Het mannelijk seksueel functioneren na besnijdenis: Een systematische literatuurstudie

Kevin
Petré

Inleiding

De World Health Organization (WHO) en de Verenigde Naties schatten dat ~ 30% van de mannen  wereldwijd besneden zijn, en dat voornamelijk in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika (World Health Organization & UNAIDS, 2007). Een besnijdenis wordt uitgevoerd omwille van culturele, religieuze en medische redenen, zoals infecties, abnormaliteiten. Toch is er niet veel bekend over het effect van een circumcisie op het seksueel functioneren.

Methoden

Een systematisch literatuuronderzoek werd uitgevoerd. Combinaties van zoektermen werden gebruikt, die rekening hielden met de DSM-V classificatie voor seksuele disfuncties, de seksuele responscyclus van Masters en Johnson, en de toevoeging  van ‘verlangen’ door Kaplan.

Resultaten

De zoekopdrachten in de databanken Pubmed, Embase en Web Of Science identificeerden 1203 artikelen waarvan er uiteindelijk 43 werden geselecteerd. De IIEF, de BMSFI en de IELT zijn de meest gebruikte meetinstrumenten. In 19 artikelen werd het seksueel functioneren ‘voor’ en ‘na’ de eigenlijke ingreep (operatie) op een prospectieve manier met elkaar vergeleken.

Discussie

Onderzoek naar de invloed van besnijdenis op het mannelijk seksueel functioneren is niet eenduidig: sommige studies melden dat een besnijdenis het seksuele functioneren negatief beïnvloedt, terwijl andere studies erop wijzen dat het seksueel functioneren niet nadelig beïnvloed wordt door een besnijdenis, en enkele onderzoeken melden dat het seksueel functioneren verbetert bij een besnijdenis.

Download scriptie (1.32 MB)
Universiteit of Hogeschool
KU Leuven
Thesis jaar
2019
Promotor(en)
Prof. Dr. Albersen Maarten
Thema('s)