Evalueren van de huidige situatie omtrent werkbaarheid ter verhoging van de duurzame inzetbaarheid met behulp van een zelfdiagnose instrument

Charlotte
Hoeman

Inleiding:

De aanleiding van dit eindwerk was een stijging van het langdurig ziekteverzuim en werkgerelateerde stress en onwetendheid binnen de betrokken organisatie. Het hoofddoel van dit onderzoek was het ontwikkelen van een zelfdiagnose instrument omtrent werkbaarheid om de werknemers in staat te stellen om de duurzame inzetbaarheid te verhogen.

 

Methode:

Binnen dit eindwerk werd de huidige situatie omtrent werkbaarheid onderzocht. Op basis van deze informatie werd een op maat gemaakt zelfdiagnose instrument voor de werknemers ontwikkeld. Allereerst werd in de literatuurstudie de inhoud van werkbaar werk, de beïnvloedende factoren, de gevolgen, de preventie, de tussenkomende partijen en de mogelijke meetmethoden van een lage werkbaarheid onderzocht. Deze informatie werd meegenomen tijdens de praktische uitvoering van dit onderzoek.

De praktische uitvoering omvatte een onderzoek naar de mogelijke risicofactoren en actiepunten binnen de organisatie met behulp van een participerende observatie en een risicoanalyse. Het onderzoek vond plaats binnen volgende vier afdelingen: de keuken, de verzorging, de verpleging en het dagcentrum ‘de Windroos’.

 

Resultaten:

Met de bekomen informatie in het achterhoofd werden vier op maat gemaakte zelfdiagnose instrumenten omtrent werkbaarheid ontwikkeld. Binnen de vier instrumenten komen stellingen omtrent de volgende hoofdthema’s aan bod: de gezondheid, de competenties, de persoonlijke drijfveer en de werkomgeving. Deze instrumenten werden geoptimaliseerd en op maat gemaakt met behulp van een feedbackmoment. Het definitieve eindresultaat omvatte vier eenvoudige, overzichtelijke en aantrekkelijke zelfdiagnose instrumenten.

Daarnaast werd een oplossingentool ontwikkeld om de werknemers aan te zetten om de actiepunten en risicofactoren zelf aan te pakken. Deze oplossingentool is gebaseerd op het ontwikkeld zelfdiagnose instrument en werd voor de vier deelnemende afdelingen uitgewerkt.

 

Conclusie:

Het zelfdiagnose instrument en de oplossingentool stellen de werknemers, de werkgever en de preventieadviseur in staat om in de toekomst de werkbaarheid te vergroten.

Download scriptie (4.33 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2017
Promotor(en)
Meneer Eddy Persoons