Het effect van preoperatieve informatie op het postoperatieve herstel bij de orthopedische patiënt.

Evelien
Rosseel

Kan een informatiesessie vooraleer men een (orthopedische) ingreep dient te ondergaan, het revalidatieproces in alle mogelijke aspecten verbeteren?

 

Stel je voor: je dient voor het eerst geopereerd te worden maar je weet niet precies wat er allemaal bij deze ingreep te pas komt. Welke mogelijke complicaties kunnen er optreden? Wat zal er allemaal met mij op het operatiekwartier gebeuren? Bestaat er een mogelijkheid om mijn revalidatieproces vlotter te laten verlopen enz. Al deze zaken spoken door je hoofd en zorgen voor –misschien wel onnodige- angst of stress.

Belang van relevante informatie

Wanneer we dergelijke ingrepen dienen te ondergaan die een grote invloed uitoefenen op onze gezondheid, hebben we bijna automatisch de neiging om hierover meer informatie te willen. Denk maar aan het feit dat wanneer men ziek is, men al snel enkele symptomen zal googelen. Toch dient men zich hiervan bewust te zijn dat niet alle informatie op het net betrouwbaar is en er meerdere bronnnen aan informatie bestaan. Zo werd ook in dit onderzoek ‘uitgedokterd’ welke bron aan informatie de meest relevante is.

Het is dus belangrijk dat, vooraleer we een bepaalde ingreep ondergaan, voldoende ingelicht worden. Zo bleek uit verschillende onderzoeken dat het verschaffen van preoperatieve informatie (voor de operatie) heel wat voordelen heeft zoals het verminderen van angst voor de ingreep, een verminderde hospitalisatieduur (duur van opname), een vermindering in de vraag naar postoperatieve (na de ingreep) pijnmedicatie, een toegenomen patiënttevredenheid alsook zorgt voor een verbetering in de zelfzorg. (Kruzik, 2009; Jordan et al.,2014; Garretson,2004; Lee&Lee, 2012; Bilberg et al., 2012).

Verder blijkt dat patiënten zich onnodig zorgen maken als gevolg van onvoldoende preoperatieve voorbereiding en gebrek aan informatie over het postoperatief verloop. Zo gaven patiënten vaak volgende zaken aan zoals onverwachte pijn, vermoeidheid en het onvermogen tot zelfzorg.



Ook blijkt dat preoperatieve educatie de patiënt immers relevante informatie bezorgt omtrent het chirurgisch proces, de te verwachten gewaarwordingen zoals angst en de beoogde resultaten. (Kruzik, 2009). Het verschaffen van preoperatieve informatie kan dus aanzien worden als een hulpmiddel om de resultaten na een ingreep te verbeteren. Dit biedt de patiënten de mogelijkheid om dankzij adequate preoperatieve informatie realistische verwachtingen voor ogen te houden.

Praktijkonderzoek 

Veel belovende woorden en bevindingen vanuit literaire studies, vind je niet? Maar zijn deze bevindingen ook effectief waar?Ik vond het zeker en vast de moeite waard om hier een onderzoek aan te wijden, vooral omdat men dankzij de bevindingen vanuit dit onderzoek mogelijke zaken kan waarnemen die te pas kunnen komen om een patiënt doorheen het gehele proces; dat start van voor de opname in het ziekenhuis t.e.m. het ontslag van de patiënt te begeleiden.

Voor dit onderzoek baseerde ik mij op patiënten die een orthopedische ingreep ondergingen (namelijk het laten plaatsen van een totale knieprothese). Hiervoor volgde ik zelf een aantal preoperatieve informatiesessies bij (ook wel teaching classes genoemd) zodat ik zelf een beeld kreeg in wat er zich tijdens zo’n sessie allemaal afspeeld. Verder stelde ik ook een patiëntenenquête waarbij onderandere de patiënttevredenheid, postoperatieve beleving en levenskwaliteit bevraagd werd, alsook enkele formele interviewvragen die voorgelegd konden worden aan de ethische comissie.

Dit was nodig om goedkeuring te krijgen tot het uitvoeren van het onderzoek, daar ik rechtstreeks patiënten wou bevragen en dus zo rekening diende te houden met hun privacy. Deze bevragingen gebeurden zowel bij patiënten die voor hun ingreep informatie verkregen hadden dankzij een teaching class als bij patiënten die voor hun ingreep geen informatie verkregen hadden. Op deze manier kon er nagegaan worden of er daadwerkelijk een verschil te merken was in angst, pijn, revalidatieproces, enz. Verder ging ik ook na welk effect deze ingreep had op hun levenskwaliteit en of er daadwerkelijk sprake was van een verminderde verblijfsduur (aantal ligdagen) indien men preoperatieve informatie verkregen had.

Alle bevindingen die uit het onderzoek naar voor kwamen, werden uitvoerig vergeleken met de bevindingen vanuit het literair onderzoek. Deze opmerkelijke bevindingen werden statistisch uitgewerkt en verder werden er nog enkele aanbevelingen voor de praktijk geformuleerd.

Zelf benieuwd naar de resultaten i.v.m. het effect van preoperatieve informatie op  het postoperatief herstel? Lees dan snel het onderzoek en weet wat je te doen staat indien je ooit een chirurgische ingreep moet ondergaan.

Download scriptie (5.54 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2015
Promotor(en)
n.v.t.
Thema('s)