Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

untprevalentie en geschiktheid van antimicrobiële therapie in Vlaams- Brabantse woonzorgcentra: Focus op urineweginfecties

KU Leuven
2023
Irem
Yener
  • Jade
    Vanderstraeten
  • Dries
    Kolacny
  • Jochen
    Tittillion
Deze thesis behoort tot de CAPTAIN (Check of APpropriaTeness of AntImicrobial therapy in Nursing homes) studie. Het doel van de CAPTAIN studie is het bepalen van de prevalentie en de geschiktheid van het gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen binnen WZC’s. In deze thesis wordt gefocust op de prevalentie en geschiktheid van geneesmiddelen ter behandeling van UWI’s en de prevalentie van voedingssupplementen ter preventie of ter behandeling van UWI’s.
Meer lezen

THE EFFECT OF INTERPERSONAL CONTACT VIA INTERNET AND TELEPHONE ON LONELINESS IN THE ELDERLY A EUROPEAN CROSS-NATIONAL PERSPECTIVE

Universiteit Gent
2021
Victor
Vanoverberghe
Cross-nationaal kwantitatief onderzoek naar de invloed van internet- en telefoongebruik voor interpersoonlijk contact op gevoelens in eenzaamheid bij Europese 65-plussers. Er werd bevonden dat deze hulpmiddelen wel degelijk kunnen voorkomen dat ouderen in sociaal isolement verkeren.
Meer lezen

Patients’ perceptions of frequent hospital admissions: A qualitative study with elderly above 65 years

KU Leuven
2019
Carolien
Van der Borght
Mijn scriptie gaat over 'frequent flyers'. Dit zijn patiënten die meer dan 4 keer per jaar zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis. Bij deze patiëntengroep zijn wij op zoek gegaan naar de oorzaken en de ervaringen van de patiënten op hun herhaalde ziekenhuisopnames.
Meer lezen

Impact of heat waves on hospitalisation and mortality in elderly homes

KU Leuven
2019
Ine
Van den Wyngaert
In deze scriptie wordt de impact onderzocht van hittegolven op overlijdens en ziekenhuisopnames bij ouderen die in Vlaamse woonzorgcentra verblijven.
Meer lezen

The use of exergames to improve balance in elderly: Can we challenge COM displacements?

KU Leuven
2018
Jente
Willaert
  • Julie
    Tavernier
Een zelf-ontwikkeld exergame, VirBal genaamd, werd getest bij ouderen om na te gaan of het zorgde voor een uitdaging in evenwicht. Lichaamszwaartepunt verplaatsingen relatief ten opzichte van de individuele limieten waren hoger in het VirBal spel in vergelijking met het KInect Ski spel, wat uit voorgaand onderzoek het beste exergame voor balanstraining bleek te zijn. Het VirBal spel zou gebruikt kunnen worden als evenwichtstraining tool bij ouderen.
Meer lezen

Impulse control is unrelated to the driving ability of elderly people with mild cognitive impairment

Universiteit Hasselt
2016
Martijn
van Beers
  • Judith
    Urlings
  • Pascal
    van Gerven
Based on previous research, we hypothesized and investigated whether one's levels of impulse control are related to one's driving ability, as measured in a driving simulator. This turned out not to be the case. However, much work still needs to happen in this research area.
Meer lezen

An assessment for a sustainable and generationally fair pension contract reform

Andere
2012
Stephan
van Stalborch
This thesis examines a sustainable and generationally fair pension contract (reform). By means of a value-based ALM study, I indicate whether age cohorts gain or lose from a contract reform. I demonstrate that the current FTK pension contract ambition to safeguard a nominal pension while aspiring a real pension is not sustainable and fair across generations. First, for the current average funding position of the Dutch pension funds, the current FTK contract does not proportionally reward the elderly for the risks they are exposed to.
Meer lezen

De ontwikkeling en validatie van een kennistest omtrent psychofarmaca bij verpleegkundigen op de dienst acute geriatrie

Universiteit Gent
2012
Maarten
Wauters
  • Mirko
    Petrovic
  • Karen
    Versluys
  • Els
    Steeman
 Kennis van verpleegkundigen: een belangrijke schakel in het overmatig gebruik van psychofarmaca bij ouderen.Psychofarmacagebruik of het gebruik van o.a. slaap- en kalmeermiddelen scheert hoge toppen onder de Belgische bevolking. In vergelijking met andere Europese landen worden in België gemiddeld het meest psychofarmaca ingenomen. Het hoge gebruik wordt daarbij vooral opgemeten onder de oudere bevolkingsklassen. In dit complexe proces waarbij psychofarmaca worden voorgeschreven en onderhouden, wordt de rol van verpleegkundigen uitbelicht.
Meer lezen

Ouder bomen moet men niet verplanten; ouderen levenslang laten wonen in eigen huis.

AP Hogeschool Antwerpen
2008
Lilian
Verbunt
"Oude bomen moet men niet verplanten"; Ouderen levenslang laten wonen in eigen huis.
Inleiding
"Oude bomen moet men niet verplanten..." Levenslang in eigen huis blijven wonen.... Het is een onderwerp waar we de dag van vandaag veel over horen. Het aantal ouderen stijgt aanzienlijk, men spreekt van ee nvergrijzing en dubbele vergrijzing. Dit artikel is een samenvating van het eindwerk dat hierrond geschreven is. Hulpmiddelen, aanpassingen, dienstverlening, ... alles komt kort terug.
Samenvatting
"Ouder bomen moet men niet verplanten", "Ouderen zijn plaatsgebonden",....
Meer lezen

A cost of awareness? An explorative study of attitudes toward death in elderly persons living at home or in senior residences

KU Leuven
2008
Sofie
Hermans
Het effect van de woonsituatie op de doodsattitudes van bejaarden
Soms wandel ik er voorbij en zie ze zitten. Ouderen voor het raam, voor de tv of achter een tas thee, voor zich uitstarend. Ik kan het me maar moeilijk voorstellen dat ik later in een bejaardentehuis mijn leven uitleef. Nochtans is de kans groot. Waar vroeger familieleden de zorg voor ouderen op zich namen, staat nu de samenleving in voor hun opvang. De oorzaken hiervoor zijn dat het gezin kleiner is, er steeds meer vrouwen participeren op de arbeidsmarkt, mensen verder uit elkaar wonen en de levensverwachting is toegenomen.
Meer lezen