“Toen ik geen geschikte applicatie vond, ontwierp ik er zelf één”

Sarah
Polfliet

Ambitieus? Zo kan je Sarah Polfliet wel noemen ja. Voor haar bachelorproef zocht ze een manier om iemands computer volledig over te nemen in de browser. Geen enkele applicatie biedt momenteel die mogelijkheid dus ging ze zelf aan de slag. Mét resultaat.  

Niets nieuws onder de zon, of toch?

Akkoord, een scherm overnemen vanop afstand kan momenteel al. Een scherm overnemen in de browser en dus zonder installatie van een extra applicatie nog niet. Daar wou Sarah graag verandering in brengen. Het is tijdens haar stage dat ze merkte hoe hoog die nood was…

Begin dit jaar ging ze aan de slag bij multimediabedrijf Ocular die interactieve belevingen creëert voor bedrijven en musea. Niet alleen in fysieke ruimtes, maar ook in een virtuele showroom bijvoorbeeld. Die showroom bestaat altijd uit een box met vier wanden, een plafond en een vloer. Elke bezoeker ontdekt al doende meer over het bedrijf in een interactieve 3D-omgeving. Ocular zocht al langer naar een geschikte manier om bezoekers zelf controle te geven over het scherm, maar die bleek er voor de browser niet te zijn. Sarah besloot dan ook om er haar bachelorproef van te maken.

Ze bestudeerde verschillende technologieën en werkte naar een ‘Proof of Concept’ toe. Dat is een specifieke methode die de praktische haalbaarheid van een concept bepaalt. Het onderzoek zelf bestond uit drie grote onderdelen. Eerst zocht ze naar een manier om verschillende gebruikers met elkaar te laten connecteren en daarna onderzocht ze de mogelijkheid om een scherm te delen in de browser. Tot slot dacht ze na over de bediening van de muis.

image-20210913215543-1

Hoe gaat dat technisch in zijn werk?

PeerJS die gebruikmaakt van het WebRTC-protocol maakt het mogelijk om een scherm te delen in de browser. Dit protocol maakt het namelijk mogelijk om webapplicaties voor spraak- en videogesprekken te maken. Hierdoor kunnen mediastreams aangemaakt en ook verstuurd worden. Een mediastream bevat bepaalde media zoals een video bijvoorbeeld. Die video wordt dan in realtime verstuurd naar andere personen waardoor zij de video ook kunnen zien. En dat is precies hoe een scherm gedeeld kan worden in de browser, de media stream bevat dan een video van het gedeelde scherm.

Voor de besturing van de muis gebruikte Sarah RobotJS. Eerst wordt elke beweging van de muis gedetecteerd en wordt RobotJS hiervan op de hoogte gesteld. RobotJS zorgt er dan voor dat deze beweging ook bij andere gebruikers zichtbaar wordt. Telkens wanneer iemand klikt, wordt dit opgevangen en doorgestuurd naar het systeem.

Het eindresultaat: een unieke Proof of Concept waar toekomst in zit

image-20210913215543-2

Het resultaat van Sarah’s onderzoek is een Proof of Concept die aantoont hoe iemand een gedeeld scherm kan beheren en de controle kan overnemen in de browser. Momenteel is het zo dat de persoon in kwestie daarvoor een link en een unieke code nodig heeft, maar bij verdere ontwikkeling zou dat met een enkele link mogelijk zijn. Dat houdt dus in dat iemand met één klik het scherm kan bedienen.

Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2021
Promotor(en)
Davy De Coster