8 inzichten over het imago van duurzame voeding en communicatie

Carla
Dejonghe

Duurzame voeding, moeilijk hé? Wat is dat nu net? Het blijkt een moeilijk onderwerp te zijn om over te communiceren. Via verschillende media worden er diverse imago’s geschetst. Dit maakt de situatie heel complex, zowel voor u, de consument als voor de zender van de communicatie. Want geef toe, als ze in de krant A zeggen, maar uw favoriete influencer zegt B, zal u ook wat verward zijn.

De doelstelling van deze bachelorproef was om enerzijds een duidelijker beeld te schetsen van duurzame voeding en de elementen die eraan verbonden zijn. Anderzijds het van belang van de communicatie via pers en Instagram te analyseren inzake hun efficiëntie en duidelijkheid.

Onderzoeksvraag

Om dit onderzoek zo relevant mogelijk te maken, werd volgende onderzoeksvraag gehanteerd: Hoe beïnvloeden de imago’s van duurzame voeding op Instagram en in de digitale versie van drie Belgische perstitels, de communicatie van food-ondernemingen?VRAAG

Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, werden diepte-interviews en inhoudsanalyses uitgevoerd om een antwoord te kunnen bieden. Bij de inhoudsanalyses werd nagegaan wat er in de pers en op Instagram verscheen over het onderwerp.

And the results?

Nadat de resultaten van het kwalitatieve onderzoek en het literatuuronderzoek zijn geanalyseerd, kan een algemene conclusie worden gevormd om een finaal antwoord te geven op de onderzoeksvraag.

Uit het literatuuronderzoek alleen kon de onderzoeksvraag niet worden beantwoord. Het bood wel duiding bij verschillende belangrijke begrippen en concepten; wat nodig was om een succesvol verder onderzoek te garanderen. Duurzame voeding, labelgebruik, maatschappelijk verantwoord ondernemen, influencers, influencermarketing, opinieleiderschap en consumentenbeïnvloeding werden onder andere uitgelegd.

Om tot een volledig antwoord te komen, volgde een kwalitatief onderzoek bestaande uit diepte-interviews en inhoudsanalyses, hierbij werd geanalyseerd wat er in de pers en op Instagram verscheen over duurzame voeding. Tijdens het onderzoek werkten beide onderzoeksmethodes aanvullend: wat werd gezegd in de interviews, werd ook effectief bevestigd in de inhoudsanalyses en omgekeerd. Hieruit kunnen dus verschillende algemene conclusies worden getrokken.

Ja maar, hoe zit het nu concreet?

Eerst en vooral de term duurzame voeding. De term wordt als een heel complex gegeven gezien met enorm veel facetten en thema’s. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat men nooit een volledig beeld heeft van wat duurzame voeding precies is.MINDMAP_Term_DuurzameVoeding

Over labelgebruik bestaan er vandaag de dag nog veel twijfels en bedenkingen. Labels kunnen pas dienen als gids voor consumenten wanneer ze er de betekenis van kennen. Als dit niet het geval is, creëert het een extra verwarrende factor voor de consument wat tot twijfel leidt in hun koopgedrag.

Over duurzame voeding wordt er via pers, influencers op Instagram en websites van bedrijven gecommuniceerd. Geschreven pers en influencers hebben beiden een grote invloed op het consumentengedrag en op het imago van duurzame voeding. Ieder mogelijk kanaal heeft daarentegen wel zijn eigen moeilijkheden.

Journalisten krijgen steeds vaker het verwijt niet objectief genoeg te zijn, hetgeen een negatief effect heeft op hun geloofwaardigheid. Over duurzame voeding verschijnen er weinig artikels omdat het een onderwerp is met weinig nieuwswaarde.

Wat er over het onderwerp verschijnt in de geselecteerde kranten is neutraalpositief, vooral als het over lokale projecten gaat.

Influencers verliezen geloofwaardigheid als er geen doordachte match is tussen het merk en de influencerbrand bij influencermarketing. Op Instagram zijn er allerlei foodies die het onder andere over duurzame voeding hebben. Maar om een geloofwaardige en authentieke boodschap te brengen, moet de influencerselectie zeer doordacht gebeuren. De gemonitorde influencers schreven enkel positieve zaken over duurzame voeding.

Bedrijven die over hun duurzaamheidsinitiatieven communiceren in het kader van Corporate Social Responsability hebben een negatieve invloed op het imago van duurzame voeding. Door enkel over de positieve zaken te communiceren, komt deze informatie niet oprecht over. Hierdoor worden de twijfels rond duurzame voeding enkel in de hand gewerkt. Vaak zijn deze gegevens ook moeilijk te vinden op hun websites.

Afhankelijk van de doelgroep die men viseert, kan men de gewenste opinieleider selecteren om de communicatieboodschap over te brengen. Voor de consumenten primeert de zender van de informatie of communicatie boven het medium waarlangs dit gebeurt. Hierdoor moet er een weloverwogen keuze worden gemaakt.

Welke journalist de informatie krijgt toegestuurd of met welke influencer er wordt samengewerkt, bepaalt het slagen van je communicatie.

Het allerbelangrijkste van gelijk welke communicatie omtrent duurzame voeding is transparant communiceren. De consumenten hebben nood aan een eerlijk en transparant verhaal, enkel zo kan op lange termijn een vertrouwensband worden opgebouwd.

In deze 8 punten, kun je de algemene inzichten van deze bachelorproef samenvatten. Met deze nieuwe kennis, werd in het kader van deze bachelorproef ook een communicatiehandleiding uitgewerkt. Op deze manier hebben (communicatie)bedrijven een concrete oplossing voor het communicatieprobleem dat bestaat!Handle

Ga jij vanaf nu anders kijken naar duurzame voeding en de communicatie errond?

 

Download scriptie (7.73 MB)
Universiteit of Hogeschool
Hogeschool West-Vlaanderen
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Caroline Baert