Zelfliefde is...

Sofie
Vandamme

 

image 123

… het begin van alles.

… de sleutel tot een gelukkig en gebalanceerd leven.

… niet eenvoudig.

In de huidige maatschappij worden hoge verwachtingen gesteld, iedereen moet een mooie carrière hebben, een groot huis, een florerend sociaal leven en een figuur voor in de boekjes. Dat is althans de boodschap die de media, de reclamewereld en de sociale platformen ons dagdagelijks voorschotelen. Wanneer een boodschap voldoende wordt herhaald, is het bijna onmogelijk om ze niet te geloven. Het vraagt een sterke persoonlijkheid en veel wilskracht om tegen deze stroom te durven ingaan, maar het vraagt vooral veel zelfliefde!

Zelfliefde VS egoïsme

In een tijd waar persoonlijke waarde gemeten wordt aan de hand van het aantal ‘likes’ die iemand ontvangt en het aantal ‘volgers’ die iemand kan verzamelen, is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen zelfliefde en egoïsme.

Zelfliefde geeft je de kracht om eigen keuzes te maken, grotere uitdagingen aan te gaan en gewoon jezelf te zijn. Het is werken naar de beste versie van jezelf.

Zelfliefde kan levens redden: Truus Druyts werkt bijvoorbeeld rond zelfliefde met kansarme vrouwen, deze vrouwen hebben het moeilijk en zijn hun gevoel van zelfliefde onderweg verloren. Door met deze vrouwen aan de slag te gaan en hen te doen inzien dat ze zichzelf graag mogen zien, heeft Truus 80 procent van de vrouwen waarmee ze gewerkt heeft, uit de kansarmoede gehaald en is er bij die vrouwen geen sprake van herval.

Egoïsme daarentegen wijst op een tekort aan zelfliefde en komt voort uit angst, weinig vertrouwen en ongezonde denkpatronen. Mensen hebben schrik dat ze bestempeld zullen worden als egoïstisch wanneer ze zichzelf graag zien en daarom gaan ze overcompenseren en onnodig hard zijn voor zichzelf.

Hoe doe je dat, jezelf graag zien?

Er zijn talloze stappenplannen voor zelfliefde te vinden op het internet, maar deze zijn vaak symptoombestrijding en pakken de onderliggende oorzaak niet aan. Tips zoals ‘trek je niet aan wat andere van jouw denken’, ‘geef aan waar je grenzen liggen’ en ‘neem wat tijd voor jezelf’ zijn goede tips, maar helpen iemand met een groot tekort aan zelfliefde vaak niet voorruit.

Om een antwoord te geven op de vraag ‘hoe leer je jezelf graag zien?’, heb ik eerst moeten leren om mezelf graag te zien.

"Zelfliefde heeft mij opnieuw laten dromen en het duwtje in de rug gegeven dat ik nodig had om ‘de Kik-cirkel’ te ontwerpen."

De Kik-cirkel is een coaching methodiek en heeft als doel zelfliefde te bevorderen bij iedereen die een duwtje in de rug kan gebruiken. De Kik-cirkel zou een leidraad kunnen zijn voor coaches en zorgverleners die mensen helpen tijdens hun traject naar zelfliefde.

De Kik-cirkel

image 128

De methodiek bestaat uit 5 fasen: Zelfkennis, Zelfacceptatie, Zelfvertrouwen, Zelfliefde en Reflectie. Deze vijf fasen vormen samen de actieve cirkel, waarin actief gewerkt wordt naar de volgende fase in de cirkel, aan de hand van coachingsessies.

Door actief naar zelfliefde te werken treedt de bonuscirkel in werking. De bonuscirkel is, zoals het woord het zegt, een bonus. Net zoals er synergie ontstaat bij het samenwerken in team, ontstaat de bonuscirkel in de Kik-cirkel.

De inner-voice speelt een sleutelrol in zelfliefde en ook in deze methodiek. De inner-voice is een verzameling van alle gedachten en overtuigingen die door ons hoofd gaan. Het is als het ware een rechter die in ons hoofd zit en al onze handelingen, gevoelens en gedachten in de gaten houdt. Wanneer de boodschap van deze rechter overwegend negatief is, is er weinig sprake van zelfliefde. In de Kik-cirkel is het de bedoeling om van de koude, gemene en strenge rechter een warme, gemoedelijke en vriendelijke rechter te maken. Deze mag ons steeds begeleiden en het verschil tonen tussen goed en kwaad, hij mag dus niet volledig stoppen met kritiek geven, maar het kan best opbouwende kritiek worden.

Om een link te leggen tussen het individu en zijn omgeving, is er in de methodiek ook ‘het groter geheel’. In het onderdeel ‘het groter geheel’ gaan we op zoek naar de context waartoe de coachee behoort en vooral de context waartoe de coachee wil behoren om zijn zelfliefde te kunnen bevorderen.

Om het model te testen, zijn er verschillende coachingsessies uitgeschreven en is het traject door 3 verschillende proefpersonen doorlopen. Tijdens deze proeftrajecten werd duidelijk dat de Kik-cirkel een positief effect heeft op de zelfliefde van de deelnemers, maar ook dat het meermaals doorlopen van de Kik-cirkel noodzakelijk is om zelfliefde mooi te verankeren.

Graag sluit ik dit artikel af met een warme oproep aan al wie dit leest, om jezelf graag te zien! Ga tegen de stroom in, wees helemaal jezelf en gun jezelf dat duwtje in de rug.

image 129

 

Download scriptie (1.33 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Elke Vandorpe, Lieselot Bossuyt