Architectural Intelligence, de toekomst van architectuur?

Bo
Westerlinck

De laatste jaren is de taak van een architect complexer geworden dan ooit; de verschillende soorten regelgeving waarmee rekening gehouden moet worden, de snel evoluerende bouwtechnieken, de steeds veranderende en veelzijdige samenleving... Om al deze verschillende aspecten te combineren tot kwalitatieve architectuur, kan het heel handig zijn om een soort systematische aanpak, een generatief handboek of enkele richtinggevende principes te gebruiken die ons ontwerpproces kunnen ondersteunen of onze dagelijkse workflow kunnen optimaliseren. 

Om deze reden ben ik dus enorm geïntrigeerd door alle mogelijkheden die dergelijke systematische aanpak, met (of zonder) het gebruik van technologie, te bieden heeft voor ons als architecten. Hoe kunnen ontwerppatronen worden gebruikt als een manier om ontwerpers te ondersteunen in complexe (parametrische) ontwerpprocessen? Hoe leiden ze het ontwerpproces tot het eindresultaat en wat was hun invloed hierop? Hoe kunnen parametrische ontwerptools gebruikt worden tijdens dit experiment met patronen. Welke mogelijkheden zou Artificial Intelligence kunnen bieden voor architecten in de toekomst? 

Sinds maart 2019 ben ik werkzaam als student bij het architectenbureau 'Architects in Motion'. Hier ben ik in aanraking gekomen met allerlei innovatieve technieken en manieren van denken ter ondersteuning van het ontwerpproces (bv. Virtual Reality, 3D printen, optimaliseren van de workflow, drones, etc...). Verder ben ik tijdens mijn internationale stage in Sydney bij LAVA - Laboratory for Visionary Architecture ook ondergedompeld in deze digitale tools (o.a. parametrisch modelleren in Grasshopper & Rhino, één render set-up om verschillende ontwerp opties uit te testen, etc...).

Tijdens mijn studie heb ik het thema patronen(talen) grondig onderzocht. Ik interpreteer patronen als een soort ontwerpprincipe dat op verschillende plaatsen kan worden toegepast, steeds aangepast aan de lokale context en de wensen en behoeften van toekomstige gebruikers. Dit is een zeer flexibel medium om over architectuur na te denken. Daarnaast biedt het grafische karakter veel inspraakmogelijkheden, omdat het begrijpbaar is voor veel meer mensen dan enkel professionele ontwerpers. Dit is enorm interessant, net door meer naar de technologische kant te neigen bekomen we een architectuur die beter afgestemd is op de mens.

In mijn thesis 'Architectural Intelligence-from Pattern Languages to Parametricism towards Artificial Intelligence' onderzocht ik hoe parametrische ontwerpmethodes de volgende stap zouden kunnen zijn in deze systematische benadering van architectuur. Tot slot worden verschillende theorieën omtrent Artificial Intelligence verkend, alsook welke mogelijkheden dit in de toekomst zou kunnen bieden voor architectuur. Graag wil ik benadrukken dat dit onderzoek zich alleen richt op het ondersteunen van de architect tijdens het ontwerpproces en het bieden van meer mogelijkheden hierin. Het is absoluut niet de bedoeling om het ontwerpproces enkel d.m.v. computers te laten verlopen, het is louter een manier om sneller opties uit te testen, telkens met een globale samenhang.

Volgens mij is dit wel degelijk de toekomst van architectuur en is het van groot belang dat we ons hierin verdiepen om er optimaal gebruik van te kunnen maken. 

Sketch

Download scriptie (38.67 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Hasselt
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Liesbeth Huybrechts