Het plannen van routes voor toeristen aan de hand van meerdere criteria

Ine
Umans
  • Ine
    Umans

Het plannen van routes voor toeristen aan de hand van meerdere criteria  Umans Ine

U vertrekt voor enkele dagen naar een bestemming. U bent een toerist op die bestemming op zoek naar cultuur. Wat gaat u op die bestemming bezichtigen? Hoeveel tijd heeft u ter beschikking om die bezienswaardigheden te bezoeken? Stel dat u gekozen heeft om X aantal bezienswaardigheden te bezoeken, wanneer gaat u dan dewelke bezoeken? Misschien is het beter om de bezienswaardigheden in een andere volgorde te bezoeken zodat de route tussen de bezienswaardigheden optimaler bevonden wordt? Verschillende vragen die samen met de overvloed aan informatie vanuit verschillende invalshoeken ervoor zorgen dat het plannen van een reis geen gemakkelijke opgave is voor een toerist.

Reisbureaus en ontwikkelde aanbevelingsystemen zijn er om de toerist te helpen in het plannen van zijn reis. Bij het uitvoeren van de geplande reis kunnen echter problemen opduiken zoals een foutief aangebrachte sluitingsdag of het ontbreken van tijdelijke informatie bijvoorbeeld theatervoorstellingen. De personalised electronic tourist guide (PET) is een applicatie die deze problemen kan voorkomen.

De PET is gebaseerd op het voorkomen van het tourist trip design probleem (TTDP). De problematiek rond het oplossen van toeristische problemen is actueel. Toeristen hebben nood aan effectieve ondersteuning van hun besluitvorming omtrent de selectie van bezienswaardigheden en een route hiertussen. Het probleem bestaande uit het selecteren van een route tussen de verschillende bezienswaardigheden met als doel de voldoening van de toerist te maximaliseren, wordt geclassificeerd als een tourist trip design probleem. Startend vanuit het meest eenvoudige probleem, het orienteering probleem, wordt getracht te evolueren naar een complexer probleem, het multi-constraint team orienteering problem with multiple time windows. Deze evolutie zorgt ervoor dat met meer factoren rekening gehouden wordt zoals het beschikbare budget van de toerist of verschillende openingsuren van bezienswaardigheden op verschillende dagen.

Aangezien de toerist snel over een oplossing voor zijn probleem wil beschikken, zijn efficiënte algoritmen nodig die in realtime een oplossing voor het TTDP kunnen aanbieden. Verscheidene auteurs hebben gepoogd een oplossingsmethode te ontwikkelen voor de verschillende gradaties van tourist trip design problemen. In de literatuurstudie worden zowel exacte algoritmen als heuristieken aangehaald die dienen als oplossingsmethoden voor tourist trip design problemen. Vertrekkend vanuit deze beschikbare algoritmen, wordt in de praktijkstudie een tabu search algoritme beschreven om een specifiek probleem op te lossen. Een oplossing wordt voorgesteld voor een toerist die de stad Hasselt gedurende twee dagen bezoekt.

Het is mogelijk een toeristische route te plannen met als doel de meest interessante locaties te bezoeken, rekening houdend met budget- en tijdsbeperkingen alsook met verscheidene criteria aangaande de aantrekkelijkheid van locaties.

Universiteit of Hogeschool
Universiteit Hasselt
Thesis jaar
2013