Het eindspel van endometriose

Britt
Emanuel

image 724Foto door cottonbro studio op Pexels:
https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-bed-ziek-vaststelling-6542699/

 

Stel je voor: je wordt gewekt door je wekker, staat op en begint aan een doorsnee werkdag. Na een smakelijk ontbijt loop je nog snel een rondje om je vervolgens klaar te maken voor het werk. Eenmaal aangekomen: een lach, een groet, een blij gezicht. "Het lijkt zo gewoon" zoals Willy Sommers zou zeggen. Maar wat niemand weet, is dat je eigenlijk elke dag een masker opzet. Terwijl je zo normaal mogelijk probeert te functioneren in onze samenleving, voel je duizenden messteken in je buik. Het lijkt wel alsof je lichaam uitgewrongen wordt als een “vod”.

 

Endowatte?

Voor één op de tien vrouwen op deze wereld is dit de harde realiteit. Zij lijden aan de meedogenloze ziekte: endometriose. Een chronische aandoening waarbij goedaardig weefsel, gelijkend op baarmoederslijmvlies, wordt aangetroffen in het lichaam. Dit gaat vaak gepaard met een scala aan symptomen, velen gelijkend op extreme menstruatiepijnen. Maar wat velen niet weten, is dat deze ziekte tot onvruchtbaarheid en chronische pijn kan leiden. Helaas door onvoldoende kennis over het ontstaan van endometriose bestaan er slechts symptoom verlichtende behandelingen.

 

image 732

Foto door Jonathan Borba op Unsplash:
https://unsplash.com/photos/bLjPKYjulQ4

 

Pijn? Doe eens even normaal.

Slechts 20% van de Belgische bevolking heeft ooit van endometriose gehoord. Dit betekent dat veel vrouwen die aan endometriose lijden, denken dat de pijn die ze ervaren gewoon "normaal" is.

In de medische wereld is endometriose onvoldoende bekend vanwege de zeer diverse klachten die moeilijk te herkennen zijn. Hierdoor duurt het zo’n 10 jaar voordat een correcte diagnose wordt gesteld bij een endometriosepatiënt. Maar ook ons onderwijs laat veel endometriosepatiënten in de kou staan. Vaak wordt tijdens lessen seksuele opvoeding wel een goede basis gelegd, maar blijkt de kern vergeten te worden: welke menstruatiesymptomen zijn nu eigenlijk wel normaal? Dit samen met het taboe op het bespreken van menstruatiepijnen, zorgt ervoor dat endometriose onvoldoende bekend is. Hierdoor worden extremere pijnen weggewimpeld. Het is iets wat je vaak hoort wanneer je als vrouw menstruatiepijn hebt: "Dat hoort er nu eenmaal bij," of "Ik heb dat ook, maak je geen zorgen." Maar wat is eigenlijk echt normaal? Dit was de vraag waarop ik met mijn bachelorproef een antwoord wilde bieden.

 

Tijd voor actie

Het spreekt voor zich: hoe eerder men weet over het bestaan van endometriose, hoe sneller deze ziekte kan worden gediagnosticeerd en worden behandeld. Je bespaard er tenslotte iemand 10 jaar leed mee. Daarom is het ideaal om endometriose aan te kaarten op de middelbare schoolbanken.

Maar hoe bespreek je zo’n onderwerp waar een taboe op rust met tieners? Met een educatief spel natuurlijk. Zo ontwikkelde ik met de hulp van de vzw behindendo (www.behindendo.be) “the end(o)game” (theendogame.wixsite.com/theend-o-game). Met “the End(o)game” leren jongvolwassenen spelenderwijs de symptomen herkennen van endometriose. Het doel van het spel is zeer simpel: vul de bewustwordingsmeter voordat de endometriosemeter dit doet. Dit doe je aan de hand van de actie- en doorsta-kaarten te spelen. Het spel kan breed worden ingezet. Je kunt het spelen met je gezin, vrienden en zelfs op school tijdens seksuele opvoeding om op een educatieve en leuke manier kennis te maken met abnormale menstruatiesymptomen.

 

Doos 0

Download scriptie (19.05 MB)
Genomineerde shortlist Bachelorprijs
Universiteit of Hogeschool
Arteveldehogeschool Gent
Thesis jaar
2023
Promotor(en)
Bart Missant