Kan een cochleair implantaat dementie voorkomen?

Tinne
Vandenbroeke

Gehoorverlies treft momenteel ongeveer 20 procent van de wereldbevolking. Bij mensen vanaf 60 jaar lijdt zelfs 30 procent aan gehoorverlies. Onbehandeld gehoorverlies heeft een grote impact op het dagelijks leven. Het kan zorgen voor communicatieproblemen, sociaal isolement, eenzaamheid, frustratie, angst en depressie. Daarnaast toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat onbehandeld gehoorverlies ook kan leiden tot achteruitgang in het denkvermogen, en zelfs dementie. Uit onderzoek van de UAntwerpen en het UZA blijkt dat de behandeling van ernstig gehoorverlies niet enkel het gehoor verbetert maar ook het denkvermogen.

Naarmate je ouder wordt, neemt je denkvermogen geleidelijk af. Bij ouderen met ernstig gehoorverlies zien we dat deze achteruitgang sneller verloopt in vergelijking met normaalhorende mensen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien sociale contacten meer energie vragen als je slecht hoort. Mensen met gehoorproblemen gaan daardoor vaak sociale situaties uit de weg en krijgen minder prikkels binnen. Dit heeft een impact op de hersenen en dat kan zorgen voor verminderd denkvermogen. Gehoorverlies kan dus gezien worden als een risicofactor voor dementie.

Behandelen van gehoorverlies

Gehoorverlies kan behandeld worden met een hoorapparaat of met een cochleair implantaat. Een cochleair implantaat is een elektronisch apparaatje dat het gehoor gedeeltelijk herstelt. Het neemt namelijk de functie van het beschadigde binnenoor over en prikkelt de gehoorzenuw. Het wordt gebruikt bij mensen met ernstig gehoorverlies wanneer een gewoon hoorapparaat onvoldoende voordelen biedt.

image 749

©Frank Toussaint

Een cochleair implantaat heeft niet enkel effect op het gehoor

Onderzoekers van het UZA en de UAntwerpen voerden een langdurige klinische studie uit om het effect van cochleaire implantatie op het denkvermogen na te gaan. Daaruit bleek dat een cochleair implantaat niet enkel het gehoor teruggeeft, maar ook de cognitieve achterstand bij slechthorende ouderen voor een groot stuk kan wegwerken. Uit de studie bleek dat vooral het geheugen en de aandacht van de patiënten verbeterden.

Daarnaast gaat levenskwaliteit er ook sterk op vooruit na implantatie. Eén jaar na de operatie wordt er onder andere al een groot verschil gezien in depressie en angst symptomen. Mensen krijgen ook meer zelfvertrouwen en kunnen weer genieten van een sociaal leven.

De resultaten uit deze studie zijn in lijn met eerdere studies, die ook aantonen hoe belangrijk het is om gehoorverlies te behandelen. Slechthorende ouderen hebben meer te winnen bij een cochleair implantaat dan enkel een beter gehoor, een implantaat zorgt er ook voor dat het denkvermogen minder snel achteruitgaat en kan het risico op dementie verkleinen.

Download scriptie (988.81 KB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Antwerpen
Thesis jaar
2023
Promotor(en)
Vincent Van Rompaey, Ellen Andries