Pakrinson wat als het je morgen treft?

Jolien
Wevers
  • Linde
    Peters
  • Laura
    Davids
  • Luk
    De la Haye
  • Alice
    Ingabire

Stel dat een van je ouderes morgen de diagnose krijgt dat hij of zij aan de ziekte van Parkinson lijdt. 

Weet jij dan wat dit wilt zeggen of hoe zij verder kunnen functioneren? 

De ziekte van Parkinson komt meer en meer voor door de D-vergrijzing, maar wat is nu eigenlijk de ziekte van Parkinson? Dit is een langzame progressieve aandoening van het zenuwstelsel ( in de hersenen). Deze wordt gekenmerkt door beven (tremor) in rust, stijfheid ( rigiditeit) en traagheid. De ziekte van Parkinson heeft te maken met de overdracht van een neurotransmittor namelijk dopamine. Hierbij is er een te kort wat leidt tot verlies aan coördinatie en planning van onze bewegingen. Verder heeft dopamine ook invloed op onze stemming en emotie. 

Vaak heeft de omgeving (familie en vrienden) er het moeilijk mee met dat ze niet altijd even goed kunnen functioneren zoals voor de diagnose ondanks ze therapietrouw zijn ( innemen van medicatie en volgen van fysiotherapie). Het is van belang te weten dat de persoon zelf hier niets aan kan doen. 

Niet enkel kan er gebruik gemaakt worden van orale medicatie indien met aan wettelijk bepaalde voorschriften voldoet kan er een pomp geplaatst worden die verbonden wordt met de dunne darm of er kunnen elektroden geplaatst worden in de herenen.

Het is van belang de persoon blijvend te stimuleren maar op zijn eigen tempo. Weet dat er altijd een off moment kan zijn.

Weet je nu wat je kan verwachten bij de ziekte van Pakrinson? 

Download scriptie (1.13 MB)
Universiteit of Hogeschool
UC Leuven-Limburg
Promotor(en)
Jolien Wevers
Thema('s)
Kernwoorden