Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Barrières voor meisjes bij het kiezen voor een STEM-richting.

Carisse Van Strydonck Lien Geraets
Wat zijn de barrières voor meisjes om te kiezen voor een STEM-richting?
In ons onderzoek gaan we ons verder verdiepen in twee onderzoeksvragen:
Wat hebben meisjes nodig om een STEM-les als interessant of motiverend te ervaren?
Welke eigenschappen hebben ouders van meisjes die STEM-richtingen kiezen en hoe zijn deze meisjes tot hun gekozen richting gekomen?

Application of activity-based bioassays for the detection of synthetic cannabinoid receptor agonists in Emergency Department serum samples from drug-related cases

Marthe Vandeputte
In deze scriptie werd een nieuwe test voor de detectie van synthetische cannabinoïden geëvalueerd door toepassing op een grote set bloedstalen. De test is gebaseerd op het detecteren van het effect van de drugs in plaats van hun chemische structuur. De veelbelovende resultaten wijzen op het enorme potentieel van deze activiteits-gebaseerde test als alternatieve screeningsmethode voor het opsporen van synthetische cannabinoïden.

Extrusion printing of a hydrogel material for bone tissue engineering

Ikram Mohout
In het kader van botweefsel engineering worden hydrogels geprint met behulp van een bioprinter. De focus ligt op het bestuderen van de eigenschappen van deze hydrogels enerzijds en het printproces, met het oog op de optimalisatie van de print parameters, anderzijds.

Beroemdheden in luxe-advertenties : de modererende impact van congruentie op de effectiviteit van multiple product endorsement

Firminia Van Impe Firminia Van Impe
 “Meus, What Else?”Shakira poetst haar tanden met Oral-B, Penelope Cruz drinkt al graag eens een Schweppes en George Clooney is verlekkerd op Nespresso. Dit fenomeen waarbij beroemdheden ingezet worden als vertegenwoordiger van een merk, wordt in de reclamewereld celebrity endorsement genoemd. Vaak blijkt dit een effectieve marketingtechniek en het succesverhaal met de vallende piano kan dit bevestigen. Maar hoe gedraagt dit fenomeen zich in een luxecontext?

De kwaliteit van het resultaatcijfer en financiering met bankkrediet tijdens de crisis

Jolien De Cock
De kwaliteit van het resultaatcijfer en financiering met bankkrediet tijdens de crisisKoppen als “KMO’s krijgen steeds minder krediet”, “Recordaantal bedrijven failliet” en “Regering wil toegang KMO’s tot kredieten stimuleren” waren de voorbije jaren alom tegenwoordig in allerhande nieuwsmedia. Tot op vandaag heeft de financiële crisis van 2008-2009 een enorme impact op de economie, de bedrijfswereld en elk individu binnen de samenleving. Mensen vormen een van de meest waardevolle productiefactoren binnen het bedrijfswezen,  KMO’s zijn op hun beurt de motor van de economie.

Insects as food

Aurélie Meeus
Insecten als voeding: de toekomst, of toch niet?Het wordt wel eens gezegd dat insecten het voedsel van de toekomst is. Het eten van insecten is meer en meer een actueel thema aan het worden. InleidingStel het u eens voor: geen vlees of vis meer op je bord, maar insecten. Zul je sneller geneigd zijn het te gaan eten als iedereen het doet? Of blijf je walgen bij het idee alleen al? Deze thesis heeft een kijk op het feit of mensen hun walg-neiging kunnen overwinnen door het zien eten van insecten door andere mensen.

Evaluerend onderzoek na twintig jaar NAFTA & vooruitblik op TTIP

Bart Cornelissen & Cedric Brosens Cedric Brosens
De masterthesis, geschreven door de TEW-studenten Bart Cornelissen en Cedric Brosens, behandelt twee handelsverdragen, namelijk NAFTA (North-American Free Trade Agreement) en TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), die plaatsvinden in de wereldwijde trend van globalisering, handelsliberalisering en economische integratie. Het zijn echter controversiële akkoorden met vele voor- en tegenstanders. Er bestaat veel onenigheid over de effecten van deze vrijhandelsverdragen. In het eerste deel wordt er teruggeblikt op NAFTA, dat reeds 20 jaar bestaat.

Politieke ideologie en merkvoorkeur

Dimitri Bert
Politieke voorkeur beïnvloedt supermarktaankopenHet klinkt misschien ongeloofwaardig, maar uw politieke overtuiging kan zelfs bij alledaagse beslissingen een rol spelen, zoals welke merken u aankoopt in de supermarkt. Politiek rechts ingestelde personen blijken namelijk een grotere neiging te vertonen om voor A-merken te kiezen dan linksgeoriënteerden.

