Hangjongeren: een integrale benadering. Een samenwerking voor positieve initiatieven en een integraal beleid voor rondhangende jongeren in Sint-Niklaas

Aaron
Goos

In 2013 eindigde na 4 jaar het samenwerkingsverband van verschillende organisaties die over heel Vlaanderen de campagne ‘De Hangman’ voerde. Deze campagne bevatte o.a. visieteksten, beleidsvoorstellen en praktijkvoorbeelden rond het thema ‘hangjongeren’. 6 Jaar na deze campagne gebeurt er in sommige steden en gemeenten bitter weinig rond dit thema. Sint-Niklaas is zo’n stad waar er vandaag de dag weinig tot niets (positiefs) gebeurt rond ‘hangjongeren’.

Er zijn evenwel tal van middenveldorganisaties in Sint-Niklaas die een rol zouden kunnen spelen in een positieve benadering van hangjongen. Tot nu toe is er hiervoor geen draagkracht, middelen of mogelijkheden. JOS vzw (Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas) is zo’n organisatie die wel wil werken voor en met hangjongeren maar tot op heden nog niets onderneemt.

De wens van JOS vzw om samen met verschillende organisaties rond te tafel te zitten en samen te werken in functie van het fenomeen hangjongeren ligt aan de basis van de zoektocht naar een integrale benadering van deze jongeren. Uit interviews met verschillende van die organisaties én uit een verdere analyse van de situatie in Sint-Niklaas wordt de volgende vraag afgeleid: “Hoe kunnen alle verschillende betrokken actoren in Sint-Niklaas samenwerken om positieve initiatieven voor hangjongeren en een integraal rondhangbeleid te ontwikkelen?”

Het antwoord wordt gevonden met behulp van drie brede invalshoeken. (1) De sociaalpedagogische invalshoek wil rondhanggedrag benaderen als positief, al dan niet cruciaal, voor de ontwikkeling en identiteitsvorming van jongeren. Door afstand te willen nemen van ouders moeten jongeren op zoek naar nieuwe identificatiefiguren. (2) De ruimtelijke invalshoek benaderd jongeren als feitelijke medeburgers die gebruik maken van de publieke ruimte. De nodige aandacht voor hangjongeren wordt gevraagd bij het opmaken, plannen en ontwerpen van de publieke ruimte én de participatie van hangjongeren aan deze processen. (3) De integrale benadering wil jongeren holistisch benaderen met behulp van een horizontaal samenwerkingsverband. Verschillende partners uit verschillende levensdomeinen dienen samen te werken om recht te doen aan de multidimensionaliteit van hangjongeren. Om dit te kunnen realiseren moet rekening gehouden worden met bepaalde voorwaarden betreffende samenwerkingsverbanden.

De uiteindelijke aanbevelingen geven enerzijds concrete adviezen en willen anderzijds een mentaliteitsverandering bij de lezer teweegbrengen. In eerste instantie moet het recht op rondhangen erkent, geformaliseerd en gesensibiliseerd worden bij betrokken instanties en in de brede samenleving. Het recht op rondhangen wijst echter niet op een laissez-faire benadering. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen aanvaardbaar, grensoverschrijdend en crimineel gedrag als kader voor handelingsacties. Vervolgens dient vindplaatsgericht jeugd- of welzijnswerk structureel ingepland te worden in functie van de dialoog, het welzijn van de jongeren, het behartigen van hun belangen en van de brugfunctie tussen verschillende organisaties.

Tot slot wordt geadviseerd een breed samenwerkingsverband in functie van zinvolle initiatieven en van een positief rondhangbeleid op te starten. De rol van JOS vzw is hierbij van enorm belang.

Download scriptie (568.98 KB)
Universiteit of Hogeschool
Odisee
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Evelyn Morreel