Predictive Policing: Kwalitatief onderzoek naar een voorspellend criminaliteitsmodel in Nederland

Universiteit Gent
2023
Gert-Jan
Van de Walle
In dit kwalitatief onderzoek wordt nagegaan hoe het voorspellen van criminaliteit (predictive policing) in Nederland vorm krijgt, en hoe wij er in België van kunnen leren.
Meer lezen

Het bestaan van een hiërarchie binnen de jeugdbeschermingsmaatregelen?

Universiteit Gent
2015
Yente
Neelen
“Wanneer de nood het hoogst is, is de redding van het jeugdrecht helaas niet nabij.”“Therapie jonge criminelen op de lange baan geschoven”, “Geen plaats in instelling en dus blijven meisjes in cel”,…[1] Wie vandaag de dag de problematiek rond de jeugdbeschermingsmaatregelen bij jongeren die een misdrijf omschreven feit (MOF- jongeren) plegen niet onder ogen kan of wil zien, moet dringend wakker geschud worden. Het jeugdrecht valt steeds opnieuw ten prooi aan de publieke opinie.
Meer lezen

De gepercipieerde morele verkeerdheid van delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren: secundaire analyse op de JOP-monitor

KU Leuven
2015
Sofie
Mathieu
“Hoe verkeerd vind jij vandalisme/diefstal/inbraak?”Iedereen heeft zo zijn of haar opvatting over welk gedrag al dan niet aanvaardbaar is. Zelf zijn we er vaak van overtuigd dat ons oordeel over de verkeerdheid van bepaalde vormen van criminaliteit de enige juiste is. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen verschillen in hun mening over wat ‘goed’ of ‘slecht’ gedrag is (Herzog & Einat, 2012; Kwan, Chiu, Ip & Kwan, 2002; Warr, 1989).
Meer lezen

‘Rien de plus immoralisant que la Guerre’? Een analyse van het fenomeen diefstal in het arrondissement Mechelen voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog

Universiteit Gent
2015
Julie
Devlieghere
Golf van diefstallen overspoelt België tijdens de Eerste WereldoorlogRien de plus immoralisant que la Guerre?“Er zijn geen kolen meer. De bomen worden allemaal afgezaagd en gestolen. Wat gaat er nog allemaal gebeuren in deze wrede oorlog?”Waar Cortvrindt, april 1917.Diefstal. Het is een fenomeen dat altijd en overal voorkomt. In oorlogssituaties nog net dat tikkeltje meer dan in vredestijd, zo blijkt.
Meer lezen

Mareros and pandilleros in Honduras: the reintegration of youth gang members

KU Leuven
2014
Ellen
Van Damme
EEN UITWEG UIT JONGERENBENDES: GOD OF DE DOOD? “Hier in Honduras kunnen jongeren slechts voor twee redenen een bende verlaten: door zich te bekeren tot de kerk of doordat ze worden vermoord.”Honduras ligt geografisch gezien in het midden van Centraal-Amerika en wordt samen met El Salvador en Guatemala ook wel ‘de geweldadige driehoek’ genoemd. Honduras staat bekend als het land met de meeste moorden ter wereld. Niet minder dan 90 per 100.000 inwoners worden ieder jaar vermoord (ter vergelijking, in België gaat het om minder dan 2 per 100.000 inwoners).
Meer lezen

Gender & geweld: de opkomst van vrouwelijke narcas en jefas binnen de Mexicaanse drugskartels

Universiteit Gent
2013
Kim
Vermeersch
A man’s world? Vrouwen in opmars binnen de Mexicaanse drugskartelsDe actieve betrokkenheid van vrouwen in de Mexicaanse drugshandel is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Desondanks is er over vrouwelijke daders en hun betrokkenheid binnen de kartels nog relatief weinig geschreven. Studies over georganiseerde misdaad en geweld worden bovendien nog vaak gekenmerkt door stereotype benaderingen met betrekking tot gender en een algemene ‘gender blindheid’. Ze gaan er namelijk niet van uit dat vrouwen actieve deelnemers zijn en focussen voornamelijk op hun rol als slachtoffers.
Meer lezen

De economie van criminaliteit en oneerlijk studiegedrag

Universiteit Antwerpen
2011
Lies
Peeters
De economie van criminaliteit toegepast op oneerlijk studiegedragInleidingSpieken, normaal gezien mag het niet, maar toch gebeurt het regelmatig. Wordt spieken alleen bepaald door psychologische ingesteldheid van een persoon? Of wordt dit ook bepaald door de omstandigheden waarin een toets of een examen wordt afgenomen? Of spelen de kans om gepakt te worden en de hoogte van de straf ook een rol? Ik heb het waargenomen wangedrag onderzocht gebruik makende van de vraag of dit wangedrag een afweging is van de voor- en nadelen ervan?
Meer lezen

Beeldvorming van sociaal werk & politie - case: soapseries

Universiteit Gent
2007
Caroline
Van de Wiele
Tegenwoordig wordt er hevig gedebatteerd onder politici en academici over de aanpak van criminaliteit, maar evengoed worden deze discussies gevoerd bij de bakker of de slager. Kortom, criminaliteit is een hot issue. Het draait allemaal om de vraag of we moeten straffen of socialiseren.
Meer lezen

Criminaliteitsberichtgeving over allochtonen in de media : een kwalitatieve inhoudsanalyse van twee Vlaamse kranten

KU Leuven
2008
Fatma
Taspinar
Allochtoon staat tot criminaliteit zoals Vlaming staat tot baksteen?Van realistisch nieuws tot nieuws als de realiteit U hebt niks tegen vreemdelingen. Ook niet tegen allochtonen, asielzoekers of genaturaliseerde Belgen. Maar wat is dat toch met al die kutmarokkaantjes, brutale Oost-Europeanen en herrieschoppende moslims waar u iedere dag over hoort in de media? Zijn ze echt zo agressief of vertekenen de media ons beeld van de werkelijkheid? Wees gerust, u bent geen racist.
Meer lezen