Reinforced Concrete

Thomas More Hogeschool
2023
Claudia
Mihali
A circular collection of recycled pieces of reinforced concrete from demolition sites, meticulously opened with jackhammers until the steel reinforcement bars are exposed. As much concrete as feasible is then peeled away to reduce weight, after-which the steel reinforcement bars were folded and shaped into low seating furniture. The height of the seats is determined by the length of the given piece of reinforced concrete. There is an option to make it higher by welding additional pieces of rebar to the ends.
Reinforced concrete is widely used today, but I always try to think a step further, what happens next? Where is it going and what is being done with it. After its life cycle, the steel reinforcement bars are removed from the concrete and the concrete is crushed. Very labour-intensive, that's why I'm taking up the challenge as a pioneer to reuse it in its original form and not add anything, just remove material where it is needed.
Photos: Katoo Peeters
Meer lezen

Can circular building solutions provide a positive impact? Determining the environmental and financial impact of internal walls.

Universiteit Gent
2022
Jade
Claes
In deze scriptie wordt een evaluatiemethode onderzocht om de duurzaamheid van circulaire bouwoplossingen te kwantificeren. Daarna wordt deze evaluatiemethode toegepast op een case studie, namelijk de circulaire pilootwoning in Berchem van het CBBW project. De milieu-impact en kost van circulaire JUUNOO wanden wordt vergeleken met vaak gebruikte binnenwanden in de Belgische bouwsector.
Meer lezen

Eens verguisd, nu een voorbeeld?

KU Leuven
2022
Elien
Vanhamel
Een scriptie over de renovatie van kantoorgebouwen uit de jaren 1960 en 1970 en in welke mate deze gezien kunnen worden als voorbeelden van duurzaam bouwen.
Meer lezen

International Studio Territories in Transition: Ilha do Joaneiro; From living in the grey, to living in colour.

Universiteit Antwerpen
2020
Michelle
Vennekens
Dit onderzoek richt zich op de studie van de transformaties die plaatsvinden in de favela Ilha do Joaneiro in Recife, Brazilië. Ze zoekt naar mogelijke strategieën en mechanismes voor een socio-ecologische ontwikkeling. Dit onderzoek verdiept zich voornamelijk in de levendige Rua Nova, de centrale straat, waar transformaties een groot impact hebben op de leefomstandigheden van de gehele gemeenschap.
Meer lezen

Kamperen op Linkeroever

Erasmushogeschool Brussel
2019
Rien
Veulemans
Het introduceren van een trend voor duurzame stads- en verblijfsaccommodatie. Een ecologisch klimaatbewust ontwerp voor een camping midden tussen natuur en cultuur.
Meer lezen

Re-shuttle

Universiteit Antwerpen
2019
Robrecht
Vandekerkhove
Re-shuttle is een project waarbij de ecologische problematiek van badminton wordt onderzocht en aangepakt. Het toestel zorgt ervoor dat gebruikers hun shuttles (pluimpjes) zelf kunnen herstellen, zodat deze niet meer in de vuilnisbak terecht komen.
Meer lezen

Dorpstedelijkheid: op zoek naar duurzaam, landelijk wonen

Universiteit Antwerpen
2019
Arne
De Backer
  • Louise
    Boone
Deze masterproef architectuur is een ontwerpend onderzoek rond het thema 'dorpstedelijkheid'. Een academisch onderbouwd concept wordt tekstueel en visueel toegepast in verschillende contexten in Vlaanderen. Het resultaat is een haalbaar ideaalbeeld dat het evenwicht houdt tussen identiteit en innovatie.
Meer lezen

Selectieve synthese, oestrogene activiteit, copolymerisatie en katalytische isomerisatie van bisguaiacol F (BGF) regioisomeren

KU Leuven
2018
Dieter
Ruijten
Bisguaiacol F (BGF) en zijn regioisomeren zijn onderzocht als veiliger en duurzamer monomeer voor polycarbonaat synthese ter vervanging van de hormoonverstorende bisfenolen. Hiervoor is de synthese van para,para'-BGF vanuit guaiacol en vanillyl alcohol geoptimaliseerd. Verder is de copolymerisatie en de zuur gekatalyseerde isomerisatie van de twee voornaamste BGF regioisomeren (para,para'- en meta,para'-BGF) bestudeerd.
Meer lezen

KMO’S, Let's get circular! Hoe kan een KMO circulaire economie integreren door middel van design thinking?

Hogeschool West-Vlaanderen
2017
Eva
Degryse
In deze bachelorproef probeer ik interesse op te wekken bij KMO's over circulaire economie. Dit door een aantrekkelijke tool aan te bieden met beknopte duidelijke informatie en gerichte stappen om aan de slag te gaan. Ik toon hen wat de mogelijkheden zijn en hoe zij dit zelf kunnen doen door de methodische aanpak van circulaire economie.
Meer lezen

Innovatieve ontwikkeling van een duurzame tent voor humanitaire doeleinden: onderzoek naar vernieuwende materialen en verwerking

Hogeschool Gent
2014
Babette
Vandewaetere
Een reflectie-studie met betrekking tot de ontwikkeling van duurzame humanitaire tentenWereldwijd leven er ongeveer 35 miljoen vluchtelingen als gevolg van een natuurramp of politiek conflict. Mensen slaan noodgedwongen op de vlucht en noodhulporganisaties dienen snel in te grijpen. Duizenden mensen voorzien van opvang, voeding en medische hulp in een mum van tijd is een hele klus. Er echter voor zorgen dat de opstart van een vluchtelingenkamp ook op lange termijn leefbaar blijft is een uitdaging.Het verlenen van onderdak gebeurt in de vorm van tentenkampen.
Meer lezen