempeld.

Tabloidisering van politiek nieuws Een voorpagina-analyse bij twee Vlaamse kwaliteitskranten

Tom Neukermans
Politieke personalisering bemoeilijkt onderhandelde oplossingOnze politieke elite slaagt er tot op heden niet in een regering te vormen. Dergelijk politiek immobilisme is nooit gezien en staat haaks op het principe van de parlementaire democratie. Het Belgisch politiek systeem gaat namelijk uit van de vorming van een regering op basis van een onderhandeld akkoord tussen twee of meer partijen. Dit akkoord blijft voorlopig achterwege en dat roept vragen op: Waarom kunnen de politieke spelers niet tot een vergelijk komen? Bieden verkiezingen geen uitweg meer uit de politieke impasse?

Assisenverslaggeving in Vlaamse kranten. De 'parachutemoord' als casestudy.

Inne Verhoogen
 
 Persartikel

De parachutemoord in de pers
Werd Els Clottemans benadeeld door de media?
Al sinds het begin van het proces rond de parachutemoord, is Els Clottemans niet weg te slaan uit de Vlaamse media. Na afloop van het proces ontstond zelfs een publiek debat over de rol van de pers in assisenzaken.

Invloed persberichten op kwaliteit van journalistiek: een inhoudsanalyse van het binnenlandse nieuws bij De Standaard en De Morgen

Valérie Bourgeois
 
PR-isation of journalism
Of hoe de vijfde macht de vierde overneemt…
 
Een hoge werklast, een gebrek aan middelen en een commerciële druk… Deze hedendaagse problemen doen journalisten neigen naar public relations. Pr-bureaus bieden kant en klare artikels - voorverpakte informatie- aan journalisten. Hierdoor kunnen zij het hoofd bieden aan een veranderend medialandschap, gekenmerkt door een hoge werk-, commerciële en concurrentiële druk. Een eenzijdige afhankelijkheid van journalisten ten opzichte van deze nieuwe bron van informatie is geboren.

Vlaamse media en de Europese publieke sfeer: Peiling naar hoe diep het water was tussen Brussel en Vlaamse krantenredacties tijdens de Europese verkiezingen in 1999 en 2004

Annelies Van Brussel
Van Brussel Annelies
 
Media willen EU niet opnieuw sexy maken
 
“Europese verkiezingen, aan jou de keus” was de slogan waarmee de EU haar burgers optrommelde voor de Europese verkiezingen in juni. Ruim de helft van het kiespubliek in de EU gaf echter niet thuis en met een wrang morning-aftergevoel stelden Europawatchers een nieuw laagterecord qua opkomstcijfers vast. Onmiddellijk rees de klassieke whodunitvraag: wie is er verantwoordelijk voor dat de EU, ooit dat gekoesterde vredesproject, niet langer in ieders hart genesteld zit?

Berichtgeving over BHV. Een vergelijking van Nederlandstalige en Franstalige nieuwsmedia.

Julie Badisco
 
Belgische kranten bekvechten over BHV
Grote verschillen aan Vlaamse en Waalse zijde in communautaire berichtgeving
 
Nederlandstalige en Franstalige kranten verschillen sterk in hun berichtgeving over communautaire thema’s. Elke krant verdedigt de standpunten van de eigen taalgroep, en plaatst zich daarmee lijnrecht tegenover de andere kant van de taalgrens. Dat blijkt uit de masterproef van Julie Badisco.
 
In haar masterproef ‘Berichtgeving over BHV. Een vergelijking van Nederlandstalige en Franstalige nieuwsmedia’ nam Badisco de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde onder de loep.

HET KLIMAAT IN DE BALANS: EEN ANALYSE VAN DE BERICHTGEVING OVER KLIMAAT EN ENERGIE IN DE VLAAMSE GESCHREVEN PERS.

Eline Vanuytrecht
 
Het klimaat teistert de krant
 
Het klimaat is hot. Het leeft in de hoofden van de mensen en in de politieke arena, en beheerst ook de media. In kranten, weekbladen en nieuwsuitzendingen besteden journalisten hoe langer hoe meer tijd en ruimte aan het klimaat. Begin dit jaar vatte de Britse wetenschapsjournalist Fred Pearce in De Standaard de rol van elke wetenschapsjournalist samen:‘Ik wil weergeven wat ik lees en hoor, zo eerlijk mogelijk. Ik ben een reporter, geen activist.’.

De bijdrage van de Vlaamse dagbladpers aan een Europees burgerschap: editoriale snelrechters of Europese bruggenbouwers?

Davy Geens
De bijdrage van de Vlaamse dagbladpers aan een Europees burgerschap:
editoriale snelrechters of Europese bruggenbouwers?
 
Complex, stoffig, technocratisch, traag en ondemocratisch zijn slechts enkele van de adjectieven quasi vergroeid met de Europese constructie. Zelfs in het traditioneel vrij pro-Europese België, hebben mensen amper weet van waar het Europees Parlement, de Europese Commissie en andere machtsorganen hun tijd mee verdrijven.

Golfoorlog II of III. Een studie naar ideologie in de taal van de oorlog zoals die voorkomt in De Standaard en De Morgen

Femke Coopmans
Golfoorlog II… of III
Een studie naar ideologie in de taal van de oorlog zoals die voorkomt in De Standaard en De Morgen
 
Op 18 maart 2003 stelt de Amerikaanse president Bush de “dictator” van Irak voor een allerlaatste ultimatum: Irak binnen de 48 uur verlaten of oorlog.