Kan seksuele dienstverlening soelaas bieden?

Quinten
Verdonck

Kan seksuele dienstverlening soelaas bieden?

Gentse student onderzoekt het hoe en waarom van seksuele dienstverlening bij een persoon met een meervoudige beperking

Gent - Dat toegang tot seksualiteit een universeel mensenrecht is, valt niet te betwijfelen. Maar toch is het niet voor iedereen even makkelijk om toegang te krijgen. Als je een handicap hebt wordt het plots veel lastiger om een relatie te vinden, laat staan een leuke flirt. Je woont in een voorziening, of in een groepshuis. Je bent afhankelijk van je begeleiders om te eten, slapen en een avondje uit te gaan. Sommige mensen met een verstandelijke beperking zijn verlengd minderjarig verklaard en ga zo maar door. Het aantal barrières tussen een persoon met een beperking en seksualiteit is bijzonder groot.

Wat dan, als je toch echt die behoefte voelt aan een relatie, aan intimiteit of gewoon aan seksueel contact? Een mogelijke oplossing kan zijn om seksuele dienstverlening in te schakelen. Anders dan bij prostitutie gaat het bij seksuele dienstverlening om zorg en vertrekt het niet vanuit een economisch model. Vaak gaat het  veel meer om intimiteit en genegenheid en hoeft het niet altijd tot penetratieve seks te komen.

Masterstudent Quinten Verdonck onderzocht in een gevalsstudie hoe het komt dat een regelmatig afspraakje met een seksueel dienstverle(e)n(st)er tot erg positieve ervaringen kan leiden bij Bennie (pseudoniem), een persoon met meervoudige beperkingen.

“De bedoeling is niet zozeer om spectaculaire cijfers op tafel te leggen, maar veeleer om de discussie te openen. Dit gaat immers over sociale inclusie, en daar hoort seksueel en relationeel plezier ook bij”

Vaak is de berichtgeving over seksuele dienstverlening erg sensationeel en worden personen met een beperking voorgesteld als aseksueel of juist hyperseksueel. Niets is minder waar. “Bennie is gewoon een man met een meervoudige beperking die op zoek gaat naar oplossingen om toch enige vorm van intimiteit en seksualiteit te kunnen beleven. Uiteindelijk wil hij niets liever dan een vaste relatie, maar dat lukt niet zo goed gezien zijn situatie”.

Het onderzoek wijst uit dat seksuele dienstverlening zeker niet de enige oplossing is, maar dat het wel helpt om Bennie’s gevoel van eenzaamheid en gemis aan intimiteit het hoofd te bieden. Ondanks heel wat drempels, taboes en regeltjes van sommige grote voorzieningen, kan Bennie rekenen op een klein maar zeer warm ondersteuningsnetwerk wat het voor hem mogelijk maakt om van seksuele dienstverlening een fijne ervaring te maken. Ook de houding van de dienstverleenster en Bennie’s eigen sociale vaardigheden versterken deze ervaringen.

Download scriptie (1.63 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Gent
Thesis jaar
2016
Promotor(en)
Prof. Dr. Geert Van Hove