Economische groei en stabiliteit van China: Herbalancering van de binnenlandse vraag

Valerie
Van Vlieberghe

Reeds vier decennia ondergaat China een buitengewone positieve trend in de economische groei en sociale ontwikkeling. Momenteel is het een wereldspeler op vlak van economie. Dit deels te danken aan hun intrede bij de WTO (World Trade Organisation), dat zorgde voor een afname van handelsbarrières met het Westen. Rekening houdend met de koopkrachtpariteit is China momenteel de grootste wereldeconomie.

Bovendien speelt de overheid een uiterst belangrijke rol in het reilen en zeilen van de Chinese economie. Vroeger, omwille van een gunstige en rendabele input dat voornamelijk gebaseerd was op goedkope arbeid en de alsmaar toenemende vraag uit de westerse landen, werd er grotendeels focus gelegd op export. Nu, omwille van een aantal aspecten die de Chinese en wereldeconomie in het gedrang zou kunnen brengen op lange termijn, heeft de staat beslist deze export gestuurde economie te beperken met het oog op een duurzame economische groei. Deze duurzame groei benadrukt hoofdzakelijk een afname van de inkomensongelijkheid dat China tot op heden ervaart en het aanmoedigen van eerlijke handel met het westen en zijn omringende landen.

Heel veel studies hebben reeds onderzoek gedaan naar het mechanisme hoe een groei in export leidt tot een groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP), wat verder ook omschreven wordt als economische groei. Reeds veel papers toonden aan dat de Chinese export een substantieel element vormt voor de ontwikkeling en groei van een economie,  maar deze nefaste gevolgen heeft voor de globale wereldeconomie. Omwille van overcapaciteit, inkomensongelijkheid en een gemanipuleerde devaluatie van de Chinese munt kwam China onder druk te staan. Daarom werd een herbalancering van de Chinese groei doorgevoerd dat gebaseerd is op een groei voortkomend uit hun binnenlandse vraag. Hieruit volgt dat de lonen van de Chinese bevolking dienen te stijgen en duwt zijn inwoners naar een middenklassestandaard. China met een oppervlakte van 9.6 miljoen vierkante km en met 1.4 miljard inwoners is de plek bij uitstek om een eigen binnenlandse economie uit te bouwen onafhankelijk van de buitenlandse vraag.

Omwille van deze herbalancering van het Chinese economische systeem verdiept deze paper zich naar het belang van de interne markteconomie. Aan de hand van een Bayesian Vector Autoregression (BVAR) analyse, dat gebaseerd is op een tijdsreeksanalyse met kwartaaldata over de afgelopen 16 jaar, werd er onderzoek gedaan of de binnenlandse vraag effectief een belangrijke rol speelt voor economische groei en of deze een duurzaam effect teweegbrengt. De binnenlandse vraag, wat samen met Export en Import onderdeel is van het Bruto Binnenlands Product, is gebaseerd op overheidsbestedingen, zowel investeringen als consumptie van de overheid, verder ook private investeringen en consumptie van huishoudens. Op basis van eerdere theorieën gevormd door onderzoek, de export-led-growth en domestic-demand-led-growth theorie, kan een conclusie gevormd worden welke van deze theorieën het best toepasbaar is voor China en of deze korte en/of lange termijn effecten teweeg brengen. Deze met behulp van twee onderzoeksmethoden, de “Impules Response Function” en “Variance Decomposition”, als onderdeel van een Bayesian Vector Autoregression analyse.

Hieruit blijkt voornamelijk dat publieke investeringen een belangrijke economische groeimotor vormt voor de lange termijn groei dat China ervaart. Wel tonen studies aan dat deze investeringen zorgen voor overcapaciteitenen wat duurzame groei zou kunnen beperken. Verder is ook zichtbaar dat export de groei stimuleert maar deze ook negatieve groei veroorzaakt op korte termijn. Wat reeds eerder aangehaald is dat export omwille van meerdere factoren geen duurzame groei aanmoedigt. Wat deze studie verder nog aan het licht brengt is dat private consumptie ook een belangrijk aspect is voor een groeiende economie op lange termijn. Bovendien zorgt deze determinant wel voor een duurzame groei die als beleidsmaatregel vooropgesteld wordt.

Uit deze bevindingen kan geconcludeerd worden, het beleid dat China heeft vooropgesteld ook instemt naar de gewenste stabiele en duurzame economische groei. Voornamelijk publieke investeringen op korte termijn en private consumptie zijn de bronnen van de binnenlandse vraag die bijdragen tot deze groei. Wel mag export niet uitgesloten worden om de lange termijn groei te behouden. Aangezien meerdere studies aantonen dat er meer focus dient gelegd te worden op private consumptie en deze studie dit positieve effect ook bevestigd, is nagegaan hoe deze consumptie gestimuleerd kan worden voor China. Naast de stijging van de lonen, zullen autonome investeringen een belangrijke basis vormen om dit consumptiepatroon. Deze investeringen omvatten voornamelijk investeringen in technologie en innovatie die beantwoorden aan de preferenties van de consumerende Chinese bevolking.

shocks in GDP

Download scriptie (1.12 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2018
Promotor(en)
Prof. Cindy Moons
Kernwoorden