Analyse van Hawaiiaanse bloemen leidt tot de ontdekking van twee nieuwe gistsoorten!

Joon
Klaps
  • Sergio
    Álvarez-Pérez

We hebben allemaal al wel gehoord van nectar, hiermee maken de bijen hun lekkere honing! Maar wist je dat het eigenlijk veel meer is dan alleen het hoofdingrediënt van honing? Het is één van de belangrijkste troeven die een bloem heeft om bestuivers aan te trekken! Liefst 90% van de bloeiende planten, waaronder het merendeel van onze landbouwgewassen, zijn afhankelijk van dieren voor hun bestuiving. Om bestuivers te lokken, rekenen bloemen niet alleen op hun bloemvorm, -kleur of –geur, maar bieden ze ook huisvesting aan gisten om bijkomende geurstoffen te kunnen produceren. Dergelijke nectargisten zouden kunnen ingezet worden om de bestuivingsefficiëntie van landbouwgewassen te verhogen, een steeds groter wordend probleem in tijden waarin insecten schaarser worden. Daarom zijn we in mijn masterproef op zoek gegaan naar gisten in Hawaiiaanse bloemen, wat onder meer leidde tot de ontdekking van twee nieuwe gistsoorten.

De bloem als waaier van habitats

De doelstelling van mijn masterproef bestond erin om voor de eerste keer in de geschiedenis de diversiteit aan kweekbare gisten in bloemen van de inheemse Hawaiiaanse boom Metrosideros polymorpha te bestuderen. Verschillende bloemdelen werden onderzocht: de stijl, de meeldraden en de nectar. Bekomen gisten werden geïdentificeerd met behulp van innovatieve DNA-methoden. De resultaten gaven aan dat de verscheidenheid aan gisten varieerde afhankelijk van het onderzochte bloemdeel: de meeste gistsoorten werden aangetroffen op de stijl en de minste in de nectar. Deze resultaten zijn in overeenkomst met verscheidene hypotheses rondom het microbiologisch filtrerend effect van nectar die zeer strenge groei condities bevat.

De ontdekking van twee nieuwe gisten

Uitermate interessant was de ontdekking van twee nieuwe gistsoorten die tot dusver nog niet gekend waren voor de wetenschap. Genetische testen, aangevuld met een reeks fenotypische testen, toonden aan dat de nieuwe gisten verwant zijn aan het Candida geslacht, wat zowel ziekteverwekkende als nuttige gisten omvat. Verder onderzoek is nodig om de gevonden soorten nog beter te karakteriseren, alsook om hun ecologie, en toepassingspotentieel beter te begrijpen.

Microscopische foto van gist

Microscopische foto van nieuwe gisten op schaal, behorend tot het geslacht Candida.

Download scriptie (2.48 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Bart Lievens
Kernwoorden