Het effect van de Limburgse studielening: ex-leners bevraagd

Riet-Bensy
Bertels

Het effect van de Limburgse studielening: ex-leners bevraagd.

Samenvatting bachelorproef (18/20 – UCLL Hasselt)

Kijken naar het effect van een studielening op ex-leners binnen het Contactpunt Limburgse Studieleningen= kijken vanuit verschillende invalshoeken

(= theoretische achtergronden kansarmoede en maatschappelijke kwetsbaarheid, het hoger onderwijs en het gelijke kansen-beleid in Vlaanderen,  en de specifieke Limburgse situatie) naar deze ex-leners.

Op deze manier vertrekken we vanuit een totaalbeeld voor onze onderzoeksvraag: “welk effect heeft het krijgen van een renteloze studielening op de studievoortgang van ex-leners met studies in Limburg tussen september 2007 en juni 2014?”

We kregen een positieve respons van 63% op 91 bevraagde ex-leners.

Over het algemeen zijn we positief verrast over de hoge responsgraad en over de positieve resultaten, we hebben daarom heel veel diepte-analyses met kruising van variabelen gedaan om mogelijk sociaal-wenselijk antwoord-gedrag te kunnen uitsluiten.

De resultaten uit de verkregen antwoorden van de respondenten sterken ons meer dan ooit in de overtuiging om het Contactpunt in coördinatie en in werking verder te vrijwaren en te kunnen uitbreiden.

Dit doen we door de presentatie van het onderzoeksrapport:

1. voor UCLL, UHasselt, PXL Hogeschool Limburg en provinciebestuur Limburg (op 18 maart 2016)

2. op andere bestuursniveaus (in de loop van 2016),

waarbij we de meerwaarde van de studielening wel effectief kunnen aantonen.

Want we zien de meerwaarde in de resultaten voor:

-       het behalen van het diploma Hoger Onderwijs (86%);

-       het opvangen van een langere studieperiode (60%);

-       het betalen van verplichte en bijkomende studiekosten (78%);

-       het mee toegankelijk maken van (bijkomende) ondersteunende maatregelen voor kwetsbare studenten (88%).

In de toekomst willen we het onderzoek gaan uitbreiden naar alle ex-leners, van voor 2007 en van na 2014. Deze doelgroep  kent ook Limburgse studenten met studies buiten Limburg.

Verder bekijken we samen met het hoger onderwijs in Limburg de mogelijkheid voor een grootschalig onderzoek naar het effect van de steunmaatregelen op de studievoortgang bij de Limburgse studenten met studies in Limburg, in samenwerking met de hoger onderwijsinstellingen in Limburg (PXL, UC-LL en UHasselt) samen met het provinciebestuur van Limburg.

Download scriptie (98.1 KB)
Universiteit of Hogeschool
UC Leuven-Limburg
Thema('s)