Trippen als therapie. Kennistekort bij verpleegkundigen over de behandeling van depressie met intranasale esketamine

Thomas More Hogeschool
2023
Elise
Van Lommel
In deze scriptie wordt het kennistekort van verpleegkundigen rond het gebruik van intranasale esketamine (Spravato) in de behandeling van depressie besproken. Als concreet hulpmiddel voor de verpleegkundige begeleiding van patiënten die een dergelijke behandeling ondergaan, werd een dissociatiebox met bijhorende flowchart en steekkaart ontwikkeld.
Meer lezen

Harmony Healing Hope

Arteveldehogeschool Gent
2023
Nikola
Veljkovic
Safe and Sound Protocol (vorm van muziektherapie) meer aan het licht the brengen in Vlaanderen aan de hand van een awareness-campagne, die op een zeer conceptuele en creatieve manier is voorgesteld.
Meer lezen

Regulatory networks in neuro- inflammatory disorders: Alzheimer’s disease and major depressive disorder

Universiteit Gent
2022
Hanne
Puype
In deze scriptie werd met behulp van een computationele methode de overeenkomsten en verschillen onderzocht tussen de ziekte van Alzheimer en depressie. Hiervoor werden netwerken geconstrueerd uit data dat voordien al beschikbaar was.
Meer lezen

Happy Instagram feed, happy life? De rol van fear of missing out in het verband tussen Instagram gebruik en psychische klachten bij jongvolwassenen in COVID-19 tijden

Universiteit Gent
2021
Nadia
D'Haese
Als je nog niet over Instagram hebt gehoord, moet je wel onder een grot leven. Het is één van de meest bekende sociale medium die momenteel aanwezig is. Het draagt echter wel een negatieve reputatie wanneer het aankomt op het psychische welzijn van jongvolwassenen. Maar is het allemaal wel echt zo zwart-wit zoals we denken? En welke rol speelt FoMO hierin?
Meer lezen

The obstacle course of biomarker discovery research for mood disorders - Protocol optimization and validation for peripheral blood mononuclear cell and neuronal extracellular vesicle isolation and analysis

Universiteit Antwerpen
2021
Selina
Cortoos
Deze masterproef onderzocht nieuwe mogelijkheden voor de differentiële diagnose van unipolaire majeure depressie en de bipolaire stoornis. Zowel optimalisaties als validaties van verschillende protocols werden uitgevoerd om de verzameling en analyse van perifere mononucleaire cellen en neuronale extracellulaire vesikels verder op punt te stellen. Hierbij lag de focus op het ontwikkelen van een nieuwe potentiële bron van biomerkers voor stemmingsstoornissen.
Meer lezen

Een Huis Dat Pijn Heet, Een Auto-etnografie Over Verlies, Intimiteit en Littekens

Universiteit Gent
2020
Josefien
Cornette
Deze drie essays, geschreven als masterproef, tonen de moeilijkheden in het compleet portretteren van mensen met een beperking. Het eerste essay gaat, doorheen een verhaal over een everzwijn, over hoe de mensheid verschillende strategieën vond om verlies te verbeelden en de mogelijke negatieve impact hiervan voor zij die verlies ervaren, zowel binnen de context van een beperking alsook het verlies van een geliefde en de gelijkenissen daartussen. Het tweede essay is een ingebeelde ontmoeting over wat het betekent om een onzichtbare beperking te hebben en opent het gesprek over ‘uit de kast komen’, lotgenoten vinden en de waarde van mensen met een beperking in het begrijpen van pijn, relaties en intimiteit. Het derde essay gaat over het onderwerp littekens en hun belang voor ideeën betreffende gemeenschap, intimiteit en ervaring-gebaseerde vloeibaarheid. De essays zijn een auto-etnografie die inductieve en poëtische taal toelaten om de emotionele en lichamelijke ervaringen van deze thema’s te vergroten.
Meer lezen

Breaking the habit – Exploring the potential of peripheral blood mononuclear cells in comparison with plasma as a sample source for biomarker discovery in psychiatry

Universiteit Antwerpen
2020
Jolien
Hendrix
Deze thesis vergelijkt bloedplasma en witte bloedcellen in functie van hun eigenschappen om gebruikt te worden voor de identificatie van biomerkers voor de psychiatrische gezondheidszorg. Uit de resultaten blijkt dat witte bloedcellen hiervoor beter zijn dan bloedplasma.
Meer lezen

Hoe kan je als orthopedagogische hulpverlener een jongere in een residentiële psychiatrische context tussen de 12 en 25 jaar en zijn directe omgeving helpen bij een depressie?

Karel de Grote-Hogeschool
2020
Ayrton
Cools
Wat heeft een jongere nodig als hij of zij is opgenomen in een residentiële psychiatrische context met klachten van depressiviteit? Wat kan een hulpverlener doen en wie moet hij/zij betrekken in het traject?
Meer lezen

Preventie van emotionele problemen op College Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn

Hogeschool West-Vlaanderen
2018
Tabira
Standaert
Deze bachelorproef onderzocht waar zestien- tot achttienjarige leerlingen van het College Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn nood aan hebben bij het ervaren van emotionele problemen. Aan de hand van twee focusgroepen werden een zestal thema's onderscheiden: vertrouwen, initiatief nemen, individueel gesprek, verduidelijking aan de omgeving, klasgesprek en themadag. Deze thema's werden, samen met enkele citaten en tips, samengenomen in een voorstel tot een preventieplan, dat de school op haar beurt kan implementeren binnen hun zorgvisie.
Meer lezen

Burn-out, depressie en CVS bij advocaten. Een onderzoek naar de huidige situatie in het socialezekerheidsrecht en oplossingen voor de toekomst.

Universiteit Gent
2017
Kirsten
Van de Steen
Deze scriptie onderzoekt in welke mate burn-out en depressie zich daadwerkelijk voordoen in de advocatuur. Vervolgens wordt de socialezekerheidspositie van de advocaat in geval van burn-out, depressie of CVS onder de loep genomen. Het onderzoek heeft geleid tot de vaststelling van enkele knelpunten in het huidige systeem. Zij vormen de basis voor de formulering van zes aanbevelingen aan de beroepsorganisatie voor advocaten, namelijk de Orde van Vlaamse Balies.
Meer lezen