Identificatie van Ascarophis sp. in Scorpaena porcus door morfologische analyse

Matisse
Decaluwe

Abstract

Doel Het doel van deze bachelor proef is de morfologische identificatie van Ascarophis sp. in S. porcus. De identificatie van Ascarophis sp. gebeurde door het gebruik van verschillende microscopische technieken.

Methoden Gedurende drie maanden werden 24 stalen van S. porcus gebruikt voor dissectie en analyse. De S. porcus stalen werden gevangen op twee locaties, Punta Maricones en Chafarinas Eilanden (Noord-Afrika). De nematoden species werden geïdentificeerd met behulp van zowel optische microscopische technieken als scanning elektronenmicroscopie (SEM).

Resultaten De Ascarophis sp. werden verkregen in de maagwand, het maaglumen of de darm. De lengte van de mannelijke worm Ascarophis filiformis werd gemeten op 9,73 mm met een breedte van 0,08 mm. De linker spicule werd gemeten op een lengte van 319.7µm en de rechter spicule op 105.5µm.

Conclusie De Ascarophis sp. die in S. porcus is gevonden is Ascarophis filiformis. Door de locaties en gastheren in verschillende databanken zoals WORMS, en Encyclopedia of Life (EOL) te vergelijken, werd een tweede conclusie getrokken. A. filiformis heeft een nieuwe gastheer,

S. porcus en een nieuwe locatie, de Middellandse Zee.

 

1. Resultaten

Na onderzoek van verschillende organen onder een Leica DMR optische microscoop, werden verschillende mannelijke en vrouwelijke Ascarophis filiformis species gebruikt voor het morfologische analyse.

Mannelijke wormen van A. filiformis werden gemeten op een lengte van 9,73 mm met een breedte van 0,08 mm.

(figuur 1.A). Mond en lippen waren aanwezig, verbonden met het vestibulum gevolgd door de slokdarm (figuur 1.B3). De slokdarm wordt omsloten door de zenuwring (figuur 1.B4). De belangrijkste taxonomische informatie komt voor bij de staart. De staart van het mannetje is gekromd en heeft twee spicules, de linker en de rechter. De rechter en kleinere spicule heeft een lengte van 319,70 μm, de linker spicule heeft een lengte van

105,46 μm (figuur 1.C). Bij de mannetjes bevond de cloaca zich op dezelfde plaats als de rechter spicule.

Figuur 1.D geeft een beeld van twee verschillende papillen aan de staart van A. filiformis , post- en preanale papillen. Een gedetailleerde afbeelding van de preanale papillen is te zien in figuur 1.E. Een afbeelding van de postanale papillen is te zien in figuur 1.F. De post- en preanale papillen hebben een zintuiglijke functie. De A. filiformis wormen zijn blind en maken gebruik van de post- en preanale papillen om de aanhechtingsplaats van de vrouwtjes te vinden. Figuur 1. Morfologische identificatie van mannelijke A. filiformis in zijaanzicht. A. volledig lichaam van een mannetje; B. kop van een mannetje (1. Mond met twee lippen, 2. Vestibulum, 3. Oesophagus, 4. Zenuwring);  C. staart van het mannetje met de rechter en linker spicule; D. Post – en preanale papillen; E. Preanale papillen;  F. Postanale papillen Figuur 1. Morfologische identificatie van mannelijke A. filiformis in zijaanzicht. A. volledig lichaam van een mannetje; B. kop van een mannetje (1. Mond met twee lippen, 2. Vestibulum, 3. Oesophagus, 4. Zenuwring);

C. staart van het mannetje met de rechter en linker spicule; D. Post – en preanale papillen; E. Preanale papillen;

F. Postanale papillen

Om de morfologische identificatie te voltooien, werden in totaal acht species (vier mannetjes en vier vrouwtjes) van

A. filiformis gebruikt voor SEM-analyse. De species werden geselecteerd op basis van hun toestand en bewaard in 100% ethanol. De morfologische identificatie van een vrouwelijke en mannelijke worm van

A. filiformis bestaat uit een mond met twee lippen. Rond de kop zijn twee poriën en papillen aanwezig (figuur 2.A-C). Aan het uiteinde van de staart van het vrouwtje is de anus te zien (figuur 2.B). De staart van mannetjes is gekromd en bezit twee stekels die, samen met zuignappen, werden gebruikt om zich aan het vrouwtje vast te hechten (figuur 2.D). Onder de staart bevinden zich post- en preanale papillen (figuur 2.E).

