Verrekenprijswetgeving zet multinationals aan tot compliance

Maarten
Dewaele

Door recente belastingschandalen bij multinationals heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in het kader van het Base Erosion and Profit Shifting initiatief (BEPS) een nieuwe ontwerpversie uitgebracht om misbruik via financiële transacties te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het invoeren van nieuwe en striktere wetgevingen multinationals aanzet tot het naleven van de fiscale wetgeving.

De bevindingen uit het onderzoek komen voort uit een kwalitatieve studie met consultants gespecialiseerd in verrekenprijzen en de Belgische belastingadministratie. Verrekenprijzen zijn transacties die plaatsvinden tussen ondernemingen die deel uitmaken van dezelfde multinational. Die transacties zijn in het verleden vaak gebruikt om winsten te verschuiven naar landen met een gunstiger belastingregime dan België. In kader van het BEPS-initiatief werden al maatregelen getroffen om het misbruik tegen te gaan maar nu verscherpt de OESO de regelgeving verder aan met een ontwerpversie rond financiële intra-groep transacties.

Bevestiging van de praktijk

De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat multinationals al langer bezig zijn met het naleven van de fiscale wetgeving. De meeste multinationals hebben al een verrekenprijspolitiek in stand die hiervoor moet zorgen. De intra-groep transacties worden met voldoende documentatie onderbouwd om ervoor te zorgen dat de betaalde vergoeding voor de transactie marktconform is. In het geval van financiële transacties is die vergoeding een rente. De striktere wetgeving is dus eerder een bevestiging van een praktijk die al enkele jaren bezig is. Toch zijn extra richtlijnen meer dan welkom doordat het duidelijker wordt voor multinationals wat van hen verwacht wordt om in regel te zijn met de wetgeving. De Belgische administratie startte ook een pilootprogramma op met een twintigtal multinationals actief in België. Het initiatief heeft tot doel om een nauwe samenwerking tussen de multinationals en de Belgische administratie tot stand te brengen om rechtsonzekerheid te vermijden en een correcte toepassing van de fiscale wetgeving te verkrijgen.

Geen consistente aanpak

Ondanks alle nieuwe wetgeving, missen de nieuwe regelgevingen een consistente aanpak. Op internationaal niveau is er nog altijd een tekort aan harmonisatie tussen de fiscale wetgevingen van verschillende landen. Dit zorgt ervoor dat multinationals nog altijd geconfronteerd worden met rechtsonzekerheid. Ook binnen België is er geen consistente aanpak. De cel verrekenprijzen die instaat voor de controle heeft geen consistente aanpak bij het uitvoeren van een controle. Het hangt sterk af van controleur tot controleur of de verrekenprijspolitiek aanvaard wordt. Dit komt vooral doordat de Belgische wetgeving te gering is omtrent financiële verrekenprijzen. Er is duidelijk nood aan duidelijke richtlijnen en structuur waarbinnen de belastingdiensten en multinationals kunnen opereren. Toch mag de wetgeving niet te ver doorgedreven worden. De verrekenprijsproblematiek is een breed concept en veelal een feitenkwestie dat onmogelijk tot in detail in wetgeving kan omgezet worden. 

Download scriptie (692.21 KB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
prof. dr. Martine Cools