het gebruik van websites en apps bij prille moeders

Margot
Vancompernolle
  • Andrea
    Pauwels

Het gebruik van websites en apps bij prille moeders

Andrea Pauwels, Margot Vancompernolle

 

 

Stel, je wilt zwanger worden, bent zwanger of net bevallen. Je wordt overspoeld met vragen waar je niet altijd een duidelijk antwoord op krijgt. Waar zou je dan het meest, en zo snel mogelijk, informatie kunnen vinden? Juist, op het internet. Je neemt even je smartphone en begint te surfen. Je leest enkele aanbevelingen hier, die op een andere site dan net weer afgeraden worden. Uiteindelijk zit je met nog meer vragen dan voorheen en weet je niet meer wie of wat je moet gaan geloven.  Wij vroegen ons af welke websites en apps prille moeders consulteren en hoe ze de betrouwbaarheid van deze websites en apps inschatten. We vroegen ons af hoe we als hulpverlener kunnen omgaan met de ‘concurrentie’ van dr. Google.

 

Hoe gingen we te werk?

 

Met het groeiende internet- en appgebruik onder onze jonge populatie vonden wij het erg boeiend om hun opzoekgedrag te gaan bevragen. Al snel merkten we dat hier heel wat mensen op in gingen. Met een online enquete (hoe anders?) bevroegen we uiteindelijk 110 dames die zwanger wilden worden, zwanger waren of net bevallen zijn.

 

 

Afbeelding verwijderd.

 

 

Grafiek 1

 

Ons doelpubliek bestond voornamelijk uit vrouwen met de leeftijd van 25 – 35 jaar. De vrouwen hebben reeds vaak al één levend kind en zijn hoger opgeleid.

 

Waarom en wanneer gingen deze vrouwen op zoek?

 

Over het algemeen werd er het vaakst informatie opgezocht tijdens de zwangerschap. Wekelijks zetten de vrouwen hun zoektocht naar informatie verder. Er werd hoofdzakelijk gezocht naar geruststellende informatie en – voor deze groep – nieuwe informatie.  

 

Afbeelding verwijderd.

Diagram 1

 

De zoekmachine Google blijft zijn naam waarmaken en is het populairste hulpmiddel bij de informatiezoektocht. Vaak echter grijpen vrouwen terug naar hun favoriete, zelf gevonden websites. Pas als derde verschijnt de hulpverlener in het vizier. Hoewel zij het meest betrouwbaar zijn, blijken ze vandaag toch niet de 1e optie voor vrouwen om hun vragen te stellen. Dit zou kunnen komen door de moeilijkere bereikbaarheid, maar ook door de bijkomende kosten, de schrik om vragen te stellen, en nog meer. Uit ons onderzoek blijkt dat de geconsulteerde websites bijna nooit werden aanbevolen door hulpverleners (zie figuur).

 

Afbeelding verwijderd.

Grafiek 2

 

Toch blijkt dat de vrouwen de betrouwbaarheid van een website relatief goed kunnen inschatten. Zo gaan velen de auteur of oprichter van de website na. Anderen kijken of de website opgemaakt is door een officiële of gekende instantie. Als derde word gekeken naar de wetenschappelijke onderbouwing van de website. Wat betreft de apps is dit voor het doelpubliek veel moeilijker na te gaan. Zo is een vaak voorkomende reden het fenomeen waarbij er informatie ‘herkent wordt’, die reeds ergens anders gelezen werd, en zo bijgevolg als betrouwbaar wordt beschouwd. Dit blijkt niet altijd te kloppen en is ook vaak bij websites het geval.

De meest geconsulteerde websites waren (top 3):

  1. Kind en Gezin
  2. Zappybaby
  3. Cm.be

 

 

 

 

 

 

Apps

 

Niet alleen websites zijn populair bij zwangere vrouwen, vrouwen met een kinderwens of kersverse . In onze huidige maatschappij merken we dat ook het gebruik van apps steeds meer in opmars is. Hoewel veel apps geraadpleegd worden,  is het voor onze doelpopulatie heel moeilijk om de betrouwbaarheid in te schatten. Momenteel is er nog een enorme evolutie aan de gang wat betreft de ontwikkeling van apps.

De meest geconsulteerde apps waren in onze steekproef waren (top 3):

  1. Kind en Gezin
  2. Apps omtrent de menstuele cyclus van de vrouwen ; vb.: Ladytimer, Period+, fertilityfriend, cyclus volgssytsteem, …
  3. Apps over de ontwikkeling van de foetus; vb.: skoebidoe, zwangerenzo, zwanger+, The bump, i’m pregnant, …

Conclusie

Zo goed als alle vrouwen met een kinderwens, zwangere vrouwen of recent bevallen mama’s maken of maakten gebruik van het internet om informatie op te zoeken. Dit omwille van verschillende redenen, maar men zoekt voornamelijk geruststelling. Het is voor prille moeders vaak moeilijk om de betrouwbaarheid van de door hen geconsulteerde apps en websites na te gaan.  Gezien de nood aan geruststelling, lijkt het ons nuttig om als hulpverlener de weg te wijzen naar betrouwbare online bronnen.

Wilt u hier graag meer over weten of geïnteresseerd naar het volledige onderzoek? Dan kan u altijd bij ons terecht voor het volledige plaatje.

 

 

Download scriptie (535.78 KB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Ilse Delbaere
Thema('s)