Bloed om rust? Detectie van vroegtijdige signalen van automutilatie bij jongeren via de online chathulpverlening binnen het CAW

Shauni
Pattyn

Automutilatie bij jongeren is iets dat steeds vaker voorkomt. Steeds meer hulpverleners binnen het CAW krijgen jongeren aan de andere kant van de chat (chathulpverlening) die praten over automutilatie. Vanuit het CAW the Ieper wilden we hieraan iets doen. We moesten om zoek naar een methode om deze jongeren te helpen, maar dat kan enkel als we signalen kunnen opvangen van jongeren die automutileren, ook al vernoemen ze dit gedrag niet. Pas wanneer we signalen opvangen kunnen we preventief inspelen. Op deze manier werd besloten een onderzoek op te richten om signalen op de chat te kunnen vinden zodat hulpverleners daar weg mee kunnen. Transcripten van chatgesprekken waarin een jongere sprak over automutilatie werden geanalyseerd. In totaal waren dit 12 gesprekken. Aan de hand van fragmentering en labelen, werden de problemen uit de chatgesprekken gehaald. Welke problemen gaven nu een signaal tot automutileren. De chatgesprekken werden naast elkaar gelegd en de labels werden geturfd om te zien welke problemen bij de jongeren er nu echt uitspringen. Daaruit bleek dat vooral sociaal negatieve ervaringen een grote noemer was. Daarnaast ervaarden de meesten geen steun door hun omgeving en vertelde hun omgeving dat zij veranderd zouden zijn de laatste tijd.

Met deze bevindingen werd een signaalkaart opgesteld die de hulpverleners binnen het CAW zullen doornemen zodat de signalen als leidraad in hun achterhoofd zitten. Als ze bepaalde signalen opmerken, dan kunnen ze deze signaalkaart er bij halen.

Download scriptie (1.27 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2014
Promotor(en)
Mietje Craeynest