Het leven en afscheid van een oudere hond.

Kelly
De Naeyer

De relatie tussen mens en hond is niet altijd geweest wat ze nu is. Dankzij de moderne diergeneeskunde leven honden veel langer dan enkele decennia geleden. Ook de plaats van de hond ten opzichte van het gezin is verandert.

Wanneer is een hond oud? Het leven van een hond kan men in drie grote fasen indelen: de pupfase, de volwassenheidsfase en de fase van de oudere hond, de zogenaamde ‘senior’-fase. Wanneer een hond oud is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er de genetische aanleg van het individu, de grootte en het gewicht van het ras, de voeding en eventuele ouderdomskwalen.

Bij het ouder worden, wordt de hond zich gewaar van allerlei lichamelijk en mentale veranderingen. Hierdoor kan een hond onzeker worden. Enkele aanpassingen dienen zeker in aanmerking genomen te worden. Dit zijn voornamelijk de beweging van uw senior, de mentale stimulatie, de vertrouwensrelatie tussen mens en hond, het verlies van mobiliteit, de slaapplaats en de voeding. Ook regelmatig op controle gaan bij de dierenarts is een must.

Bijna elke senior krijgt wel last van ouderdomskwalen. Door de beperkingen in omvang van dit werk worden ze niet allemaal besproken. De voornaamste kwalen komen aan bod. Dit zijn de vermindering van zintuigen zoals het geval is bij  ouderdomscataract en hardhorigheid/doofheid, obesitas, kanker, hartaandoeningen meer specifiek degeneratieve klepinsufficiëntie, artrose, parodontale aandoeningen zoals tandplak, tandsteen, tandvleesontsteking en loslaten en uitvallen van tanden, chronische nierinsufficiëntie en het cognitief disfunctie syndroom.

Wanneer het einde nabij is, moet soms de moeilijke beslissing genomen worden om de hond te euthanaseren. Dit is een zwaar en moeilijk proces dat iedereen in de omgeving van de hond treft.
 

Download scriptie (4.47 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool Gent
Thesis jaar
2012
Thema('s)