Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

DESIGN FOR ASSEMBLY : de transformatie van een traditionele bouwmethode naar een demonteerbare methode toegepast op het 'klavertje 4'

Florian Loosen
De bouwsector staat voor enorme uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Om het grondstoffengebruik en onnodige afbraak te verminderen, zal er op een andere manier gebouwd moeten worden. Losmaakbaarheid vormt de sleutel tot veranderingsgericht bouwen en biedt perspectieven tot hoogwaardiger hergebruik.

Invloed van de eindelevensduurbehandeling op de milieu-impact van betonnen constructies

Suzanne Kelem
Wat is het belang om de eindelevensduurimpact uitgebreid mee te nemen in de berekening van de milieu-impact van betonnen constructies? Zijn er methoden om het recyclageproces van beton te optimaliseren en zo de milieu-impact te verlagen? Wat wordt als optimaal eindelevensduurscenario naar voor geschoven bij een gebouw?

Onderzoek naar de voordelen van geavanceerd legering-gebaseerd sorteren van aluminiumschroot

Simon Van den Eynde
Spectroscopische karakterisatiemethodes zoals LIBS kunnen recyclagebedrijven helpen aluminiumschroot beter te sorteren. Hierdoor wordt het mogelijk meer aluminium te recycleren, wat heel voordelig is voor het milieu. Ook voor de recyclagebedrijven zelf is het vanuit een financieel oogpunt interessant beter te kunnen sorteren.

Katalytische bioraffinage in n-butanol/water: de omzetting van lignocellulose naar fenolen, polyolen en cellulose

Elias Cooreman
Het huidige gebruik van aardolie voor de productie van materialen en chemicaliën is binnen afzienbare tijd onhoudbaar. De vraag naar duurzame alternatieven klinkt dan ook steeds luider. Het gebruik van biomassa als koolstofbron voor hoogwaardige chemicaliën wordt met de dag actueler. De heterogeniteit en stabiliteit van biomassa zorgen echter voor moeilijke hindernissen. Deze scriptie beschrijft een proces dat deze problemen omzeilt en biomassa omzet in drie zuivere productstromen met een hoge toegepaste waarde.

KMO’S, Let's get circular! Hoe kan een KMO circulaire economie integreren door middel van design thinking?

Eva Degryse
In deze bachelorproef probeer ik interesse op te wekken bij KMO's over circulaire economie. Dit door een aantrekkelijke tool aan te bieden met beknopte duidelijke informatie en gerichte stappen om aan de slag te gaan. Ik toon hen wat de mogelijkheden zijn en hoe zij dit zelf kunnen doen door de methodische aanpak van circulaire economie.

De aanwezigheid van ongehydrateerd cement in betongranulaat.

Xavier Sevenants
Primaire grondstoffen, zoals zand en grind, kunnen niet eindeloos onttrokken worden aan de bodem, daarom wordt er steeds meer beroep gedaan op secundaire grondstoffen zoals gerecycleerd betongranulaat. Het Tetraproject “Hoogwaardig betongranulaat voor duurzame wegenbouw” van Hogeschool PXL en Uhasselt onderzoekt de toepassingsmogelijkheden van dit materiaal.
Mijn onderzoek kadert binnen dit project, en geeft antwoord op de onderzoeksvraag: “Bevindt er zich nog ongehydrateerd cement in betongranulaat en gaat dit nog actief meewerken?”

Recycleerbaarheid van PP-PP composieten uit de X'Lite koffer van Samsonite

Kim Vangilbergen
 
Samsonite Europe NV produceert in haar vestiging te Oudenaarde verschillende hardschalige kunststoffen reiskoffers. Een belangrijk marktsegment van Samsonite is Samsonite Black Label. Bij Samsonite Black Label bevinden zich de unieke, modieuze en ook de hoogtechnologische reiskoffers van het hele gamma dat Samsonite aanbiedt.