Eerste hulp bij onwetendheid

Louka
Thys
  • Lyna
    Goris

Erikson kreeg hartstilstand: ‘We waren net op tijd, anders was hij overleden’. Deze krantenkop verscheen in de zomer van 2021. Hierdoor besefte een aantal mensen bij KSKS-Herentals dat kennis over reanimatie en het gebruik van een AED-toestel van cruciaal belang kan zijn. Vanuit dit probleem gingen we aan de slag met de uitwerking van ons prototype. Er werd rond twee topics gewerkt: reanimatie en EHBO.



Op basis van de literatuur werden een aantal thema’s geselecteerd waarvoor eerste-hulp-fiches ontwikkeld werden. Zo kwamen de aanpak van bloedingen, de verzorging van wonden, letsels ter hoogte van het bot of een spier, insectenbeten en de aanpak van specifieke problemen zoals hyperventilatie en flauwte aan bod. Rond deze topics werden eerste-hulp-fiches ontworpen die een houvast bieden bij het toepassen van eerste hulp op en naast het voetbalveld. Bij de ontwikkeling van deze eerste-hulp-fiches werd er gestreefd naar duidelijke en beknopte informatie, aantrekkelijk en begrijpelijk voor iedereen. De informatie rond de verzorging en behandeling van letsels werd zowel beschreven als visueel voorgesteld. Bovendien kreeg iedere fiche een bepaalde kleur zodat ook mensen zonder medische achtergrond eenvoudig aan de slag kunnen met de EHBO-koffer. Aan de hand van de gekleurde stickers in de koffer werd de fiche gekoppeld aan het materiaal dat nodig is voor de verzorging van dat specifiek letsel. De kleuren zorgen voor duidelijkheid en efficiëntie. Gekoppeld aan deze aspecten werd de EHBO-koffer geüpdatet. Om een houvast te bieden wordt een checklist bewaard in de EHBO-koffer, aan de hand van deze lijst kan de EHBO-verantwoordelijke 4 keer per jaar de koffer nakijken en aanvullen waar nodig.



Om het topic reanimeren aan te pakken werd een reanimatiefiche ontworpen en een reanimatie video gemaakt. De reanimatiefiche geeft de verschillende CPR-stappen weer en is een goede leidraad in noodsituaties. De reanimatie video werd met mensen van de club zelf gemaakt zodat deze alle leden onmiddellijk aanspreekt.



De geleverde info werd steeds op een laagdrempelige en duidelijke manier weergegeven zodat deze ook voor personen zonder medische achtergrondkennis duidelijk is. Het is de bedoeling dat de tools die ontwikkeld werden blijvend gebruikt worden binnen de club, dit geldt zowel voor de fiches als voor de reanimatie video.



Aangezien het effectief inoefen van reanimatie en EHBO tot het beste resultaat leidt, organiseert KSKS- Herentals in november dit jaar oefensessies voor hun trainers en vrijwilligers. Samen met Thomas More Lier wordt er een vervolg aan dit initiatief gebreid om meer sportclubs te bereiken. Zo wordt er onderzocht of het mogelijk is digitale fiches rond EHBO en reanimatie gratis ter beschikking te stellen voor sportverenigingen, zodat deze kennis toegankelijk wordt voor een grote groep.

image 623

Download scriptie (3.46 MB)
Universiteit of Hogeschool
Thomas More Hogeschool
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Conny Wouters
Kernwoorden