Hybridisatie van westerse en oosterse woonpatronen

Fateha
Sh Naveed

Hybridisatie van westerse en oosterse woonpatronen

Als dochter van geïmmigreerde ouders, ben ik met twee culturen opgegroeid. Met de Pakistaanse cultuur thuis en de Belgische cultuur daarbuiten, heb ik op vlak van cultuur veel bijgeleerd vanuit twee verschillende werelden en perspectieven.

Op vlak van ‘wonen’ merkte ik al vrij vroeg dat de Belgische wooncultuur en Pakistaanse wooncultuur grotendeels hetzelfde waren. Zo hebben wij uiteraard ook een zetel waar wij op zitten als we televisie kijken en eten wij aan een eettafel, maar toch merkte ik dat er kleine verschillen waren. Soms maken wij op een andere manier gebruik van de ruimte.

Als er veel familie over de vloer komt en er niet genoeg plaats is aan de eettafel, leggen wij een tafelkleed op de grond, zodat ook daar rond al zittend gegeten kan worden. Ook al lijkt dit vreemd en ongewoon, voor mij was het vrij normaal en het zorgde voor de meest gezelligste momenten.

Een verrijking van het eurocentrische cohousing-concept?

Een cohousingproject rond het Karmelitessenklooster in Gent, heeft mijn interesse in cohousing aangewakkerd. Het heeft me doen denken aan enkele Pakistaanse woongewoontes die ook terugkomen binnen ‘cohousing’, maar net op een andere manier.

image-20200811110514-1

Mijn interesse in deze twee onderwerpen (Pakistaanse wooncultuur & cohousing), zal daarom de vertrekbasis vormen van deze thesis. Via multiculturele principes, wil ik de factoren en onderliggende systemen vinden die de kwaliteiten van het “cohousen” kunnen versterken. Ik wil de aspecten van het wonen en het gebruik van ruimtes herbekijken vanuit “mijn” cultureel perspectief. De conclusies die ik ga trekken uit dit onderzoek, wil ik toepassen op mijn masterproject om dan te bekomen tot een cohousingproject.

In dit onderzoek zullen we specifiek focussen op de wooncultuur op het Pakistaanse platteland en dorpen zoals Pashawar, Multan en Rawalpindi. We maken deze keuze omdat deze plaatsen een authentieke manier van wonen hebben en dat maakt het voor deze thesis relevanter. De grote steden in Pakistan zoals Islamabad zijn vrij gemoderniseerd, waardoor het verschil in wooncultuur minder groot is.

In dit onderzoek is onderzocht naar welke typologische woonstructuren in Pakistan interessant zijn en waar de verschillen liggen met bestaande cohousing projecten in Vlaanderen. Vanuit deze vergelijking is gezocht naar hoe we mogelijke pistes kunnen aanreiken om de woonkwaliteiten binnen cohousing projecten in Vlaanderen kunnen versterken op basis van woonpatronen in Pakistan en meer bepaald de ‘haveli’s’.

image 97

Gecombineerd onderzoek

Voor dit onderzoek maken we gebruik van verschillende onderzoeksmethodes. Door middel van literatuurstudie zullen we eerst voldoende informatie opnemen rond de twee grote onderwerpen ‘cohousing’ en de ‘Pakistaanse wooncultuur’.

Om deze literatuurstudie beter te begrijpen en te verbeelden zal gebruik gemaakt worden van het artistiek onderzoeksluik. Door middel van snelle schetsschema’s zal de geschreven informatie verbeeld worden. Verder bestaat een groot deel van het onderzoek uit case study’s naar heel wat cohousing projecten zowel in België als in Pakistan.

De verworven kennis uit de literatuurstudie en case study’s worden praktisch toegepast op het masterproject.

 

Download scriptie (20.73 MB)
Universiteit of Hogeschool
Universiteit Hasselt
Thesis jaar
2020
Promotor(en)
Saidja Heynickx