Idiographic modeling of non-suicidal self-injurious urges: A case description of three patients in clinical care

KU Leuven
2022
Elise
Van Laere
Genomineerde longlist mtech+prijs
Dankzij de smartphone, die steeds binnen handbereik is, kunnen onderzoekers en clinici meer inzicht krijgen in wanneer iemand acuut risico loopt om zichzelf opzettelijk te verwonden in het dagelijkse leven. Als deel van het lopende DAILY-project aan de KU Leuven, onderzochten we, met behulp van de smartphone, welke gedachten en gevoelens iemand triggeren tot een grotere drang om zichzelf te verwonden en hoe dit verschilt tussen personen.
Meer lezen

Differential interpretations of confidentiality when working with minors.

Vrije Universiteit Brussel
2020
Roman
Trenson
Een onderzoek naar de verschillen tussen de verwachtingen van het algemene publiek en professionele hulpverleners rond het beschermen van de geheimhoudingsplicht. Zal de algemene bevolking sneller ouders informeren wanneer het gaat over minderjarigen die zichzelf verwonden of niet?
Meer lezen

Verpleegkundige benadering van zelfverwondend gedrag bij adolescenten

Thomas More Hogeschool
2019
Nele
Geudens
Het optimaliseren van de verpleegkundige benadering van zelfverwondend gedrag bij adolescenten. Preventieve interventies voor verpleegkundigen en een wetenschappelijke benadering van wondzorg ten gevolge van zelfverwonding.
Meer lezen

Hoe ervaren jongeren die zichzelf opzettelijk verwonden en hun ouders de gezinstherapie? Een kwalitatieve studie met behulp van de Dialogische Feedbackschaal Masterproef

KU Leuven
2017
Lisa
Waals
Een kwalitatieve kijk op hoe jongeren die zichzelf verwonden en hun ouders de gezinstherapie ervaren.
Meer lezen

Starting from scratch: prevalence, methods, and functions of non-suicidal self-injury among (unaccompanied) refugee minors in Belgium.

Vrije Universiteit Brussel
2017
Sarah
Verroken
Deze pilootstudie onderzoekt de prevalentie, methoden en functies van niet-suicidale zelfverwonding bij minderjarige vluchtelingen. Tegen de verwachtingen in verschillen de resultaten nauwelijks van data over de Westerse jeugd. Er worden echter wel ernstiger vormen van zelfverwonding alsook een groter risico op klinisch significante problemen vastgesteld. Ook het risico op zelfdoding lijkt groter bij de zelfverwondende groep. Meer onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen.
Meer lezen

Beschadigd! Aanvaard?

Hogeschool West-Vlaanderen
2017
Hadewych
Devisscher
Zelfbeschadiging is het opzettelijk beschadigen van het eigen lichaam. Ondanks het relatief hoge voorkomen is het nog steeds een erg gevoelig onderwerp waar niet veel over gepraat wordt en waarover weinig geweten is.

De vraag ‘waarom?’ ligt bij veel mensen op de lippen, maar misschien is het relevanter om te vragen ‘waar heb je nood aan?’
Meer lezen

Zelfverwonde(n/r)d gedrag in de adolescentieperiode

UC Leuven-Limburg
2017
Eline
Van Gils
Mijn scriptie tracht een antwoord te formuleren op hoe de begeleiding van adolescenten die zichzelf verwonden gepast vorm kan krijgen. Dit door informatie weer te geven over zelfverwondend gedrag alsook door een kant-en-klaar product aan te bieden voor jongeren en hun hulpverlener.
Meer lezen

Eerste hulp bij zelfverwonding in het digitale tijdperk

Thomas More Hogeschool
2015
Ann
Neefs
Het internet en zelfverwonding: surfen tussen trigger en taboe 21 000 hits binnen één seconde21 000 hits om in te verdwalenVan 21 000 naar 21 00121 000 hits waar nog geen onderzoek naar werd gedaanHet internet onder de loep, graag ook in Vlaanderen! 21 000 hits binnen één secondeAnno 2015 levert een gewone zoekopdracht naar zelfverwonding via Google binnen één seconde 21 000 resultaten op. Je vindt met één klik onder andere artikels uit populaire tijdschriften en kranten, filmpjes, foto’s, informatiewebsites, discussieforums… Het aanbod is enorm.
Meer lezen

ZELFVERWONDEND GEDRAG BIJ ADOLESCENTEN: De relatie met persoonlijkheid, stress en coping

KU Leuven
2014
Glenn
Kiekens
In een recente studie bij Vlaamse en Nederlandse adolescenten gaf 1 op 4 aan zichzelf ooit opzettelijk te hebben verwond. Adolescenten die zichzelf verwonden verschillen van hun leeftijdsgenoten qua persoonlijkheidskenmerken, ervaren stress en de manier waarop ze omgaan met stressvolle gebeurtenissen.Zelfverwondend gedrag wordt gedefinieerd als “sociaal onacceptabel gedrag waarbij een fysiek letsel opzettelijk en op een directe manier wordt toegebracht zonder een aanwezige intentie tot zelfdoding”.
Meer lezen

10,1% van de Vlaamse meisjes valt regelmatig uit een boom

Thomas More Hogeschool
2007
Ann
Mannens
Loopt het mis met “de jeugd van tegenwoordig”?

Wat moeten jongeren met problemen doen om de aandacht te krijgen van volwassenen? Veel jongeren voelen zich misbegrepen en hebben de steun van volwassenen ten volste nodig. Wanneer ze deze echter niet op een gewone manier kunnen krijgen, zoeken ze die aandacht via omwegen.

De mentaliteit en de leefgewoonten van de maatschappij zijn erg veranderd tegenover enkele jaren geleden. Dit uit zich onder andere in het gedrag van de jongeren.
Meer lezen