Ontwerpen van een demo-opstelling voor de productie en opslag van energie met waterstofgas

Matthias De Keuleneir
Waterstof? Waarom waterstof?Problematiek van fossiele brandstoffenDoor gebeurtenissen uit het verleden en het heden krijgt men steeds meer een negatievere blik op het gebruik van fossiele brandstoffen om de samenleving te voeden. Bij het ontginnen en transporteren van deze fossiele energie zijn er grote risico’s aan verbonden zoals het zinken van olietankers of de zure regen die het gevolg is van een te grote uitstoot van broeikasgassen.Maar niet alleen de mogelijke gevolgen op de natuur zijn een knelpunt. Het grootste probleem is een onontkenbaar feit.

Psychosocial interventions for reducing vocal challenging behaviour in persons with autistic disorder: A multilevel meta-analysis of single-case experiments.



Lien Vanderkerken
Optimistisch over effectiviteit van psychosociale interventies voor vocaal probleemgedrag bij personen met een autistische stoornisHet masterproefonderzoek van Lien Vanderkerken, een meta-analyse van 52 geïndividualiseerde experimenten over psychosociale interventies voor vocaal probleemgedrag bij personen met een autistische stoornis, brengt optimistische conclusies. De toegepaste interventies bleken over het algemeen zeer effectief, en dit los van het geslacht en de leeftijd van de persoon in kwestie en van de locatie waar de interventie plaatsvond.

Wiskundeleerkrachten met een economisch masterdiploma

Lien Vandevyvere
Zijn economisten goede wiskundeleraren?De onderwijsnetten trokken in september 2012 nog maar eens aan de alarmbel. Steeds vaker raken vacatures voor wiskundeleraren moeilijk ingevuld. De directies zien zich genoodzaakt om ingenieurs, fysici, biologen, economisten, … aan te sporen om wiskunde te geven. Hierdoor beschikt momenteel een kwart van de Vlaamse wiskundeleraren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs niet over het zogenaamde “vereiste bekwaamheidsbewijs”. Maar is dit wel bevorderlijk voor de kwaliteit van ons onderwijs?

De impact van shelf space en productverpakking op het aankoopgedrag van duurzame producten.

Yasmin Haegeman Yasmin Haegeman Kirsten Gabrio
Journalistiek artikelMasterproef Masteropleiding Toegepaste Economische Wetenschappen: Marketing – Universiteit GentDe impact van shelf space en productverpakking op het aankoopgedrag van duurzame producten.Door Yasmin Haegeman en Kirsten Gabrio“Ik koop enkel biologische/milieuvriendelijke producten aan wanneer ik ze zie staan in de winkel.” De huidige modewoorden zijn ‘duurzaam’ en ‘bio’. Beide concepten herbergen heel wat milieu- en toekomstgerelateerde interpretaties en zijn bijgevolg niet weg te denken uit onze omgeving. Een rechtstreeks gevolg is dat de groene beweging zijn opmars maakt.

L’héritage des grands penseurs politiques du XVIIIe siècle: Présences de Montesquieu, Voltaire et Rousseau dans la presse française contemporaine

Karolien Michiels
'De Fransen zijn niet vergeten dat Rousseau zich aftrok'Op zoek gaan naar een hedendaags scriptie-onderwerp en uitkomen bij achttiende-eeuwse filosofie? Het kan. Karolien Michiels is net afgestudeerd aan het departement Vertalers en Tolken van Artesis Hogeschool. Voor haar scriptie deed ze onderzoek naar Franse politieke filosofen uit de 18e eeuw.Het onderwerp was haar op het lijf geschreven. Karolien studeerde in 2010 immers al af in de Politieke Wetenschappen. Twee jaar lang had ze de studies gecombineerd. ‘Politiek is fascinerend,’ zegt ze daarover.

De tolk en de journalist: twee verwante werelden?

Els Vanbrabant
 


De tolk en de journalist: twee verwante werelden?

“Wat heb jij gestudeerd?” “Ik ben licentiaat vertaler en master tolk.” Die ene zin zorgt al voor heel wat verwarring. Dat die licentiaat gelijkwaardig is aan een master, dat weten de meeste mensen ondertussen wel. Maar waarom ik twee diploma’s nodig heb voor wat toch hetzelfde beroep is?

 
Een vertaler is geen tolk. Wat is een tolk dan wel? Eenvoudig gesteld iemand die een gesproken idee zo exact mogelijk overbrengt van de ene taal in de andere. (Diriker, 2003) Vertalen gebeurt dan weer schriftelijk.

