Food safety bij Antwerpse kotstudenten: ontwikkelen van hygiënegids voor kotstudenten

Ginny
De Rudder

 

Op naar een foodsafe(r) kotleven!

Elk jaar komen in België heel wat gevallen van voedselvergiftiging en voedselinfectie voor. Volgens recent onderzoek van het Federaal Agentschap voor voedselveiligheid (FAVV) werden in 2011 meer dan 1500 mensen ziek waarvan er 4 stierven als gevolg van een voedselinfectie of voedselvergiftiging en de aantallen stijgen elk jaar. Dit bewijst dat voedselveiligheid ook vandaag de dag heel belangrijk is en blijft.

Naar aanleiding van mijn scriptie over foodsafety bij Antwerpse kotstudenten heb ik een hygiënegids geschreven voor kotstudenten. Als theoretische achtergrond nam ik een enquête af van 74 kotstudenten. De enquête bestond uit 18 vragen waaronder 10 algemene en 8 kennisvragen. Om een statistische verwerking te kunnen doen, werden de 8 kennisvragen gequoteerd zodat de scores van de respondenten vergeleken konden worden. De voornaamste conclusie die voortkwam uit de enquête was dat elke student wel iets zou kunnen bijleren over voedselveiligheid. Bovendien zijn criteria voor voedselveiligheid in koten niet wettelijk vastgelegd, vandaar de keuze om een hygiënegids voor kotstudenten te schrijven. 

De gids geeft kort maar volledig de belangrijkste aandachtspunten weer van aankoop tot ongedierte& afvalbeheer. Er wordt gewerkt met afbeeldingen om de stukken tekst te begeleiden en alles wordt op een eenvoudige manier uitgelegd. In de toekomst zou deze gids eventueel kunnen bijdragen aan een kwaliteitsbeoordelingssysteem voor koten. De stad Antwerpen is al een tijdje volop bezig met het inspecteren van koten, ook wel krotspotting genoemd. Om nog een stapje verder te gaan in kwaliteitscontrole, zou Antwerpen via audits een certificaat kunnen uitreiken aan elke kotbaas die met zijn kot(en) voldoet aan de richtlijnen van de hygiënegids. Op die manier zullen studenten die een kot zoeken snel weten of de prijs-kwaliteitsverhouding van een kot goed zit en of de infrastructuur geschikt is voor een foodsafe kotleven. Dit is uiteraard maar één van de vele mogelijkheden binnen foodsafety voor studenten. Hopelijk heb ik met deze scriptie al een mogelijke denkpiste geopend.

Download scriptie (4.32 MB)
Universiteit of Hogeschool
AP Hogeschool Antwerpen
Thesis jaar
2014
Thema('s)