Zware metalen en voedingsgewassen: impact van atmosferische depositie nabij spoorlijnen

Universiteit Gent
2015
Sofie
Longueville
Verhoogde metaalconcentraties in groenten gekweekt langsheen spoorwegenHet is algemeen geweten dat groenten die geteeld worden langsheen een drukke weg of op een verontreinigde bodem vaak te veel zware metalen bevatten. Maar hoe zit het met groenten gekweekt langsheen spoorwegen?
Meer lezen

kwalitatieve procesevaluatie van een moestuinproject op school

Universiteit Gent
2015
Nele
Huys
Kinderen worden groentenexperts: een moestuin op schoolEet uw kind voldoende groenten? En hebt u een idee over hoeveel groenten uw kind zou moeten eten? Er bestaat een grote kans dat u op beide vragen negatief zal antwoorden. VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) die expert is op het vlak van o.a. gezonde voeding beveelt aan om minstens twee porties groenten per dag (300g) te eten. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 27% van de kinderen tussen 6 en 14 jaar deze norm ook behalen.
Meer lezen

Determinants of fruit & vegetable and fat intake in university students: a cross-sectional explanatory study

Vrije Universiteit Brussel
2013
Hannah
Verhoeven
 De nefaste invloed van het studentenleven op de voedingsgewoontenOvergewicht en obesitas treffen in de hedendaagse samenleving wereldwijd meer dan 1,4 miljard volwassenen. Deze aandoening kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, beroertes en zelfs bepaalde kankers. Meer nog, obesitas is één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden. De 2,8 miljoen doden per jaar tonen aan hoe ernstig deze hedendaagse aandoening is.De overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs is een kritieke periode voor gewichtstoename.
Meer lezen

Detectie van voedselpathogenen in proceswater

Thomas More Hogeschool
2013
Lien
Bosmans
Snelle detectie van ziekteverwekkende bacteriën op groenten en fruitEten van verse groenten en fruit wordt vandaag de dag meer en meer aangemoedigd. Verse groenten en fruit leveren immers de nodige dosis van onze dagdagelijkse voedingsstoffen. Talrijke studies hebben aangetoond dat je door het eten van groenten en fruit een verlaagd risico hebt op verschillende chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Echter, zoals overal in onze omgeving, zijn bacteriën talrijk aanwezig op groenten en fruit.
Meer lezen

Implementatie en evaluatie van het project: 'Groenten promoten in een basisschool'

Odisee
2008
Sofie
Van den Abeele
  • Els
    De Sutter
Dit eindwerk beschrijft de implementatie en evaluatie van het groenteproject in
in de Vrije Basisschool Sint-Maccharius te Laarne. Dit groenteproject omvat een geïntegreerde werking zowel op klasniveau, schoolniveau als op schoolomgeving.
De aanleiding om te starten met dit project is het gegeven dat de voedingsgewoonten bij kleuters en schoolgaande jeugd ondermaats is. Daarbij worden er dus te weinig groenten genuttigd in het dagelijks voedingspatroon.
Het doel van het project is een verhoging van de kennis en een verbetering van de houding t.o.v.
Meer lezen