Zijn telefoon en internet wel goede vrienden voor 65-plussers?

Victor
Vanoverberghe

Zijn telefoon en internet wel goede vrienden voor 65-plussers?

Covid-19 legt een bom onder de gezondheidszorg. Het toont aan hoe kwetsbaar mensen zijn om in sociaal isolement te eindigen. Om dit te vermijden werd massaal contact opgezocht via internet en telefoon. Maar heeft het eigenlijk wel zin om met je grootouders te bellen en skypen in plaats van ze een bezoekje te brengen?

 

Ik snap het niet, wat werd precies gedaan?

Deze studie draagt bij aan het uitleggen van de verschillen in eenzaamheid bij ouderen tussen 32 Europese landen door het effect van internet- en telefoongebruik voor interpersoonlijk contact bij 65-plussers op hun gevoelens in eenzaamheid. Er wordt nagegaan of er nationale verschillen zijn in eenzaamheid bij 65-plussers tussen individualistische en collectivistische culturen en of deze te wijten zijn aan verschillen in het gebruik van internet en telefoon voor interpersoonlijk contact.

 

Oké, maar waarom?

Ouderen representeren een grote proportie van de Europese bevolking en de prevalentie in eenzaamheid varieert sterk tussen Europese landen. Lockdownperiodes in de voorbije twee jaar hebben bewustzijn verspreid over het belang van contact van op afstand om te voorkomen dat mensen in sociaal isolement eindigen, zeker bij de oudere generatie.

 

Hoe werd dit aangepakt?  

Om dit onderzoek uit te voeren werd een multilevel regressieanalyse op individueel- en landenniveau uitgevoerd met gegevens uit de European Quality of Life Survey, Hofstede Insights en Eurostat die worden geanalyseerd met de programma's SPSS en MLwiN.

 

En wat werd er dan juist gevonden?

Er kan worden vastgesteld dat er een negatief effect is van de mate van individualisme in een samenleving binnen een land op de gevoelens in eenzaamheid onder 65-plussers. Ouderen die in meer collectivistische samenlevingen in Europa leven, hebben meer kans op eenzaamheidsgevoelens dan ouderen die in meer individualistische samenlevingen leven.

Er is ook een effect gevonden van interpersoonlijk contact via internet en telefoon op eenzaamheid onder 65-plussers in Europa, maar er is geen invloed op dit effect van de mate van individualisme die typisch is voor een land. Het is dus niet zo dat mensen uit meer of minder individualistische samenlevingen meer of minder baat hebben bij het gebruik van internet en telefoon voor interpersoonlijke contacten in het bestrijden van hun eenzaamheid. Verder is gebleken dat het gebruik van internet en telefoon voor interpersoonlijk contact bij Europese 65-plussers hun kans op eenzaamheid vermindert. Contact via telefoon en internet kan dus nuttig zijn bij het verminderen van eenzaamheid onder ouderen.

 

So what?!

Tegenwoordig lijken internet en telefoon cruciaal om gevoelens van eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Deze technieken moeten worden erkend door de politiek en maatschappelijke organisaties die met ouderen samenwerken als mogelijke instrumenten om het eenzaamheidsprobleem aan te pakken. Hoewel interpersoonlijk contact via internet en telefoon slechts gedeeltelijk kan helpen bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid, bevestigt deze studie dat het gebruik van contact op afstand een cruciaal punt kan zijn om te voorkomen dat mensen volledig wegkwijnen in eenzaamheid, zeker in tijden van sociale isolatie. Als er wil voorkomen worden dat ouderen lange tijd geen sociaal contact hebben, moet er worden geïnvesteerd in technologieën die contact van op een afstand, mogelijk maken. Met de vergrijzing van de bevolking in Europa kan het gebruik van internet en telefoon worden gezien als een opportuniteit om het probleem van eenzame ouderen gedeeltelijk aan te pakken. Dit moet worden erkend door politici en maatschappelijke organisaties die met ouderen werken. De bevordering van internet en telefoon onder ouderen kan een interessant agendapunt zijn voor de Europese regeringen. Omdat eenzaamheid hoger is bij ouderen in meer collectivistische samenlevingen, kan het vooral belangrijk zijn voor overheden in landen met een hogere mate van collectivisme om manieren te vinden om met eenzaamheid onder ouderen om te gaan. Het mogelijk maken van contact op afstand via internet en telefoon kan dus één van de doorslaggevende instrumenten zijn om het eenzaamheidsprobleem bij ouderen aan te pakken.

Dit onderzoek kon dus aantonen dat 65-plussers zich minder eenzaam voelen door contact met naasten via telefoon en internet, los van hoeveel face-to-face contact ze hebben. U kan dus met een gerust hart uw grootouders verrassen met een telefoontje of videocall.

Download scriptie (1.72 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2021
Promotor(en)
Piet Bracke