Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

De groei van China: Een macro economische analyse

Valerie Van Vlieberghe
Tijdsreeksanalyse gebaseerd op kwartaaldata a.d.h.v. een Bayesian Vector Autoregressionalayse die de economische groei van China analyseert. Omwille van een balanceeract van export naar private consumptie vooropgesteld door de Chinese overheid om de Chinese en globale economie van meer zuurstof te voorzien.

The Distributional Impact of ECB Unconventional Monetary Policy: a First Assessment

David Van Dijcke Maxim Horion
Deze scriptie bestudeert de impact van het onconventioneel monetair beleid van de Europese Centrale Bank op inkomensongelijkheid in Nederland tussen 2014 en 2016.

Inkomensongelijkheid in de Europese Unie - Econometrische en economische analyse van het effect van kredietcrisis en de Europese staatsschuldencrisis op de inkomensongelijkheid binnen de EU

Yannick Bormans Daan Goutsmet
Via een econometrische analyse werd het effect van de kredietcrisis en de Europese staatsschuldencrisis op de inkomensongelijkheid bestudeerd, en voor het eerst concreet becijferd. Uit een verdiepende economische studie bleken het Kuznetspatroon, de automatische stabilisatoren en bailouts bepalend voor onze bevinding van stijgende inkomensongelijkheid.

Klein en weerbarstig: waarom België, Luxemburg en Oostenrijk de automatische uitwisseling van informatie tussen belastingdiensten aanvankelijk weigerden

Bram Vanhevel
België, Luxemburg en Oostenrijk hebben lange tijd geweigerd deel te nemen aan Europese initiatieven tot onderlinge uitwisseling van bankgegevens voor belastingdoeleinden. Bestaande theorie probeert dit te verklaren door te wijzen op het feit dat kleine landen geen baat hebben bij fiscale coöperatie. Deze scriptie probeert aan de hand van een Qualitative Comparative Analysis te verduidelijken waarom enkel deze kleine EU-lidstaten zich verzet hebben terwijl alle anderen wel hun fiat gaven.

Klein en weerbarstig: waarom België, Luxemburg en Oostenrijk de automatische uitwisseling van informatie tussen belastingdiensten aanvankelijk weigerden

Bram Vanhevel
Mijn scriptie verklaart waarom België, Luxemburg en Oostenrijk zich jarenlang verzet hebben tegen de uitwisseling van bankgegevens onder Europese lidstaten

Evaluerend onderzoek na twintig jaar NAFTA & vooruitblik op TTIP

Bart Cornelissen & Cedric Brosens Cedric Brosens
De masterthesis, geschreven door de TEW-studenten Bart Cornelissen en Cedric Brosens, behandelt twee handelsverdragen, namelijk NAFTA (North-American Free Trade Agreement) en TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), die plaatsvinden in de wereldwijde trend van globalisering, handelsliberalisering en economische integratie. Het zijn echter controversiële akkoorden met vele voor- en tegenstanders. Er bestaat veel onenigheid over de effecten van deze vrijhandelsverdragen. In het eerste deel wordt er teruggeblikt op NAFTA, dat reeds 20 jaar bestaat.

Het problematisch karakter van inkomensongelijkheid - Een onderzoek naar de samenhang met het individueel geluk

Leen Meeusen
Ongelijker, ongelukkiger?Kranten vandaag de dag staan vol met koppen als ‘Kloof tussen rijke en arme Vlaming groeit’, ‘Kloof tussen arm en rijk wordt groter in België’ en ‘Inkomensongelijkheid in Nederland is te groot geworden’. Inkomensongelijkheid vormt al lange tijd één van de belangrijkste sociale problemen in onze maatschappij. Overheden doen steeds meer inspanningen om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Maar wat maakt deze ongelijkheid nu zo problematisch?Inkomensongelijkheid kan om verschillende redenen niet wenselijk zijn.

De economische crisis van 2008-2009

Jo Bernar
Essentiële lessen uit de recente economische crisis om onze toekomst te vrijwaren.Inleiding. Het niveau van welvaart van de maatschappij bepaalt in grote mate de levensstandaard van ieder van ons. De geschiedenis leert ons dat toename van de maatschappelijke welvaart een fenomeen is van de laatste 200 jaar. Echter, dit wil niet zeggen dat het welvaartsniveau automatisch gewaarborgd is. De Grote Depressie van de vorige eeuw is hiervan een sprekend voorbeeld. Deze donkere periode in de economische geschiedenis leidde tot een ontwrichting wereldwijd, zowel op economisch als sociaal vlak.