Hoe beïnvloedt diversiteit de werking van de Raad van Bestuur?

Carol Ravelingien
Diversiteit binnen de Raad van Bestuur: spelbreker of bron van inspiratie?
 
Gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van verschillende landen hebben laten zien dat corporate governance een cruciaal element is voor de economische gezondheid van organisaties en de maatschappij in zijn geheel. Indien de vereisten voor behoorlijk bestuur ontoereikend zijn, kan dit zowel voor de ondernemingen in kwestie als voor het gehele bedrijfsleven zware schade berokkenen.

De participatie aan het hoger onderwijs in Limburg

Kim Vliegen

De participatie aan het hoger onderwijs in Limburg

 
In Vlaanderen nemen jongeren steeds langer deel aan het onderwijs.  Zij vinden het belangrijk om, op de huidige arbeidsmarkt, over een diploma te beschikken.  Welk diploma men uiteindelijk haalt, is afhankelijk van verschillende factoren.  Sommige jongeren kiezen na het secundaire onderwijs toe te treden tot de arbeidsmarkt.  Andere opteren ervoor om hogere studies aan te vatten.   Het is interessant om te achterhalen wat het profiel is van de jongeren die universitaire studies.
 
Ondanks de democratisering van het Vlaamse onderwijs zijn e

Expliciteren van kennis van verschillende actoren: het opstellen van een wetenschappelijke procedure inzake duurzame ontwikkeling mbt werkgelegenheid

Tim Festraets
ã Tim Festraets 1
Expliciteren van kennis van verschillende actoren: het opstellen van een
wetenschappelijke procedure inzake duurzame ontwikkeling met betrekking tot
werkgelegenheid
In deze licentiaatsverhandeling heb ik getracht een consensusmodel op te bouwen tussen de
vaak tegenstrijdige opvattingen van de werkgeversorganisaties enerzijds en de
werknemersorganisaties anderzijds.

Een politiek-ekonomische analyse vd oprichting ed aanpassingen vd oorspronkelijke formatie vh wisselkoersmechanisme vh Europees Monetair Stelsel

Ralf Caers
Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek
 
Begeleidend artikel
 
De eindverhandeling "Een politiek-economische analyse van de oprichting en de aanpassingen van de oorspronkelijke formatie van het wisselkoersmechanisme van het Europees Monetair Stelsel" die in de hierna volgende paragrafen kort wordt toegelicht, werd op 21 april 2003 ingediend met het oog op het behalen van de graad van licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.
 
In deze eindverhandeling werpen we nieuw licht op de eerste tien levensjaren van het Europees Monetair Stelsel

Toepassing van statistische proefopzet in de Belgische industrie

Roselinde Kessels

Marktonderzoek naar de toepassing van statistische proefopzet in de Belgische industrie

 
Door de toenemende druk om in de huidige globaliserende economie sneller nieuwe en verbeterde producten of processen op de markt te brengen, zijn ondernemingen genoodzaakt om kwaliteit al tijdens de ontwerpfase in hun producten of processen in te bouwen. Een onmisbare techniek hierbij is statistische proefopzet of experimenteel ontwerp (Design Of Experiments of DOE), bedoeld om het effect na te gaan van een aantal inputfactoren op één of meerdere kwaliteitskarakteristieken van een product of proces.

Memetica: een literatuurstudie

Olivier Driessens
“I can’t get you out of my head”
 
Iedereen heeft wel eens een deuntje in het hoofd gehad dat maar niet wilde verdwijnen. Dit fenomeen noemt men het ‘Stuck Song Syndrome’ (SSS), of Stuck Tune Syndrome. Deze benaming danken we aan marketingprofessor James Kellaris, die het verschijnsel eind 2001 als eerste onder de loep nam. Ons onderzoek bouwde hierop verder. De achtergrond waartegen dit gebeurde verschilt echter grondig.

Ontwerp van een zitfiets met voorwielaandrijving

Isabel Aerts Diana Louwette
Op films en foto's uit de oude doos zie je ze geregeld : fietsen met een reusachtig voorwiel en een in verhouding minuscuul wiel achteraan. Hun naam was al even buitenaards als hun uitzicht : "vélocipède". Een andere bijzonderheid van deze vehikels was hun aandrijving : de pedalen stonden vooraan en de bestuurder - de velocipedist - zat rechtop in het zadel. Volgens Diana Louwette en Isabel Aerts, laatstejaars ingenieur Elektromechanica, hadden de constructeurs van toen het zeker niet slecht bekeken.