Actueel Schaakspel

Anna
Van Herreweghen

Actueel schaakspel - Anna Van Herreweghen

 

Ik hoor het u al denken: schaken, da’s toch saai en...moeilijk en... vooral ouderwets. Precies wat ik ook dacht.

En precies dat imago zou ik nu eens eventjes gaan veranderen met mijn eindwerk.

‘t Heeft me bloed, zweet, tranen en vooral héél véél tijd gekost, maar ik denk dat ik in mijn opzet geslaagd ben.

 

Vanaf het begin was het duidelijk dat ik aan de regels van het schaakspel niet mocht raken; als je die gaat veranderen is het geen schaakspel meer natuurlijk, en trouwens,... het spel is eeuwen oud, het heeft zijn degelijkheid bewezen, en ik wilde enkel die dingen wijzigen die ik kon verbeteren.

 

Maar die vormgeving;... ik wil niet betwisten dat die tijdloos is en oerdegelijk (het is geen enkel probleem om een potje schaak te spelen met een spel dat je geërfd hebt van je betovergrootvader) Maar in mijn ogen vormt dit nu net het probleem: vanuit commercieel opzicht denk ik dat het slimmer is een spel te ontwerpen waar zo nu en dan iets aan verandert, waarvan er nieuwe versies op de markt komen,... want wat nu gebeurt is dat de spelen gewoon binnen de familie worden doorgegeven, en erg winstgevend kan dat niet zijn, toch?

Daar komt nog het feit bij dat de meeste jongeren schaken gewoonweg saai en ouderwets vinden.

 

Werk aan de winkel dus.

 

Hoe geef je een schaakspel een blits imago? Je zou veel meer kleuren kunnen gebruiken om het opvallender te maken, maar dat maakt het spel ook meteen nog een stuk ingewikkelder. Slecht idee dus. Je zou materialen van een mindere kwaliteit kunnen gebruiken zodat men zich toch een nieuw spel moet aanschaffen gewoon omdat het oude kapot is, maar dat zou het imago ook al niet ten goede komen.

 

Ik heb er lang - zeer lang - over nagedacht en plots schoot het me te binnen: ik zou de normale pionnen en schaakstukken vervangen door belangrijke figuren uit de actualiteit! Op die manier kan er op bepaalde tijdstippen een nieuwe versie van het schaakspel op de markt gebracht worden, dus raakt deze nooit echt verzadigd. En vooral: wie zou het nu niet cool vinden om schaak te spelen met vb. Bush en Bin Laden als koningen, de WTC-torens tegenover Oosterse minaretten, Amerikaanse legerhelmen versus tulbanden? En dit is maar één voorbeeld,... de verkiezingsstrijd in Amerika, alle oorlogen, conflicten tussen anders-globalisten en globalisten,... de media is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor onderwerpen die je kan gebruiken als basis van een nieuw schaakspel.

 

Voor het schaakbord zelf heb ik ook een nieuwe vormgeving bedacht: een trapvormig dal, zodat de belangrijkste figuren het hoogste staan en van daaruit kunnen kijken naar de oorlog die wordt uitgevochten in het lager gelegen dal zoals het bij veldslagen uit lang vervlogen tijden ook echt gebeurde. Een ander voordeel van deze vorm van het schaakbord is dat de pionnen en schaakstukken er makkelijk in passen dankzij een klein deurtje in de achterzijde. Het bord bestaat daarenboven uit 2 gelijke delen die perfect in mekaar passen, zodat het geheel geen extra doos meer nodig heeft om netjes opgeborgen te kunnen worden.

 

Maar toen moest ik afrekenen met een nieuw probleem. Stel: u heeft net dat fonkelnieuwe schaakspel van Bush en Bin Laden gekocht en een jaar later komt er al meteen een ander schaakspel op de markt,... koopt u  dat dan? nee toch? tenzij u een echte verzamelaar bent natuurlijk... of... als het heel goedkoop is misschien? Dus kwam ik op het idee dat de pionnen apart zouden moeten verkocht worden van het schaakbord, op die manier worden de kosten wat gedrukt worden, en geef toe: zo’n nieuwe pionnen, daar zou u misschien nog wel voor vallen, maar als er ook nog een schaakbord bij zit dat u toch al heeft is uw kooplust meteen weg durf ik te wedden.

 

Zo. Alle problemen zijn opgelost,... het schaakspel kan gespeeld worden!

 

Alleen... Misschien moeten we de ruziënde wereldleiders maar eens écht laten schaken om de macht, in plaats van ze miljoenen mensenlevens op het spel te laten zetten. Niets garandeert dat de beste leider wint, maar wie of wat garandeert dat hier en nu? Na een spelletje schaak heeft de winnaar dan toch bewezen dat hij over strategisch inzicht en gezond verstand beschikt, en dit zonder 1 leven te verwoesten! Dat zou pas nieuws zijn!

 

Anna Van Herreweghen. 

 

Universiteit of Hogeschool
Andere
Thesis jaar
2002