The impact of attractiveness in the assessment of employment suitability: A discrete choice experiment

Evi
Vanderheyden
  • Ralf
    Caers
  • Cind
    Du Bois

 

Knappe sollicitanten maken meer kans op een job
 
Het personeelsbeleid, of mooier gezegd, het Human Resource Management van een onderneming, is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het wordt de voeding van het bedrijf genoemd omdat van hieruit de geschikte werkkrachten worden geselecteerd. Vandaag de dag zijn interviews erg populair voor het selecteren van de beste kandidaten en voor het verzamelen van job-gerelateerde informatie. Onderzoek toont echter aan dat niet enkel job-gerelateerde informatie in rekening wordt gebracht, ook niet-gerelateerde informatie zoals ras, obesitas, handicap en tatoeages blijken soms onterecht een rol te spelen in de aanwervingsbeslissing.
Ik vroeg me af in welke mate de kansen van mooie personen op de arbeidsmarkt vergroten, of met andere woorden in welke mate werkgevers rekening gaan houden met de aantrekkelijkheid van een sollicitant. Hiervoor voerde ik een onderzoek uit naar de invloed van aantrekkelijkheid gedurende selectieprocessen. Dit werd in België nooit eerder onderzocht. 549 Vlaamse selectieverantwoordelijken werden ondervraagd. We lieten hen enkele keren na elkaar hun favoriete sollicitant kiezen uit telkens drie sollicitatiedossiers, aangevuld met een foto van de kandidaat. Mannen beoordeelden vrouwen en vice versa.
Aantrekkelijke kandidaten hadden vooral bij jonge rekruteerders duidelijk een streepje voor.
Geslacht selectieverantwoordelijke speelt geen rol, wel leeftijd
Dat de selectieverantwoordelijken rekening houden met de aantrekkelijkheid van de sollicitant, heeft niets te maken met hun geslacht, wel met hun leeftijd. Mannen kiezen niet per definitie voor mooie vrouwen, evenmin dat vrouwen voor knappe mannen kiezen. Wel is het zo dat jonge selectieverantwoordelijken rekening houden met het uiterlijk. Jonge mannen kiezen voor mooie vrouwen, jonge vrouwen voor mooie mannen.  Ook het feit dat ze later moeten samenwerken met de sollicitant heeft, verrassend genoeg, geen invloed in de keuze voor mooie sollicitanten.
Passende foto kiezen
Moraal van het verhaal: sollicitanten letten beter op als ze een foto aan hun cv toevoegen. Selectieverantwoordelijken zijn dan weer gebaat met een anti-bias training. Die leert hen enkel te beslissen op basis van werkgerelateerde factoren.
 
 

Download scriptie (464.85 KB)
Universiteit of Hogeschool
Andere
Thesis jaar
2010