Can Active portfolio management outperform 'Monkey Portfolios'?

Tim
Vandaele
  • Sylvie
    Vanhoenackere

Bijna 50 jaar geleden heeft de Nobelprijswinnaar Eugène Fama de ‘Efficient Market Hypothesis’ ontwikkeld. Deze theorie stelt dat de prijzen van aandelen op elk moment correct zijn. Aandelen zouden dus bijgevolg nooit onder- of overgewaardeerd aangezien financiële markten efficiënt zijn en deze nieuwe financiële informatie onmiddellijk geïncorporeerd wordt in de prijs. Dit heeft tot gevolg dat financiële handel gebaseerd op fundamentele of technische analyse niet zal leiden tot hogere rendementen. De enige manier om een hoger rendement te behalen is door meer risico te nemen.

Op basis van dit onderzoek heeft Burton Malkiel een zeer gedurfde uitspraak gedaan. Hij stelde dat fondsbeheerders niet in staat zijn om een fonds samen te stellen dat beter presteert dan een portefeuille samengesteld door een geblinddoekte aap. Vele economen hebben dit onderzocht, maar tot op vandaag blijft er grote onenigheid binnen de financiële wereld over of het al dan niet mogelijk is om door actief beheer een hoger rendement te behalen.

Hoewel er binnen de beschikbare literatuur een groeiende consensus blijkt te zijn over de onmogelijkheid om de markt te verslaan, zijn er nog steeds een aantal economen van mening dat een actieve portfoliostrategie wel degelijk resulteert in hogere returns. Het doel van ons onderzoek is om voor de Belgische markt te bepalen of actief beheer al dan niet loont. We testen of Belgische fondsbeheerder er de voorbije elf jaar in slaagden om beter te presteren dan aandelenportefeuilles die compleet willekeurig zijn samengesteld. Om ons onderzoek zo compleet mogelijk te maken verdelen we de onderzoeksperiode in drie sub periodes. Deze onderverdeling laat ons toe om een onderscheid te maken tussen de prestaties van actief beheerde fondsen voor, tijdens en na de financiële crisis.

Tijdens ons onderzoek maken wij gebruik van een Monte Carlo Simulatie om 500 willekeurige portefeuilles te genereren. Vervolgens vergelijken we het rendement van 12 Belgische fondsen met deze van de 500 ‘Monkey Portfolios’. We onderzoeken enerzijds hoeveel willekeurige portefeuilles een hogere cumulatief rendement behaalden gedurende de verschillende periodes. Anderzijds vergelijken we hoeveel ‘Random Portfolios’ een hoger gemiddeld dagelijks rendement behaalden.

Onze resultaten zijn duidelijk in het voordeel van de aapjes, geen van de fondsen was in staat om een significant hoger rendement te behalen. Daarom besluiten wij dat het hoogste rendement behaald wordt door te investeren in een passief indexfonds è Belgische fondsbeheerders werden verslagen door aapjes.

Download scriptie (1.27 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2014