Het effect van bijvoederen van bestendige aminozuren bij melkvee.

VIVES Hogeschool
2023
Astrid
Vandewalle
In deze studie werd het effect van het toevoegen van bestendige aminozuren op de melkgift beoordeeld. Hierbij werd bekeken of het wel of niet financieel interessant is voor de landbouwer bij een bepaalde melkprijs. Daarbij werd een proef uitgevoerd op verschillende melkveebedrijven en werd de melkgift (liters en melkgehalten) nauwkeurig opgevolgd.
Meer lezen

Droogzetten met beperkt gebruik van antimicrobiële middelen: Toepassing in de Vlaamse melkveehouderij

KU Leuven
2015
Hans
De Schutter
Selectief droogzetten: Toepassing in de Vlaamse melkveehouderijHet antibioticagebruik in de veehouderij ligt onder vuur vanwege de maatschappelijke bezorgdheid rond  antibioticaresistentie. Selectief droogzetten is een mogelijke  manier om het gebruik van antimicrobiële middelen terug te dringen.Als gevolg van een toenemende resistentie tegen verschillende soorten antibiotica groeit de maatschappelijke bezorgdheid rond antibioticagebruik in de veehouderij.
Meer lezen

Onderzoek naar het potentieel van loopsnelheid in automatische systemen voor kreupelheidsdetectie bij melkvee

KU Leuven
2015
Jens
Bonnast
Kreupele koeien lopen langzamerKreupelheid bij melkkoeien is een belangrijk probleem in de moderne melkveesector. Zowel voor de dieren als voor de landbouwer zijn de effecten van kreupelheid sterk negatief. Manuele detectie is mogelijk maar deze aanpak is vaak te tijdrovend en bovendien subjectief. Daarom kan het gebruik van automatische kreupelheidsdetectiemodellen een oplossing zijn. In dit onderzoek werd het potentieel van loopsnelheid als nieuwe variabele in deze modellen onderzocht.
Meer lezen

Effect van de drinkwaterkwaliteit op productieparameters bij melkvee

Universiteit Gent
2015
Lore
Dewanckele
BELANG VAN DE DRINKWATERKWALITEIT BIJ MELKVEEDe laatste decennia is er een tendens naar meer intensieve melkveehouderij waarbij niet alleen wordt gestreefd naar een hoge productie, maar ook naar een goede vruchtbaarheid en een goede gezondheid van de koeien. Om dit te kunnen realiseren, moet de koe beschikken over alle nutriënten die ze nodig heeft. Het belangrijkste nutriënt dat een koe nodig heeft, is water. Maar de inname, de beschikbaarheid en de kwaliteit van drinkwater worden echter vaak verwaarloosd op melkveebedrijven.
Meer lezen