Figuur 2. SEM-beeld van een vrouwelijke en mannelijke Ascarophis filiformis. A-C Kop van een vrouwtje en mannetje (L, lippen; a, amfid; cp, cephalic papil); B. Einde van de staart van het vrouwtje met de anus (an).  D. Gebogen staart (Ct) met zuignappen (S) voor aanhechting; E. Detail beeld van de pre (pe) - en postanale papillen (po).Figuur 2. SEM-beeld van een vrouwelijke en mannelijke Ascarophis filiformis. A-C Kop van een vrouwtje en mannetje (L, lippen; a, amfid; cp, cephalic papil); B. Einde van de staart van het vrouwtje met de anus (an).

D. Gebogen staart (Ct) met zuignappen (S) voor aanhechting; E. Detail beeld van de pre (pe) - en postanale papillen (po).

2. Conclusie

Het hoofddoel is de identificatie van Ascarophis spp. in S. porcus door morfologische analyse. S. porcus werden gevangen op verschillende plaatsen in de Middellandse Zee, en op verschillende data. De nadruk van de bachelor proef lag op nematoden (Ascarophis spp.) in S. porcus. In totaal werden 125 nematoden aangetroffen in de maagwand, het maaglumen of de darm van S. porcus. De identificatie vond plaats met behulp van verschillende microscopische technieken, zoals de optische microscoop en de Scanning Elektron Microscoop (SEM). Ascarophis spp. werd geïdentificeerd met een Leica DMR optische microscoop, uitgerust met een Leica DMC 5400 camera. Zowel het mannetje als het vrouwtje werden in de maag aangetroffen. Het mannelijk exemplaar werd gemeten op een lengte van 9,73 mm met een breedte van 0,08 mm. De staart van het mannetje is gebogen en heeft twee stekels om zich aan het vrouwtje vast te hechten. De linker spicule heeft een lengte van 319,70 μm en de rechter spicule heeft een lengte van 105,46 μm. De totale lengte van het vrouwtjesexemplaar werd gemeten op 10,97 mm met een breedte van 0,10 mm.

Na de identificatie werd een tweede conclusie getrokken. Ascarophis filiformis heeft een nieuwe gastheer en een nieuwe vindplaats. Deze conclusie is gebaseerd op een vergelijking van de vindplaatsen beschreven in WORMS, EOL, en andere databanken. A. filiformis is waargenomen in de Atlantische en de Stille Oceaan, en de Zee van Japan en maakt gebruikt van volgende gastheren: Boreogadus saida, Gadus morhua, Hippoglossus stenolepis, Liparis dennyi, en Reinhardtius hippoglossoides.

Taxonomische samenvatting: 



Type gastheer: Boreogadus saida, Gadus morhua, Hippoglossus stenolepis, Liparis dennyi, and Reinhardtius hippoglossoides.

Type locatie: Atlantische en de Stille oceaan en Zee van Japan.

Plaats van infectie: Maag geassocieerd met maaglumen en de darmen.

Nieuwe locatie:Chafarinas Eilanden (Noord-Afrika) (35°10'55.0"N, 2°25'48.0"W), Middellandse Zee

Nieuwe gastheer: Scorpaena porcus

Download scriptie (2.68 MB)
Universiteit of Hogeschool
VIVES Hogeschool
Thesis jaar
2022
Promotor(en)
Jan Van Doorsselaere