Een gedifferentieerd contractwerk

Odisee
2023
Karlien
De Baere
In de literatuur vinden we heel weinig onderzoek naar het uitproberen van differentiatievormen die al vele jaren hun nut hebben bewezen in het basisonderwijs, in andere contexten. Kijk maar naar bijvoorbeeld contractwerk, het is een differentiatievorm die men vaak toepast in het basisonderwijs, maar bijna niet in het secundair onderwijs. Maar wat is nu het effect van zo’n gedifferentieerd contractwerk op het welbevinden, leerwinst en leermotivatie van leerlingen in het secundair onderwijs?
Meer lezen

De rol van ruimtelijke vaardigheden en de ruimtelijke representatie van getallen voor onze wiskundige vaardigheden, een vergelijking tussen theoretische en praktische opleidingen

Universiteit Gent
2022
Laura
Soen
Uit deze studie blijkt dat leerlingen die wiskunde aanleren in een theoretische en abstracte context beter scoren op algemene wiskundige taken en een beter ruimtelijk inzicht hebben dan leerlingen uit een praktische context, ondanks een gelijk lessenpakket wiskunde. Bovendien scoren leerlingen beter op wiskunde indien ze ook betere ruimtelijke vaardigheden hebben.
Meer lezen

CubeSat H2O2 Propulsion Demonstrator

VIVES Hogeschool
2022
Niels
Baele
  • Quinten
    Allemeersch
  • Bram
    Samyn
In deze bachelorproef vindt u een traject die het begin tot het einde beschrijft voor het ontwerpen en uitwerken van een satelliet op zuurstofwater.
Meer lezen

Stat-te-wat?-Inspiratiegids statistiek voor leerkrachten in de B-stroom

Hogeschool PXL
2021
Yoni
Uten
Statistiek wordt niet altijd als het leukste en eenvoudigste lesonderwerp beschouwd door leerlingen en leerkrachten. Het onderwerp aanbieden aan een iets complexere doelgroep, leerlingen uit de eerste graad B-stroom van het secundair onderwijs, kan toch wel een heikel punt zijn, mede door de invoering van vernieuwde eindtermen in de B-stroom.
In dit onderzoek onderzocht ik wat deze eindtermen vernieuwend maken, waarom de leerlingen uit de B-stroom als een complexere doelgroep worden beschouwd en wat zowel leerkrachten als leerlingen verlangen van het ondersteunend materiaal voor dit onderwerp. Vanuit deze verzamelde gegevens ben ik aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een inspiratiegids voor leerkrachten die wiskunde, afzonderlijk of geïntegreerd in een ander vak, onderwijzen in de B-stroom. Hiermee kunnen de leerkrachten statistiek stapsgewijs en op een maatschappelijk en leerlinggebonden manier aanbrengen. Tevens geeft deze gids ook meer achtergrond over enkele onderdelen die pas in de 2de en 3de graad arbeidsfinaliteit worden behandeld.
Meer lezen

Concrete tips om leerlingen met autismespectrumstoornis adequaat te ondersteunen tijdens wiskundelessen.

Odisee
2020
Cleo
Cant
Deze bachelorproef aan de Hogeschool Odisee Campus Sint-Niklaas onderzoekt het effect van concrete tips,
toegepast door de leerkracht, om leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) adequaat te ondersteunen
tijdens de wiskundelessen. Aan de hand van een literatuurstudie werd een beeld gevormd over de
ontwikkelingsstoornis zelf en over mogelijke, bruikbare tips op microniveau.
Meer lezen

Nood aan creatieve instappen in de wiskundeles in de eerste graad A-stroom

Hogeschool West-Vlaanderen
2020
Cinder
Neyens
Onderzoek naar het gebruik van creatieve instappen in de eerste graad A-stroom dat resulteerde in het creëren van een website vol leuke inleidingen.
Meer lezen

Het personaliseren van motivationele strategieën en gamificationtechnieken m.b.v. recommendersystemen

KU Leuven
2019
Jeroen
Ooge
Wiskunde kampt met een imagoprobleem en leerlingen van het middelbaar onderwijs hebben nood aan flexibele oefenomgevingen op maat. Wiski is het eerste gratis online leerplatform dat met gepersonaliseerde gamification jongeren wil motiveren om wiskunde-oefeningen op te lossen.
Meer lezen

Preference Elicitation in Group Recommender Systems

KU Leuven
2019
Sam
Mylle
Mensen zijn nog altijd sociale wezens en moeten dus samen beslissingen nemen. Door de grote hoeveelheid van potentiële beslissingen is dit soms echter moeilijk (bv: er zijn enorm veel films). Deze scriptie biedt een methode aan om de voorkeuren van een groep te ontdekken aan de hand van een dynamische vragenlijst alsook een manier om te detecteren of mensen überhaupt overeen kunnen komen.
Meer lezen

Cameron-Liebler sets in affine geometries

Universiteit Gent
2019
Jonathan
Mannaert
  • Jonathan
    Mannaert
Affiene deelstructuren, in het bijzonder Cameron-Liebler rechtenverzamelingen zijn interessante structuren. We geveneen leuke toepassing hierop. Ook geven we een klein voorbeeld dat de inhoud van de thesis kan toelichten.
Meer lezen

Expander Graphs and Key Predistribution Schemes

Vrije Universiteit Brussel
2017
Jeroen
Ooge
In deze scriptie bespreken we in de context van Wireless Sensor Networks verscheidene invloedrijke Key Predistribution Schemes, belichten we hun sterktes en zwaktes, en implementeren ze in Matlab. Voor een wiskundig begrip van wat ‘goede’ netwerken karakteriseert, introduceren we de expansiecoëfficiënt als grafinvariant, die leidt tot verrassend diepe verbanden met veel verschillende takken van de wiskunde (met name expander graphs en zig-zagproducten). De belangrijkste bijdragen zijn het ontwikkelen van een consistente notatie en een gepast jargon, het verbeteren van bepaalde bewijzen, en het logisch opbouwen van de redelijk onsamenhangende literatuur.
Meer lezen